Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Porsche και Boeing δημιουργούν “premium” ιπτάμενα αυτοκίνητα

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός “premium” αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), υπέγραψαν Porsche και Boeing.

Με βάση τη συμφωνία, οι εταιρείες θα καθορίσουν τι μπορεί να προσφέρει μία “υψηλής ποιότητας” λύση ιπτάμενης μετακίνησης, θα συνεργαστούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και τη δοκιμή του πρωτότυπου αεροσκάφους και στην εύρεση της πιθανής αγοράς μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Οι εταιρείες δίνουν έμφαση στη λέξη ”premium” με την έννοια ότι θα είναι μια υπηρεσία πολυτελείας που πιθανότατα δεν θα απευθύνεται σε πολλούς, αν και (τουλάχιστον τώρα και στο άμεσο μέλλον) όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό, κυρίως λόγω κόστους.

Και η Uber, και άλλες εταιρείες έχουν λανσάρει υπηρεσίες σύντομων μεταφορών με ελικόπτερα με διαδρομές που συνδέουν πολυσύχναστα αεροδρόμια, αλλά λόγω κόστους, οι διαδρομές αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αρτηρίες μαζικής διέλευσης που συνδέουν πόλεις και αεροδρόμια.

Η συνεργασία Porsche και Boeing παρ’όλ’αυτά ίσως “μαρτυρά” ένα μέλλον με πολλές περισσότερες επιλογές εναέριων μεταφορών, από άποψη τιμής, επιπέδου υπηρεσίας και πρόσβασης. Η Porsche μάλιστα δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ακριβώς αυτό – ότι οι αστικές αεροπορικές μεταφορές θα αυξηθούν σημαντικά, από το 2025.  Αυτός είναι και ένας λόγος που μάλλον, η αυτοκινητοβιομηχανία επέλεξε να “κλείσει” τώρα αυτή τη συμφωνία.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα αεροσκάφη έχει δημιουργήσει και δοκιμάζει εδώ και καιρό η η γερμανική startup Volocopter, η οποία σκοπεύει να λανσάρει τα “ιπτάμενα ταξί” της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και η Lilium, που τον Μάιο πραγματοποίησε την παρθενική πτήση του eVTOL της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις