Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ψηφιακή διπλωματία είναι γεγονός και η Εσθονία “πρωτοστατεί”

Η ψηφιακή διπλωματία φαίνεται να γίνεται ένας από τους σημαντικούς τομείς στην πολιτική μιας χώρας σήμερα. Στην πιο απλή ανάλυση του όρου, πρόκειται για τη διπλωματία που λαμβάνει χώρα στο ψηφιακό πεδίο. Τι σημαίνει αυτό;

Πρακτικά σημαίνει ότι οι χώρες αρχίζουν να κατανοούν τη σημασία του ψηφιακού χώρου και πώς αυτός συνδέεται με τα εκάστοτε εθνικά συμφέροντα. Η ψηφιακή διπλωματία αφορά τα πάντα, από την ασφάλεια και το εμπόριο έως την ελευθερία και τη διακυβέρνηση. Με λίγα λόγια, είναι η προσπάθεια των χωρών να “έχουν λόγο” σε οτιδήποτε συμβαίνει σε ψηφιακό επίπεδο. Για να το πετύχει αυτό κάθε χώρα χρειάζεται εξειδικευμένους αντιπροσώπους ή αλλιώς ψηφιακούς διπλωμάτες.

Το πεδίο δράσης του ψηφιακού διπλωμάτη δεν είναι ακόμη πλήρως καθορισμένο και ξεκάθαρο, όπως είναι αυτό των κλασικών διπλωματών. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα είναι δυσδιάκριτο το τι αποτελεί απειλή στον κυβερνοχώρο. Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να “διαλευκάνει” η Heli Tiirmaa-Klaar, Πρέσβειρα της κυβερνο-ασφάλειας στην Εσθονία, γνωστή ως το “βαρύ πυροβολικό” της ψηφιακής διπλωματίας.

“Αυτό που συμβαίνει τώρα σε μια παγκόσμια προοπτική είναι ότι προσπαθούμε να καθορίσουμε τις παραμέτρους της συμπεριφοράς που πρέπει να τιμωρείται στον κυβερνοχώρο”, εξηγεί σε συνέντευξή της στο The Next Web.

Επί του παρόντος, η Tiirmaa-Klaar συμβάλλει στην προώθηση της ανάγκης της Εσθονίας και άλλων δυτικών χωρών να καθιερώσουν τον κατάλληλο έλεγχο στον κυβερνοχώρο. Αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία, καθώς κάθε αλλαγή παίρνει χρόνια συζητήσεων, συναντήσεων και παραχωρήσεων.

Άλλωστε, ολόκληρος ο τομέας της διπλωματίας στον κυβερνοχώρο παραμένει ξένος σε πολλούς παραδοσιακούς διπλωμάτες, οι οποίοι μπορεί να αποθαρρύνονται από το “εμπόδιο” της τεχνικής ορολογίας που τον συνοδεύει. Η Tiirmaa-Klaar αναφέρει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για εξειδικευμένους διπλωμάτες που να μπορούν να ενεργήσουν ως μεταφραστές και να βρουν τρόπους για να επιφέρουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου.

Προς το παρόν, ο αριθμός των ψηφιακών διπλωματών του κυβερνοχώρου είναι ακόμη μικρός, αλλά τα έθνη κατανοούν τη σημασία αυτού του νέου τύπου διπλωματίας. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστραλία έχουν παρόμοιες θέσεις με την Πρέσβειρα της Εσθονίας.

Κι ενώ αυτό μπορεί να μοιάζει λογικό, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Εσθονία πρωτοστατεί σε αυτήν την προσπάθεια. Η απάντηση, εν μέρει, είναι ότι σαν χώρα γνωρίζει πως είναι να δέχεσαι τέτοιου είδους επίθεση. Οι Εσθονοί έζησαν τον “τρόμο” το 2007, όταν εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί και κυβερνητικοί φορείς δέχθηκαν ταυτόχρονα επίθεση. Η επίθεση αυτή – που ήρθε μετά από την απόφαση της Εσθονίας να μεταφέρει ένα άγαλμα στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού στο Ταλίν- συχνά αναφέρεται ως ο πρώτος ψηφιακός πόλεμος στον κόσμο.

Μπορεί να έχουν ακουστεί πολλά για τους υπεύθυνους της επίθεση αυτή, όμως αυτό που είναι το σημαντικό για την Tiirmaa-Klaar είναι πως την ευθύνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο την έχουμε όλοι.

“Κάθε άτομο που διαθέτει ένα smartphone, έναν φορητό υπολογιστή ή οποιοδήποτε είδος συσκευής πρέπει να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας. Και το ίδιο ισχύει για οποιονδήποτε επικεφαλής ενός οργανισμού”, εξηγεί. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί που να επαγρυπνούν για την ψηφιακή ασφάλεια.

Οι ψηφιακοί διπλωμάτες είναι το νέο είδος κυβερνητικών αξιωματούχων και είναι απαραίτητοι για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών – διασφαλίζοντας ότι η ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις