Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Healthy.io ανιχνεύει τη νεφρική νόσο μέσω smartphone

Η Healthy.io, alumni του NHS Innovation Accelerator, δημιούργησε ένα νέο τεστ πρώιμης ανίχνευσης της χρόνιας νεφρικής νόσου το οποίο γίνεται στο σπίτι, μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό.

Ο παραδοσιακός τρόπος εξέτασης γίνεται μέσω εξέτασης ούρων σε μικροβιολογικό κέντρο, όμως η εφαρμογή λειτουργεί «σκανάροντας» με το κινητό μία ειδική «ταινία», κάνοντας την εξέταση τόσο απλή όσο μία σέλφι.

Δοκιμές που έγιναν μέχρι τώρα στην Αγγλία έδειξαν ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτόν τον διαφορετικό τρόπο εξέτασης, με 7 στους 10 ασθενείς (72%) να χρησιμοποιούν το kit της Healthy.io. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγάλο, δεδομένου ότι το 70% των υπερτασικών, το 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και το 35% των ατόμων που πάσχουν από τον τύπο 2, δεν εξετάζονται παρότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο Dr Andrew Hardy, Γενικός Ιατρός στο Diadem Medical Practice, δήλωσε ότι στην αρχή ήταν διστακτικός σχετικά με το νέο τεστ. «Δεν ήμουν πολύ σίγουρος αν ο κόσμος θα ήθελε να εξετάζεται μόνος του, ειδικά επειδή οι περισσότεροι δεν είχαν εξεταστεί ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε.

“Οι εξετάσεις αυτές εντοπίζουν τη νεφρική νόσο με έναν εύκολο και μη επεμβατικό τρόπο, αλλά δεν πιστεύω ότι μέχρι τώρα η σημασία τους έχει γίνει αντιληπτή ειδικά από διαβητικούς ασθενείς. Υπάρχει ελάχιστη γνώση γύρω από το γιατί χρειάζονται αυτά τα τεστ και δεν είμαι βέβαιος ότι συχνά εξηγείται καλά στους ασθενείς. Οι περισσότεροι φαίνεται να πιστεύουν ότι όλες οι εξετάσεις ούρων εντοπίζουν μόνο λοιμώξεις”.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Healthy.io, Yonatan Adiri, δήλωσε: “Η αποστολή μας είναι να αξιοποιήσουμε την απλότητα της Selfie για μια κλινική εξέταση που οδηγεί σε υψηλότερη συμμετοχή του κόσμου και μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις