Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτές οι τρεις εταιρείες σχεδιάζουν να προσγειωθούν στο φεγγάρι μέχρι το 2021

Η Σελήνη αναδεικνύεται σε δημοφιλή προορισμό αυτή την περίοδο, τόσο για τη NASA, που θέλει να καταφέρει στείλει ξανά ανθρώπους στον πλανήτη, αλλά και για τον ιδιωτική διαστημική βιομηχανία.

Και μπορεί πολλές εταιρείες να έχουν κάτι τέτοιο στα σχέδιά τους, όμως οι περισσότερες έχουν ακόμα χρόνια μέχρι να το καταφέρουν. Τρεις -αισιόδοξες- εταιρείες είναι αυτές που σύμφωνα με το The Verge, ετοιμάζονται να προσγειωθούν στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια και έχουν μπει σε έναν “αγώνα δρόμου” για το ποια θα το καταφέρει πρώτη, αφού μέχρι σήμερα καμία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει φτάσει επιτυχώς στον πλανήτη.

Φυσικά, σε τέτοια θέματα οι προθεσμίες μπορεί να αλλάξουν – παραπάνω από μία φορά. Ας δούμε όμως, ποιες εταιρείες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη “μάχη” αυτή.

ASTROBOTIC

Η εταιρεία με έδρα το Πίτσμπουργκ ξεκίνησε από τον διαγωνισμό Google Lunar X Prize, ένα διεθνή διαγωνισμό για την αποστολή του πρώτου ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου “οχήματος” στη Σελήνη. Ο διαγωνισμός τελείωσε χωρίς νικητή, όταν κανένας από τους φιναλίστ δεν κατάφερε να “εκτοξευθεί” πριν από την προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2018. Πολλές από τις ομάδες όμως συνέχισαν να αγωνίζονται, συμπεριλαμβανομένης του Astrobotic.

Ο στόχος της Astrobotic είναι να “ανοίξει” την πρόσβαση στη Σελήνη. Η NASA επέλεξε την εταιρεία για το πρόγραμμα CLPS (Commercial Lunar Payload Services) του διαστημικού οργανισμού, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία για την αποστολή μικρών ρομποτικών διαστημοπλοίων στη Σελήνη. Τώρα, η Astrobotic έχει ως αποστολή να στείλει έως και 14 ωφέλιμα φορτία της NASA στην επιφάνεια του σεληνιακού χώρου στην πρώτη πτήση του διαστημικού σκάφους της. Το “όχημα”, που αναμένεται να εκτοξευθεί μέσα στο 2021, θα μεταφέρει φορτία και για άλλους πελάτες από όλο τον κόσμο.

ISPACE

Ένας άλλος πρώην διαγωνιζόμενος του Prize Lunar X, η Ispace, είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με έδρα την Ιαπωνία που έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Σελήνη. Η εταιρεία έχει ως όραμα τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης στο Φεγγάρι, η οποία θα χρησιμοποιεί νερό, μεταλλεύματα και άλλα υλικά του πλανήτη. Το φιλόδοξο σχέδιο ονομάζεται Moon Valley, και η Ispace θεωρεί ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2040.

Για να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρο, η εταιρεία αναπτύσσει μια σειρά σκαφών για να εξερευνήσει την σεληνιακή επιφάνεια και η ομάδα έχει ήδη υπογράψει προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο πτήσεις του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX το 2021 και το 2023. Αρχικά η εταιρεία είχε δηλώσει ότι θα “πέταγε” για το διάστημα μέσα στο 2020 με τις πρώτες πτήσεις του Falcon 9, ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν λόγω “δραματικής επιτάχυνσης της αγοράς και αυξανόμενης ζήτησης για εξερεύνηση από όλον τον κόσμο”.

INTUITIVE MACHINES

Μπορεί να μην συμμετείχε στον διαγωνισμό Google Lunar X Prize, αλλά η εταιρεία, με έδρα το Χιούστον διαθέτει μια ιδρυτική ομάδα από πρώην μηχανικούς της NASA και έχει συνεπώς δεκαετίες “διαστημικής” εμπειρίας.

Η NASA επέλεξε επίσης Intuitive Machines ως μέρος του πρώτου γύρου του προγράμματος CLPS και θέλει η εταιρεία να μεταφέρει έως και τα πέντε “φορτία” του διαστημικού οργανισμού στη Σελήνη. Το “όχημα” της εταιρείας θα είναι το Nova-C Landworld Intuitive Machines, το οποίο θα είναι έτοιμο να εκτοξευθεί μαζί με τον πύραυλο Falcon 9 το 2021.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις