Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Xiaomi, Oppo δοκιμάζουν το “Huawei OS” και “τρομοκρατούν” την Google!

Τελικά δεν ήταν τυχαία η αίτηση της Google προς τις αμερικανικές αρχές έτσι ώστε να εξαιρεθεί το Android από τις κυρώσεις προς την Huawei.

Το Hongmeng OS ή Ark OS, όπως θα λέγεται εκτός Κίνας, φαίνεται ότι είναι σχεδόν έτοιμο να βγει στην παραγωγή μια και δουλεύεται από το 2012 και ήδη ένα εκατομμύριο συσκευές έχουν σταλεί σε developers στη Κίνα για δοκιμές συμβατότητας με το Android και όχι μόνο.

Βέβαια, η μεγάλη είδηση είναι ότι στις δοκιμές συμμετέχουν τόσο η Tencent όσο και οι Xiaomi και OPPO! Η Tencent μη ξεχνάμε ότι είναι πίσω από το WeChat και δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων αγορών και στα games ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Asus έτσι ώστε το νέο Smartphone RoG να είναι βελτιστοποιημένο για τα παιχνίδια της.

Παράλληλα, διαρρέουν πληροφορίες ότι το νέο λειτουργικό σύστημα είναι 60% πιο γρήγορο από το Android (!) και πλήρες συμβατό με όλες τις εφαρμογές του Android (κανονικές και web). Βέβαια για να γίνει αυτό υποθέτουμε ότι θα βασίζεται στην open source έκδοση του Android, πάνω στο οποίο θα τρέχει το EMUI, το οποίο είναι αυτό που κυριαρχεί σε όλα τα Smartphones της Huawei, και το οποίο αναφέρεται και σαν OS από τους υπευθύνους της Huawei.
Οπότε σε επίπεδο εμφάνισης και λειτουργιών το νέο λειτουργικό δεν θα διαφέρει από αυτό που βλέπουν και χειρίζονται οι κάτοχοι των συσκευών της Huawei σήμερα.
Αν βάλουμε στην εξίσωση την συμβατότητα με όλες τις εφαρμογές του Android, αυτό που μένει να δούμε πως θα διευθετηθεί το θέμα του Google Play εκτός Κίνας, μια και εντός των τειχών υποστηρίζονται διάφορα εναλλακτικά App Stores, συμβατά με το Google Play.

H Google, στην αίτηση εξαίρεσης του Android από τις κυρώσεις, ανέφερε ότι η Huawei δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα επίπεδα ασφάλειας, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλο το οικοσύστημα του Android. Λίγες μέρες μετά η Huawei απάντησε ότι το Ark OS θα διαθέτει πολλές δικλείδες ασφάλειας τόσο σε ότι αφορά το λειτουργικό όσο και για τα προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το Ark OS αναμένεται να κάνει την “επίσημη” εμφάνισή του στο Mate 30 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην Κίνα αρχικά, μια και η Huawei έχει ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα μόνο στη περίπτωση που οριστικοποιηθεί η απαγόρευση των Η.Π.Α…

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μικρό πράγμα η Google και το Android να χάσει από τη μια μέρα στην άλλη 1 δισεκατομμύριο χρήστες στην Κίνα, ειδικά αν η Huawei καταφέρει και βρει λύση πρόσβασης σε εφαρμογές του Android για τον υπόλοιπο κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις