Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δημόσιο ψηφιακό νόμισμα ετοιμάζει η Ευρωζώνη υπό την “απειλή” του Libra

Το Libra λειτούργησε σαν αφύπνιση, δήλωσε ο Benoit Coeure, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι μετά από συνάντηση υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Πρέπει να προχωρήσουμε τη σκέψη μας για ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας”, πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ένα μέχρι στιγμής άγνωστο σχέδιο. Σύμφωνα με το Reuters, ο Αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι το project αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά χρήματα, τα οποία θα κατατίθενται απευθείας στην ΕΚΤ, χωρίς την ανάγκη τραπεζικών λογαριασμών, χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών ή αντισυμβαλλομένων εκκαθάρισης.

Όλοι αυτοί οι φορείς επεξεργάζονται σήμερα τις ψηφιακές πληρωμές, αλλά ενδέχεται να μην είναι πλέον απαραίτητο εάν η ΕΚΤ αναλάβει τις λειτουργίες τους, μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών. Οι εργασίες για το νόμισμα της ΕΚΤ ξεκίνησαν πριν από την ανακοίνωση του Libra και μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια, δήλωσε ο Coeure. Οι τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν προς συζήτηση ενώ είναι πιθανή μια αρνητική αντίδραση από τις τράπεζες.

Ο Bruno Le Maire, υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι ένας από τους σκοπούς αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα μειώσουν τα τέλη για τις διεθνείς πληρωμές. «Ενθαρρύνουμε τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να επιταχύνουν τις εργασίες τους σε θέματα γύρω από πιθανές δημόσιες λύσεις ψηφιακών νομισμάτων», ανέφερε σε κοινή δήλωση του με τον Γερμανό ομόλογό του, Olaf Scholz.

Πρόσφατα, η ΕΚΤ, είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του Libra, λέγοντας ότι μπορεί να υπονομεύσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καθορίζει τη νομισματική πολιτική καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να αγνοήσει τις σειρήνες των «αναξιόπιστων υποσχέσεων» του.

Σε παρόμοιο τόνο και ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι το Libra μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία των κυβερνήσεων, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία δεν μπορεί να εγκρίνει την ανάπτυξή του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις