Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το 2025 θα τεθούν σε εμπορική χρήση τα ιπτάμενα ταξί της Lilium

Η γερμανική startup Lilium ολοκλήρωσε την πρώτη φάση δοκιμής των ιπτάμενων ταξί της. Σήμερα, η εταιρεία δημοσίευσε νέο υλικό από τις πτήσεις και ανακοίνωσε ότι η πρώτη της μονάδα παραγωγής, ένας χώρος 3.000 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του Μονάχου, είναι έτοιμη.

Η Lilium δουλεύει πάνω στα αεροσκάφη κάθετη προσαπογείωσης (VTOL) εδώ και λίγα χρόνια και την άνοιξη παρουσίασε το πρωτότυπο να κινείται πάνω από το έδαφος. Στο νέο βίντεο, φαίνεται το αεροσκάφος να πετά οριζόντια. Σύμφωνα με την εταιρεία, το VTOL jet έχει ολοκληρώσει πάνω από 100 δοκιμές σε έδαφος και αέρα, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών ασφαλείας και ότι τώρα θα “μπει” στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα δοκιμαστεί η απόδοσή του σε υψηλές ταχύτητες.

Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει την εμπορική της υπηρεσία το 2025 και μέχρι τότε ελπίζει να κατασκευάζει εκατοντάδες αεροσκάφη κάθε χρόνο. Γι’ αυτό το λόγο θα δημιουργήσει σύντομα μια δεύτερη μονάδα παραγωγής η οποία θα “γεννήσει” ως και 500 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τη στιγμή που θα γίνει το εμπορικό λανσάρισμα των αεροσκαφών της, δήλωσε η εταιρεία.

Εντωμεταξύ, άλλη μία γερμανική startup, η Volocopter, είναι “κοντά” στο να λανσάρει εμπορικά τα δικά της ιπτάμενα ταξί. Η εταιρεία, η οποία τον Σεπτέμβριο σήκωσε 50 εκατ. ευρώ από την κινέζικη μητρική της Volvo και στο παρελθόν είχε λάβει χρηματοδότηση και από την Daimler, έχει δηλώσει ότι τα δικά της αεροσκάφη θα είναι έτοιμα για εμπορική χρήση “μέσα στα επόμενα τρία χρόνια”.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι πέρα από τις startups και οι κολοσσοί Porsche και Boeing, υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο συνεργασία για τη δημιουργία ενός «premium» αεροσκάφους eVTOL. Με βάση τη συμφωνία, οι εταιρείες θα καθορίσουν τι μπορεί να προσφέρει μία «υψηλής ποιότητας» λύση ιπτάμενης μετακίνησης, θα συνεργαστούν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και τη δοκιμή του πρωτότυπου αεροσκάφους και στην εύρεση της πιθανής αγοράς μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις