Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σόνια Μουσαβερέ: “Η Bayer επενδύει στην ανοιχτή καινοτομία και συνεργάζεται ήδη με 29 Startups”

Με αφορμή το μεγάλο πρόγραμμα ανοικτής καινοτομίας της Bayer, Grants4Apps το οποίο δέχεται αιτήσεις από Startups  παγκοσμίως και φυσικά από την Ελλάδα, μιλήσαμε με την Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Βayer Ελλάς, Σόνια Μουσαβερέ.

StartupperGr: Κυρία Μουσαβερέ θα θέλαμε να μας πείτε πως εμπλέκεται η Bayer με τις Startups και ποια είναι η στόχευση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο;

Σόνια Μουσαβερέ: Η Bayer, όπως όλοι γνωρίζουμε,  είναι μια εταιρεία που έχει εξειδίκευση στην υγεία και στην διατροφή. Για περισσότερο από 150 χρόνια προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μέσα από τη δική μας έρευνα και ανάπτυξη, όσον αφορά τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για καλύτερη υγεία, καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και καλύτερη ποιότητα διατροφής.

Δείτε τη συνέντευξη της Σόνιας Μουσαβερέ στο κανάλι του StartupperGr στο YouTube

Αυτό που βλέπουμε όμως τα τελευταία χρόνια είναι ότι η καινοτομία είναι ακόμα πιο σημαντική για εμάς γιατί όλες αυτές οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται.
Εκεί λοιπόν έρχονται οι Startups, έρχονται οι νέοι άνθρωποι με τις καινοτόμες ιδέες τους τις οποίες η Bayer “αγκαλιάζει” και μπορεί να τις υποστηρίξει μέσα από μια πληθώρα προγραμμάτων. Έτσι ώστε, μέσα από την συνεργασία, να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις πιο προχωρημένες αλλά και πιο γρήγορα, που απαντούν σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία και ως ανθρωπότητα.

StartupperGr: Κυρία Μουσαβερέ σχετικά με τα προγράμματα που προσφέρει η Bayer στις Startups θα μπορούσατε να μας πείτε για το πρόγραμμα G4A For Partnerships 2019, όπου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων του λήγει στις 31 Μαΐου;

Σόνια Μουσαβερέ: Το Grants4Apps (G4A) είναι από τα πρώτα προγράμματα της εταιρείας όσο αφορά την ανοιχτή καινοτομία.  Αναφέρεται σε ψηφιακές λύσεις και προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την υγεία.

Και αυτό που αναζητούμε είναι είτε εφαρμογές και τεχνολογικές προτάσεις που έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση της ερευνητικής διαδικασίας, είτε εφαρμογές που μπορούν να διευκολύνουν τους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε κάποιες θεραπείες.

Δείτε τη συνέντευξη της Σόνιας Μουσαβερέ στο κανάλι του StartupperGr στο YouTube

Αναζητούμε λύσεις σχετικά με νοσήματα που είναι κοντά στην εξειδίκευση της εταιρείας, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η ογκολογία, η οφθαλμολογία, η γυναικολογία ενώ επίσης αναζητούμε λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν την έρευνα όσον αφορά τις εγκεφαλικές λειτουργίες, μια καινούργια για εμάς περιοχή όπου χρειάζεται σημαντική υποστήριξη της τεχνολογίας.

H Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Βayer Ελλάς, Σόνια Μουσαβερέ.

Αυτό που θέλουμε από τις Startups είναι να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 31 Μαΐου και η εταιρεία, μέσα από το ειδικό πρόγραμμα για αυτές που θα διακριθούν, θα παράσχει άμεση χρηματοδότηση από 50 έως 100 χιλιάδες ευρώ, χώρο εργασίας στα κεντρικά γραφεία στο Βερολίνο και στη συνέχεια αυτή η σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε μία μόνιμη συνεργασία ανάμεσα στη Bayer και τις Startups.

StartupperGr: Μπορούν οι ελληνικές Startup εταιρείες να λάβουν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα;

Σόνια Μουσαβερέ: Φυσικά. Kαι για αυτό ακριβώς προσπαθούμε να διαδώσουμε το πρόγραμμα στην Ελλάδα έτσι ώστε να αυξήσουμε τις υποψηφιότητες από τη χώρα μας. Για τη Bayer Hellas θα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να έχει Έλληνες υποψηφίους.

StartupperGr: Μένοντας στο Ελληνικό κομμάτι. Αναφερθήκατε σε κάποια πλεονεκτήματα που προσφέρει η Bayer. Πέρα από αυτά τα χαρακτηριστικά που μας περιγράψατε, η Bayer Hellas ως τοπικός εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας προσφέρει στις ελληνικές startup που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα κάποια βοήθεια;

Σόνια Μουσαβερέ: Το G4A είναι ένα διεθνές πρόγραμμα για τον πολύ απλό λόγο ότι η καινοτομία δεν έχει σύνορα! Εφόσον το πρόγραμμα τρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, δίνοντας έτσι μεγαλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες στις Startup εταιρείες. Εμείς, ως εκπρόσωπος της Bayer στην Ελλάδα αυτό που κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε κατά τη διαδικασία υποβολής οποιαδήποτε Startup ζητήσει τη βοήθεια μας.

Δείτε τη συνέντευξη της Σόνιας Μουσαβερέ στο κανάλι του StartupperGr στο YouTube

Επίσης, αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε μέσα από άλλες δραστηριότητες που τρέχουν παράλληλα, να ενισχύσουμε τις εταιρείες που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα σε οποιοδήποτε από τα προγράμματα της Bayer διεθνώς. Είτε μέσα από mentoring, coaching, από συμμετοχή σε βραβεία, όπως είχαμε συμμετάσχει και πέρσι και θα συνεχίσουμε να συμμετάσχουμε στα βραβεία του Startupper και βέβαια σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Φορείς που μπορούν να βοηθήσουν και να κατευθύνουν τις Startups έτσι ώστε να οργανωθούν καλύτερα.

StartupperGr: Μας αναφέρατε ότι υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες που συνδέουν την Bayer με τις Startups. Τι μπορείτε να μας πείτε σχετικά με αυτές;

Σόνια Μουσαβερέ: Το σύνολο ανοιχτής καινοτομίας των προγραμμάτων της εταιρείας είναι γύρω στα δέκα προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με υγεία και διατροφή.

Δυο προγράμματα είναι το Grants4Apps και Grants for Ark.Έχουμε Startups που έχουν ερευνητικό αντικείμενο και είναι το Grants for Τargets, το Partner your Antibodies, το Collaborator, οπού εκεί αυτό που ζητάει η εταιρεία είναι από μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας να φέρουν τις προτάσεις τους για καινοτόμους θεραπευτικούς στόχους.

Η εταιρεία επίσης έχει προγράμματα για Startups και ομάδες ερευνητών που έχουν να κάνουν με πρωτότυπες χρήσεις και νέες ενδείξεις των υπαρχόντων προϊόντων της εταιρείας. Φανταστείτε να υπάρχει κάποιος που να έχει μια πρωτότυπη χρήση για την ασπιρίνη για παράδειγμα την οποία εμείς δεν έχουμε σκεφτεί!

Υπάρχουν επίσης προγράμματα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τεχνολογία και την ρομποτική και Startup εταιρείες που ασχολούνται με την ρομποτική.

Υπάρχει ένα portal ανοιχτής καινοτομίας το innovative.bayer.com όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει για την δική του ιδέα ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα και ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη μορφή συνεργασίας με την Bayer.

StartupperGr: Θα είχε ενδιαφέρον αν θα μπορούσατε να μας πείτε αν η άνθιση του HealthTech, την οποία ουσιαστικά περιγράφετε τόση ώρα, επηρεάζει έναν οργανισμό όπως η Bayer, έναν οργανισμό με πάρα πολλά χρόνια ιστορίας, αλλά και συνολικά αν επηρεάζει τη παραδοσιακή βιομηχανία του φαρμάκου.

Σόνια Μουσαβερέ: Σίγουρα επηρεάζει και πρέπει να επηρεάσει! Η τεχνολογία έχει μπει στην καθημερινότητα μας και την έχει κάνει πολύ πιο εύκολη, βλέπουμε ακόμα και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, όχι μόνο νέους και παιδιά, να την χρησιμοποιούν καθημερινά. Άρα μπορεί να αλλάξει το σκηνικό.

Η Bayer το έχει αντιληφθεί σχετικά έγκαιρα αυτό. Από το 2013 λειτουργεί το Grants4Apps για αυτό ακριβώς τον λόγο. Γιατί η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει και την διαδικασία της έρευνας για να έχουμε πιο γρήγορα και περισσότερα αποτελέσματα ώστε να μπορούμε να δοκιμάσουμε ακόμα περισσότερες δραστικές ουσίες. Ενώ από την άλλη μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή στο να μπορεί να ακολουθήσει την θεραπεία του.

Δείτε τη συνέντευξη της Σόνιας Μουσαβερέ στο κανάλι του StartupperGr στο YouTube

Μέχρι στιγμής η Bayer έχει επιβραβεύσει 149 Startups στο κομμάτι της ψηφιακής υγείας και έχει αναπτύξει συνεργασίες με 29 από αυτές. Δηλαδή συνεργάζεται σε μόνιμη βάση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οφείλουμε να το δούμε όλες οι εταιρείες στη βιομηχανία του φαρμάκου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις