Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι μαθητές «επιχειρηματίες» του ΓΕΛ Μοχού Κρήτης κέρδισαν 112.000 ευρώ για το σχολείο τους!

Μια μαθητική “επιχείρηση” από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης είδε την ιδέα της να γίνεται πράξη και να συγκεντρώνει χρήματα για το σχολείο τους!

Η «Creta Xenia – Authentic Experiences» είναι η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» που ίδρυσαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς 10 μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Μοχού, του νομού Ηρακλείου Κρήτης, συμμετέχοντας στο ομώνυμο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την παρότρυνση και καθοδήγηση του καθηγητή τους οικονομολόγου, Γιώργου Βουζαξάκη και του  Διευθυντή του Λυκείου, Γιώργου Πυνηρτζή.

Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό σχολείο ενός ορεινού χωριού, με μόλις 50 μαθητές και 3 μόνιμους εκπαιδευτικούς, δεν τους πτόησε καθόλου.
Η μαθητική ομάδα υλοποίησε μια διαδικτυακή τουριστική επιχείρηση, η οποία προσφέρει στους τουρίστες αυθεντικές εμπειρίες της Κρήτης. Η www.creta-xenia.com «επιστρατεύει» τους ντόπιους και τους καλεί να δείξουν στους τουρίστες πως παράγονται τα τοπικά προϊόντα και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ομορφιές του τόπου τους.

Η ιδέα εφαρμόστηκε στην πράξη με βίντεο, όπως: «Περπάτησε στο Μοχό με τη Μαρία», «Περπάτησε στην Ρόζα με την Φωτεινή», «Μάθε να χορεύεις Μοχιανό με τον Αντώνη», «Τυροκόμησε στον Μοχό με τον Αριστείδη», «Μαγείρεψε στο Μοχό με την γιαγιά Μαρία». Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά εργάστηκαν με ενθουσιασμό, βρήκαν χορηγούς, επικοινώνησαν με πάθος την ιδέα και τη δράση τους στα τοπικά ΜΜΕ, στο Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης και βρήκαν αμέσως πολύ θετική ανταπόκριση και υποστήριξη.

Παρουσίασαν την «επιχείρησή» τους στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις 22 Φεβρουαρίου 2019 στο Mediterranean Cosmos, κατέθεσαν αναλυτικό και βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και κατέκτησαν το βραβείο «Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας» από το ΣΕΝ/JA Greece ξεχωρίζοντας από 160 σχολεία που είχαν πάρει μέρος φέτος στην «Εικονική Επιχείρηση».

Ο επιχειρηματίας και Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, που απένειμε το βραβείο στα παιδιά, ανακοίνωσε πως προσφέρει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στην ομάδα ως επιβράβευση για την ιδέα τους να αναδείξουν με τόσο έξυπνο τρόπο την τοπική κοινωνία και για να ενθαρρύνει όλους τους επιχειρηματίες της χώρας να ενισχύσουν οικονομικά τα ταλαντούχα παιδιά «επιχειρηματίες» στην εξαιρετική τους προσπάθεια.

Στην συνέχεια ο διευθυντής του ΓΕΛ Μοχού, κ. Πυνηρτζής, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη για την επιτυχία αυτή και το χρηματικό έπαθλο, αφού τον συνεχάρη θερμά, είπε στον κ. Πυνηρτζή: «Από μένα τι θέλετε; Πως μπορώ να σας επιβραβεύσω, να σας βοηθήσω;» με τον Διευθυντή του σχολείου να απαντά: «Θέλουμε νέα κουφώματα-αλουμίνια στα παράθυρα του σχολείου και κλιμαστικά!». «Έγινε! Δίνω εντολή αμέσως!», απάντησε ο κ. Αρναουτάκης και έδρασε άμεσα. Η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε κονδύλι ύψους 107.000 ευρώ για το ΓΕΛ Μοχού έτσι ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες αυτές αναβάθμισης του σχολείου.
Κι έτσι συνολικά τα παιδιά με τις επιτυχίες τους κέρδισαν για το σχολείο τους 112.000 ευρώ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις