Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δύο χρόνια PJ Tech Catalyst Fund: Ο απολογισμός

Ειδική εκδήλωση με την παρουσία όλων των χρηματοδοτηθεισών εταιρειών, αλλά και εκπροσώπων του Τύπου, διοργάνωσε το PJ Tech Catalyst σε συνεργασία με το IQbility στο τέλος της περασμένης εβδομάδος.

Το PJ Tech Catalyst συνεργάζεται με το IQbility στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στη φιλοξενία εταιρειών στο χώρο που έχει δημιουργήσει ο όμιλος εταιρειών Quest.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιασθούν όλες οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει το ταμείο είτε κατά μονάς είτε από κοινού με το IQbility. Συνολικά το PJ Tech Catalyst Fund συμμετέχει σε 10 εταιρείες, ενώ το IQbility σε 2. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι ιδρυτές ή εκπρόσωποι όλων των επενδυσιοδεχθεισών εταιρειών και προέκυψαν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από τον «απολογισμό» της κάθε εταιρείας.

Η πιο σημαντική σίγουρα ανακοίνωση, πάντως, αφορούσε στη λειτουργία του ίδιου του ταμείου, καθώς ο επικεφαλής του Venture Capital και Private Equity τμήματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και διαχειριστής του PJ Tech Catalyst Fund, Λουκάς Πηλίτσης, ανακοίνωσε την αποχώρηση από τον Όμιλο, τόσο του ιδίου όσο και του διευθυντή επενδύσεων του PJ Tech Catalyst Fund, Μιχάλη Δημητρόπουλου.

Πάντως, οι δύο άνδρες άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραμείνουν στο επενδυτικό οικοσύστημα και θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στο χώρο των επενδύσεων σε ελληνικές startups, είτε σε διαφορετικά σχήματα είτε σε νέες προσπάθειες.

Έχουμε εντοπίσει αυτή την στιγμή μία δυναμική στην Ελλάδα για ανεξάρτητα σχήματα στον επενδυτικό χώρο και σε επόμενα στάδια χρηματοδότησης εταιρειών, όχι μόνο στα αρχικά”, ανέφερε ο Λουκάς Πηλίτσης, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο Όμιλος Πειραιώς βρίσκεται σε πλήρη διαδικασία επάνδρωσης του ταμείου και χάραξης της νέας στρατηγικής του.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του IQbility Αλέξανδρος Ρούστας έδωσε μία διαφορετική προοπτική, καθώς από την εμπειρία του «εκκολαπτηρίου» θεωρεί ότι «το 99,9% των ελληνικών startups στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο πριν και από τη χρηματοδότηση ‘σποράς’». «Πρέπει να δοθεί αρκετό ‘βάρος΄ στους επενδυτικούς ‘αγγέλους’ και στην ‘εκκόλαψη’. Δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχουν ενεργοποιηθεί, ωστόσο χρειάζεται να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι και εταιρείες με αυτούς τους δύο τομείς, ώστε να δημιουργηθεί και ένα ‘pipeline’ για τα ίδια τα VC ταμεία», προσέθεσε.

Οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει το PJ Tech Catalyst Fund μέχρι στιγμής:
Intale: 750.000 ευρώ (525.000 από το EIF) σε 2 γύρους
Radiojar: 617.000 ευρώ (432.000 από το EIF) σε 2 γύρους
Pollfish: 350.000 ευρώ (245.000 από το EIF) σε 2 γύρους
Pinnatta: 303.000 ευρώ (212.000 από το EIF) σε 1 γύρο
Offerial: 300.000 ευρώ (210.000 από το EIF) σε 2 γύρους
Qrator: 227.000 ευρώ (194.000 από το EIF) σε 1 γύρο
ParkAround: 160.000 ευρώ (112.000 από το EIF) σε 1 γύρο
Captainwise: 60.000 ευρώ (42.000 από το EIF) σε 1 γύρο
Mist.io: 59.000 ευρώ (41.000 από το EIF) και 20.000 δολ. από IQbility σε 1 γύρο
e-NIOS: 60.000 ευρώ (42.000 από το EIF) και 20.000 ευρώ από IQbility σε 1 γύρο

pj tech catalyst 702336 2

Παρακάτω ακολουθούν οι πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από πλευράς των εταιρειών:
intale: Αναζήτηση χρηματοδότησης στις ΗΠΑ
Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ανεύρεση του επόμενου – τρίτου – γύρου χρηματοδότησής της – Series A – και για το λόγο έχει πραγματοποιήσει ταξίδια σε ΗΠΑ και Ευρώπη για επαφές με διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον, η εταιρεία πριν από έξι μήνες επεχείρησε σε συνεργασία με το ταμείο να προχωρήσει στην εξαγορά μίας άλλης εταιρείας, σε μία συμφωνία αξίας 9 – 10 εκατ. ευρώ, η οποία, ωστόσο, δεν ευοδώθηκε και η εν λόγω εταιρεία εν τέλει εξαγοράστηκε από τρίτη εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος Φάνης Κουτουβέλης δεν “αποκάλυψε” περισσότερα, ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εταιρεία στον τομέα διάθεσης τερματικών πληρωμής για ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η οποία μάλιστα πριν από δύο μήνες ολοκλήρωσε τη συμφωνία εξαγοράς της από ελληνική εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

ParkAround: “Αποσύρθηκε” από την αγορά του Λονδίνου
Την προσοχή της στην αγορά της Αθήνας έχει στρέψει πάλι τους τελευταίους μήνες η ParkAround, καθώς άρχισε να εμφανίζει μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι περίμεναν τα στελέχη της startup. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι τους τελευταίους 4 – 5 μήνες οι συνεργασίες με χώρους πάρκινγκ και οι τζίροι της εταιρείας στην Αθήνα αυξάνονταν με ρυθμό 30% μηνιαίως, ενώ ορισμένα πάρκινγκ αναφέρουν ότι ποσοστό 80 έως 90% της κίνησής του προέρχεται μέσα από την πλατφόρμα της ParkAround. Η startup τον προηγούμενο χρόνο επεχείρησε με φυσική παρουσία να επεκταθεί στην αγορά του Λονδίνου, ωστόσο όπως ανέφερε ο συνιδρυτής και υπεύθυνος της εταιρείας, Γιάννης Κατσιώτης, πλέον η εστίαση της εταιρείας απομακρύνεται από την βρετανική πρωτεύουσα και επαναφέρεται στην Αθήνα. Η εφαρμογή θα παραμείνει ενεργή για το Λονδίνο για όσους την χρησιμοποιούν, ωστόσο εγκαταλείπεται η προσπάθεια εμπορικής ανάπτυξης στην πόλη. Παρ’ όλ’ αυτά στόχος της ParkAround παραμένει η δραστηριοποίηση και σε αγορές του εξωτερικού και ήδη εξετάζεται επόμενη πόλη στην οποία μπορεί να επεκταθεί, η οποία δεν ανακοινώθηκε.

Pinnatta: Συνεργασίες σε Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία
Η Pinnatta έχει προσθέσει ένα επιπλέον επιχειρηματικό μοντέλο στη λειτουργία της, καθώς εκτός από αυτόνομη εφαρμογή πλέον προσφέρεται και ως λειτουργικότητα σε εφαρμογές επικοινωνίας προκειμένου να ενσωματώνεται σε αυτές και ο χρήστης να αποστέλλει τα εμπλουτισμένα μηνύματα (pinnattas) μέσω του εκάστοτε messenger. Η εταιρεία έχει φθάσει ήδη το 1,5 εκατ. εγκαταστάσεων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών στις ΗΠΑ, ενώ εστιάζει σε Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία, όπου έχει κλείσει συμφωνίες συνεργασίας με messengers που δραστηριοποιούνται στις αγορές αυτές, όπως αυτός της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Lebara, που έχει παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και προσφάτως απέκτησε άδεια λειτουργίας και στην Σαουδική Αραβία.

pj tech catalyst 702336 3

Qrator: 2.500 σελίδες μετά ολοκλήρωσε την επένδυση και λανσάρει
Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του πρώτου μοντέλου της πλατφόρμας και έναν χρόνο μετά την εκκίνηση συνομιλιών για χρηματοδότηση με το PJ Tech Catalyst Fund και ιδιώτες επενδυτές, το Qrator είναι έτοιμο να λανσάρει τη web παρουσία του και να “τεστάρει” τη mobile εφαρμογή του σε beta έκδοση. Η εταιρεία αναπτύσσει μία πλατφόρμα όπου δημιουργικοί ανά τον κόσμο δημιουργούν και διαχειρίζονται εξειδικευμένο περιεχόμενο. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα στους επόμενους 10 μήνες η κοινότητα της πλατφόρμας να αριθμεί τους 150 δημιουργικούς και 10 πόλεις του κόσμου, καθώς και 150.000 χρήστες οι οποίοι θα “καταναλώνουν” το περιεχόμενο των δημιουργικών. Βασικός επενδυτής στην εταιρεία – με έδρα στην Βρετανία και υποκατάστημα στα Χανιά – είναι το PJ, ενώ συμμετέχουν και επενδυτικοί “άγγελοι” από Ιταλία, Καναδά και ΗΠΑ. Η διαδικασία επένδυσης ολοκληρώθηκε σε έναν χρόνο, καθώς, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της εταιρείας και του ταμείου, χρειάστηκε να ξεκαθαρισθούν σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία της νέας εταιρείας, όπως τα ζητήματα λογιστικού ελέγχου και πνευματικής ιδιοκτησίας. Μάλιστα, κάθε μέρος, μαζί με τους όρους της επένδυσης και τα συμβόλαια των υπαλλήλων της εταιρείας, έφθασε να χρειάζεται να υπογράψει έγγραφα 2.500 σελίδων!

Offerial: «Παίρνει μπροστά» το εμπορικό σκέλος
Μετά από αρκετούς μήνες με δύσκολες στιγμές, η εταιρεία έχει ξεκινήσει πλέον να βλέπει αποτελέσματα και σε επιχειρηματικό επίπεδο από την τεχνολογία που έχει αναπτύξει, καθώς όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Άκης Λαοπόδης τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία καταγράφουν αύξηση κρατήσεων από 10 έως και 90%. Στο επόμενο διάστημα η εταιρεία θα δώσει επιπλέον “βάρος” στο εμπορικό κομμάτι λειτουργίας της.

Τράπεζα Πειραιώς: Οι συμμετοχές σε Openfund I και PIRAEUS-TANEO Capital Fund
Αναφορά, από πλευράς του Λουκά Πηλίτση, έγινε επίσης και στις συμμετοχές του VC&PE του Ομίλου Πειραιώς στο Openfund I, από τις 8 επενδύσεις του οποίου, οι 5 εταιρείες έχουν κλείσει (υπενθυμίζεται ότι μία είναι το Taxibeat, έτερη είναι η imagga από την οποία “βγήκε” το Openfund μέσα στο 2013, ενώ για την τελευταία διεξάγεται διαπραγμάτευση για την πώλησή της σε άλλο επενδυτικό σχήμα) και στο PIRAEUS-TANEO Capital Fund, το οποίο προσφάτως συμμετείχε στο “exit” της φαρμακευτικής Kertus, με απόδοση για το fund 44% (1,5 φορά του επενδεδυμένου κεφαλαίου).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις