Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι νικητές του 2ου Διαγωνισμού Επιχειρηματικής ιδέας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ολοκληρώθηκε ο 2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής ιδέας ΓΠΑ που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας, InnovInAgri, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2019 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με θέμα την «Παρουσίαση και Βράβευση Επιχειρηματικών Σχεδίων Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας».

Την εκδήλωση προλόγισαν o κ. Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι ομάδες που διαγωνίζονταν παρουσίασαν 9 ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια τόσο σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου όσο και σε ακαδημαϊκούς και ευρύτερα ενδιαφερόμενους.

Οι νικητές του 1ου διαγωνισμού InnovInAgri του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Την ανάδειξη των νικητριών ομάδων πραγματοποίησε Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία απαρτίζονταν από τον κ. Σ. Αρσένη, συντονιστή τουNBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, την κ. Λ. Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, την κ. Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και τον κ. Ε. Χλουβεράκη, Μέλος- π. Πρόεδρος του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ), όπου όλοι αναφέρθηκαν στην υψηλή ποιότητα των επιχειρηματικών σχεδίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την εκπόνηση των επιχειρηματικών σχεδίων οι ομάδες που διαγωνίστηκαν δέχτηκαν βοήθεια από συμβούλους και μέντορες. Οι σύμβουλοι ήταν μέλη ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είχαν την τεχνογνωσία να υποστηρίξουν τις ομάδες ως προς τεχνικό μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου, την διαδικασία παραγωγής του προϊόντος κλπ.. Οι μέντορες ήταν στελέχη επιχειρήσεων που ανέλαβαν να συμβουλεύουν τις ομάδες στα θέματα marketing και στη χρηματοοικονομική ανάλυση και ταυτόχρονα να μεταφέρουν στις ομάδες την τρέχουσα τεχνογνωσία της αγοράς. Στελέχη από τις επιχειρήσεις/εταιρείες/φορείς Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Apivita, Λάβδας Α.Ε., θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Κ.Ε.Μ.Ε.Λ., COMPO ΕΛΛΑΣ, Accenture και το Χρηματιστήριο Αθηνών στήριξαν τις ομάδες του Διαγωνισμού.

Οι νικήτριες ομάδες

Την 1η θέση έλαβε η ομάδα της ΦΑΡΜΑ ΕΝΤΟΜΩΝ, μια πρότυπη μονάδα παραγωγής και διάθεσης εντόμων (ζώντων & αλεύρων), αρχικά ως ζωοτροφή (παραγωγικών & κατοικίδιων), ως παράγοντες βιολογικής καταπολέμησης εχθρών των καλλιεργειών και αξιοποίησης υποπροϊόντων (παραγωγή κομπόστ κ.λ.π.). Η εταιρεία στοχεύει να συμβάλλει στην προσπάθεια θρέψης αυξανόμενων πληθυσμών και στην εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων. Η ομάδα: Καραγιάννη Ευφροσύνη, Κωτούζας Δημήτριος, Σκούρτη Άννα Νικολέτα & Χρονοπούλου Άννα

Την 2η θέση έλαβε η ομάδα της ΕΡΩ(Ν)ΤΑΣ, η οποία δημιούργησε μία νέα διαφοροποιημένη μπύρα, με την ονομασία ΕΡΩΝΤΑΣ, εμπνευσμένη από τα αρώματα και τον φυσικό πλούτο της Κρήτης. Πρόκειται για ένα προϊόν που ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή της ζυθοποιίας, ενισχύοντας τη γεύση με τον συνδυασμό του δίκταμου και του μελισσόχορτου. Η ομάδα: Αραμπατζής Δημήτρης, Ευθυμίου Αντωνία, Παπαντωνίου Ιωάννα, Σωτηροπούλου Νεφέλη &Ταβλά Καλλιόπη

Τέλος, την 3η θέση έλαβε η ομάδα της oilway, η οποία στοχεύει στην βιοτεχνολογική αξιοποίηση των αποβλήτων της τυροκομίας προς παραγωγή υψηλής διατροφικής και προστιθέμενης αξίας ελαίου με ταυτόχρονη απορρύπανση της πρώτης ύλης. Το έλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε GLA (γ- λινολενικό οξύ) θα αποτελέσει συστατικό τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών, προσδίδοντάς τους μοναδικές διατροφικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Η ομάδα: Βίτσου Αναστασίου Σταματία, Μαυριά Αικατερίνη, Μωραΐτου Μαριέττα, Νικολοπούλου Ελένη & Σοφρά Μαρία-Άννα

Στις νικήτριες ομάδες απονεμηθήκαν χρηματικά έπαθλα με χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την απονομή στις 3 νικήτριες ομάδες πραγματοποίησε ο κ. Θ. Μητράκος, Υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης:

Η fresh & bless, εταιρεία που δημιουργεί κραγιόν με φυσική σύνθεση χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα οινοποίησης που σε άλλες συνθήκες θα απορρίπτονταν, παραλαμβάνοντας την χρωστική τους (ανθοκυάνες) και δίνοντας έτσι την τελική απόχρωση. Η ομάδα: Αρβανιτάκη Δήμητρα, Μητροπούλου Αγγελική & Μπίζος Αθανάσιος.

Η AgriGum, η οποία ασχολείται με την παραγωγή τσιχλών εμπλουτισμένων με βιταμίνες και γεύσεις φρούτων, καθώς και με εκχυλίσματα από ελληνικά βότανα όπως ο γλυκάνισος και η λεβάντα, προσφέροντας ένα πρωτότυπο, εναλλακτικό και λειτουργικό προϊόν τσίχλας στον καταναλωτή. Η ομάδα: Βαλσαμάκη Ειρήνη, Γεωργά Μαρία, Γιαννακάρα Μαρίνα & Μαρτίνου Mαίρη.

H EnzyRecycle, που είναι μια νέα βιοτεχνολογική εταιρεία που ειδικεύεται στον καθαρισμό και την παραγωγή πρωτεασών σε μορφή σκόνης. Πάγιος σκοπός της εταιρείας αποτελεί η χρήση αποκλειστικά ανακυκλώσιμων υλικών και παραπροϊόντων για την παραγωγή αξιόπιστων και μεγάλου βαθμού καθαρότητας ενζύμων. Η ομάδα: Βαρότσου Χριστίνα, Γεωργακής Νικόλαος, Ιωάννου Ελισάβετ & Πρεμέτης Γεώργιος.

Η Anazarbus Cannabis η οποία θα παράγει, θα επεξεργάζεται και θα εξάγει αποξηραμένο ανθό φαρμακευτικής κάνναβης (Cannabis Sativa L) στην Ευρώπη. Θα είναι πλήρως συμμορφωμένη με το Νομικό πλαίσιο της Ελλάδας (ν.4523/2018 ) και τους όρους των πιστοποιήσεων:  GMP, GDP, GACP.
Η ομάδα: Βοσκόπουλος Δημήτριος & Μπελεσάκος Γεώργιος Παρασκευάς.

Η #D…agro που φιλοδοξεί να γίνει μια αυτόνομη, αυτοχρηματοδοτούμενη και καινοτόμα επιχείρηση παροχής υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας τόσο σε παραγωγούς όσο και σε γεωπόνους. Με την χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας βελτιώνεται το εισόδημα των γεωργών και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών. Η ομάδα: Στεφανοπούλου Ευαγγελία, Τζιμής Προκόπης & Τσιρίγκας Σεραφείμ.

Τέλος, η Agrovio, ένα mobile app, που η κύρια λειτουργία θα είναι η αυτόματη αναγνώριση ασθενειών και εντομολογικών εχθρών της ελιάς και της αμπέλου, η οποία θα ακολουθείται από προτάσεις λύσεων του εκάστοτε προβλήματος αλλά και καταστημάτων που διαθέτουν τα προϊόντα που απαιτούνται για την εφαρμογή των λύσεων. Θα προσφέρονται και μια πληθώρα άλλων υπηρεσιών. Η ομάδα: Στρατιδάκης Ρούσσος & Φραντζεσκάκης Λευτέρης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις