Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Νάντη αναδείχθηκε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2019

Τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2019 κατέκτησε η πόλη της Νάντης στη βορειοδυτική Γαλλία.

Η γαλλική πόλη αναδεικνύεται στη νέα Πρωτεύουσα Καινοτομίας της Ευρώπης σε αναγνώριση της ικανότητάς της να αξιοποιεί την καινοτομία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και για το ανοικτό και συνεργατικό μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζει.

Ο τίτλος, που απονεμήθηκε στη Νάντη, συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο ύψους 1 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή στις Ευρωπαϊκές Μέρες Έρευνας και Καινοτομίας, οι άλλες πέντε επιλαχούσες πόλεις είναι η Αμβέρσα (Βέλγιο), το Μπρίστολ (Μεγάλη Βρετανία), το Έσπο (Φινλανδία), η Γλασκόβη (Μεγάλη Βρετανία) και το Ρότερνταμ (Κάτω Χώρες). Οι πέντε πόλεις έλαβαν ποσό ύψους 100.000 ευρώ η καθεμία για την προώθηση και την κλιμάκωση της πρακτικής τους σε θέματα καινοτομίας.

Η γαλλική πόλη έχει διαμορφώσει ένα όραμα και μια πρακτική ανοικτής διακυβέρνησης που διακρίνονται για τον συνεχή διάλογο με πολίτες, ενώσεις και εμπειρογνώμονες. Διαθέτει επίσης μια ακμάζουσα κοινότητα ψηφιακών και νεοφυών επιχειρήσεων, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών.

Η Νάντη είναι η πέμπτη πόλη που κερδίζει το βραβείο και η δεύτερη πόλη, μετά τη Βαρκελώνη, που δεν είναι πρωτεύουσα. Να σημειωθεί ότι ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018 είχε αναδειχθεί η Αθήνα.

Γαλλική καινοτομία

Στις εμβληματικές πολιτικές της Νάντης για την καινοτομία συγκαταλέγονται:

-Η πρωτοβουλία «Nantes City Lab» βοηθά τους φορείς καινοτομίας να δοκιμάζουν νέες λύσεις στην πραγματική ζωή, παρέχοντας υλικές και ψηφιακές υποδομές, για παράδειγμα μια κοινωνική κατοικία τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία κατασκευάζεται σε μόνο 3 ημέρες ή ένα αυτόνομο λεωφορείο που κινείται αποκλειστικά με ενέργεια από έναν ηλιακό δρόμο.

-Το πρόγραμμα « Nantes France Capital Tech» το οποίο προωθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, την προσέλκυση ταλέντων και τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, και δίνει τη δυνατότητα συντονισμού και προώθησης του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας.

-Η πρωτοβουλία «Creative factory», ένα σύστημα υποστήριξης των δημιουργικών και των πολιτιστικών βιομηχανιών και το «Eco-innovation factory», ένα πρόγραμμα που επιλέγει έργα όπως για παράδειγμα η συλλογή βιολογικών αποβλήτων από εστιατόρια και γραφεία με ρυμουλκούμενα από ποδήλατα για τοπική λιπασματοποίηση.

-«15 χώροι για επανεφεύρεση»: μια διαγωνιστική διαδικασία επιλογής ιδεών που υποβλήθηκαν από τους πολίτες, η οποία οδήγησε, για παράδειγμα, στη μετατροπή ενός παρεκκλησίου που δεν χρησιμοποιούνταν σε αστικό αγρόκτημα καλλιέργειας μανιταριών, στη δημιουργία ενός κόμβου ευαισθητοποίησης για μηδενικά απόβλητα σε μια πρώην σχολική αίθουσα τέχνης, καθώς και ενός αλληλέγγυου εστιατορίου σε ένα παλιό εστιατόριο, στο οποίο εθελοντές παρασκευάζουν γεύματα για τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Στις πόλεις που βραβεύτηκαν συγκαταλέγονται η Βαρκελώνη (2014), το Άμστερνταμ (2016) και η Αθήνα (2018). Στα κριτήρια επιλογής εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι πόλεις χρησιμοποιούν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προκλήσεις, επιτυγχάνουν την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών τους. Ο επόμενος διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο sepe.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις