Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ε. Παππάς – RTsafe: “Οι επενδυτές “ποντάρουν” σε προσωπικότητες και ομάδες”

Η RTsafe είναι μια Startup ιατρικής τεχνολογίας που συνδυάζει την επιστημονική έρευνα των ιδρυτών της (Δρ. Ευάγγελος Παππάς, δρ. Θωμάς Μαρής και δρ. Νικόλαος Στεργιόπουλος) με τις τελευταίες τεχνολογίες εκτύπωσης 3D.

Η εταιρεία δημιουργεί ανατομικά ακριβείς προσομοιώσεις του κεφαλιού ενός ασθενούς, που αλληλεπιδρούν με την ακτινοβολία με τον ίδιο τρόπο όπως ο ανθρώπινος ιστός και επιτρέπουν στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να τελειοποιήσουν και να εξατομικεύσουν τις θεραπείες ακτινοβολίας, μειώνοντας τον κίνδυνο για τον ασθενή.

Το 2014 η RTsafe κέρδισε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και το 2015 τον διαγωνισμό MIT Enterprise Forum Greece. Το 2017, η εταιρεία επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με πολλά κορυφαία νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα και το 2018, η τεχνολογία PseudoPatient έλαβε άδεια από τον FDA.

Ο συνιδρυτής της RTsafe, δρ. Ευάγγελος Παππάς, μιλώντας στο Tech.eu, εξηγεί ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η προσέλκυση πόρων αποτέλεσαν τις κύριες προκλήσεις στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Όπως αναφέρει, ένα “προϊόν” σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει γι ‘αυτό. Επομένως, η σωστή αξιολόγηση της αξίας εμπορευματοποίησης της καινοτομίας και του συναφούς προϊόντος ήταν πολύ σημαντική. Ωστόσο, η RTsafe ήταν αρκετά τυχερή και προσέλκυσε επενδυτές αμέσως μετά το 1ου βραβείου του MIT Enterprise Forum Greece. Σήμερα, ανάμεσα στους επενδυτές είναι φίλοι, οικογένεια, angel investors και VCs.

Σχετικά με το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα και την αναπτυσσόμενη MedTech σκηνή, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι είναι δυνατή η έναρξη και η ανάπτυξη διεθνών εταιρειών από οπουδήποτε στην Ευρώπη. Η RTsafe ξεκίνησε στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης, σημειώνει, ενώ σε ερώτηση για την κρίση και την τοπική γραφειοκρατία, απαντά με ένα τραγούδι του Sinatra και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «Αν μπορείτε να το κάνετε εδώ (Ελλάδα), θα το κάνετε οπουδήποτε…».

Προσθέτει επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύτιμο “κεφάλαιο μυαλών”. To brain drain που υπέστη η χώρα λόγω της πρόσφατης κρίσης είναι γνωστό. Όμως τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα νέα εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό και έτσι το μέλλον του ελληνικού οικοσυστήματος Startup θα ευημερήσει, τονίζει.

Απευθυνόμενος σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοια πιλοτικά προγράμματα, ο συνιδρυτής της RTsafe τονίζει ότι είναι σημαντικό να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους, να μοιράζονται τα δεδομένα τους παγκοσμίως και να μην περιμένουν να δημιουργήσουν το “τέλειο προϊόν”, γιατί κάτι τέτοιο, όπως λέει, δεν υπάρχει.

Στην επόμενη γενιά Ευρωπαίων επιχειρηματιών, ο κ. Παππάς λέει να τολμήσουν να μοιραστούν τις καινοτόμες ιδέες τους και να “ποντάρουν” σε μια καλή ομάδα. Οι επενδυτές επενδύουν σε προσωπικότητες, ομάδες και σχέδια εφαρμογής, εξηγεί. Όχι απαραίτητα σε εξαιρετικές ιδέες.

“Προσπαθήστε να προσεγγίσετε VCs που είναι εξειδικευμένα στον τομέα σας. Αυτός είναι ο τρόπος για να φτάσετε σε «έξυπνα χρήματα» και να αξιοποιήσετε την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσφέρουν. Το «έξυπνο χρήμα» είναι πολύ πιο πολύτιμο από ένα παρόμοιο ποσό “απλών χρημάτων”, καταλήγει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις