Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χρηματοδότηση από την ΕΕ εξασφάλισε project με ελληνική “ταυτότητα”

Μέσα στον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 210 εκατ. ευρώ σε 108 καινοτόμα έργα με στόχο να τα βοηθήσει να εισέλθουν στην αγορά ταχύτερα.

Η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται μέσω της πιλοτικής φάσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council), το οποίο στηρίζει φορείς καινοτομίας, επιχειρηματίες, μικρές επιχειρήσεις και επιστήμονες με έξυπνες ιδέες, που φιλοδοξούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε διεθνές επίπεδο.

Το συνολικό ποσό θα δοθεί από τον επιταχυντή του ΕΣΚ (EIC Accelerator) και το πρόγραμμα επιτάχυνσης της καινοτομίας, Fast Track to Innovation. τα οποία περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, ύψους 3 δισ. ευρώ, που διαρκεί από το 2018 έως το 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Ορίζοντας 2020”.

Κάθε project ή startup θα πάρει από μισό μέχρι 3 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση αλλά και επιχειρηματική υποστήριξη.

Τα projects που επιλέχθηκαν

Κάτω από το θεσμό του EIC Accelerator, 96 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 20 χώρες θα λάβουν υποστήριξη 177 εκατομμύρια για να βγάλουν πιο γρήγορα στις αγορές τα προϊόντα τους. Στη διαδικασία επιλογής “επικράτησε” η Γαλλία, με 11 γαλλικές εταιρείες να λαμβάνουν χρηματοδότηση, ενώ ακολούθησε η Ισπανία με 10 εταιρείες και το Ισραήλ με 9. Οι περισσότερες εταιρείες ήταν από το χώρο του ICT, της υγείας και της μηχανικής.

Στο θεσμό του Fast Track to Innovation, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει συνολικά 33 εκατ. ευρώ σε 14 καινοτόμα projects με 56 συνεργάτες από 19 χώρες.

Η Ελλάδα έδωσε το “παρών” στο Fast Track to Innovation

Η Ελλάδα κατάφερε να διακριθεί στο Fast Track to Innovation και να πάρει χρηματοδότηση 1.674.487,50 ευρώ με το project evaGuide.

Το project συντονίζει η TELESTO INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES, η οποία εξειδικεύεται σε λύσεις IoT, εφαρμογές “έξυπνων πόλεων” και υποδομές δικτύων ασύρματων αισθητήρων.

Το evaGuide περιλαμβάνει μια πλατφόρμα διαχείρισης ασφάλειας και στρατηγικές εκκένωσης μεγάλων χώρων (αθλητικών ή ψυχαγωγικών) που μπορούν να προσαρμοστούν σε πραγματικό χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το evaGuide στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναγκών των επισκεπτών κατά τη διάρκεια σύνθετων διαδικασιών εκκένωσης μετά από φυσιολογικά και μη φυσιολογικά γεγονότα (κρίσεις) με στόχο τη δημιουργία ενός εύκολα αναπτυσσόμενου συστήματος που θα είναι σε θέση να προσδιορίσει έγκαιρα νέες απειλές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το project έχει ξεκινήσει ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2020, με το συνολικό του budget να ανέρχεται στα 2,392,125 ευρώ.

Στο πρόγραμμα, εκτός της Telesto, συμμετέχουν ως συνεργάτες οι εταιρείες ESSMA Services NV (Βέλγιο), CROWD DYNAMICS INTERNATIONAL LIMITED (Ηνωμένο Βασίλειο) και η επίσης ελληνική EXUS AE.

Χρηματοδότηση και για την Κύπρο

Η Κύπρος διακρίθηκε στο Fast Track to Innovation με το καινοτόμο project EcoSail ( Eco-friendly and customer-driven Sail plan optimisation service) να παίρνει χρηματοδότηση 2,986,937 ευρώ.

Το project, το οποίο αφορά μια νέα ενεργειακά και οικονομικά αποδοτική λύση για την παγκόσμια αγορά θαλάσσιων μεταφορών, συντονίζει η O.M. OFFSHORE MONITORING LIMITED, ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρότζεκτ, του οποίου το συνολικό κόστος θα φτάσει το 3.903.143 ευρώ έχει ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2021.

Σαν συνεργάτες συμμετέχουν οι εταιρείες LAURIN MARITIME AB (Σουηδία), η OFFSHORE NAVIGATION LIMITED (Ανγκούιλα), η G.M.S. GLOBAL MARITIME SERVICES LIMITED (Αγγλία) και η CHALMERS TEKNISKA HOEGSKOLA AB (Σουηδία).

Με πληροφορίες από το DisruptCyprus

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις