Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Open Day Go 4.0 Green: Στο επίκεντρο ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε περιβάλλον και ενέργεια

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, το Open Day Go 4.0 Green του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είχε ως στόχο την παρουσίαση της δράσης Go 4.0 Green Crowdhackathon και και την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου για θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Tο Open Day Go 4.0 Green παρακολούθησαν πάνω από 150 συμμετέχοντες από startup εταιρείες, προγραμματιστές, ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη του Υπουργείου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και γενικά κάθε ενδιαφερόμενος για τις παγκόσμιες τάσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Στόχος του Open Day ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τη διαδικασία του μαραθωνίου καινοτομίας Go 4.0 Green Crowdhackathon, τις προκλήσεις και τις προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Το Open Day ξεκίνησε με τον Γιώργο Καραμανώλη, Co-founder, CTO/CIO της Crowdpolicy, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε συνοπτικά στους στόχους και τη διαδικασία του μαραθωνίου καινοτομίας Go 4.0 Green Crowdhackathon.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς πολιτικής του Υπουργείου και δήλωσε την πρόθεσή του να στηρίξει έμπρακτα τη νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Ακόμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα παροχής ανοιχτών δεδομένων από το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Θέλουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να γίνει κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, που θα φέρει μαζί φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα. Η παρουσία σας εδώ είναι αρκετά ενθαρρυντική, διότι εδώ σήμερα, μέσα σε αυτή την αίθουσα βρίσκεται η Ελλάδα του μέλλοντος, η Ελλάδα της καινοτομίας”.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο και οι φορείς θα παρέχουν σύνολα ανοιχτών δεδομένων για αξιοποίησή τους από το Go4Green Crowdhackathon.

Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Βασίλειος Κυλίκογλου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και Διευθυντής Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, η. Αν. Καθ. Κ. Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Διευθύντρια ΠΜΣ και Εργαστηρίου ‘Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η Βέρα Αλεξανδροπούλου, ΕΙΤ Climate-KIC Partner, Αντιπρόεδρος Τhalassa Foundation και ο Kαθηγητής Βασίλειος Μακιός συνιδρυτής του Corallia.

Ο Σπύρος Οικονόμου, Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας — ΚΑΠΕ, σε σύντομη παρουσίαση αναφέρθηκε στο σημαντικό ερευνητικό κέντρο του ΚΑΠΕ, στις προκλήσεις αλλά και στην αναγκαιότητα των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της ενέργειας.

Ο Κωνσταντίνος Αγαθάκης, Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών του ΔΕΔΔΗΕ, μίλησε για την σημασία των ανατρεπτικών τεχνολογιών, την προώθηση της ανοιχτής καινοτομίας, και την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αγαθάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης του ΔΕΔΔΗΕ, Switch_On Innovation Lab, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η υποβοήθηση ομάδων νέων μηχανικών και προγραμματιστών ώστε να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πρωτότυπα και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με άμεση εφαρμογή στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης παρουσίασε τη στρατηγική της εταιρείας για παροχή συνόλων ανοιχτών δεδομένων.

O Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΕΛΠΕ, αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας με νέες ομάδες για την προώθηση καινοτόμων ιδεών που μπορούν να φέρουν την ψηφιακή αναβάθμιση σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ακόμα, σημείωσε πως τα Ελληνικά Πετρέλαια, στηρίζουν τις δράσεις ανοιχτής καινοτομίας και την προώθηση συνεργειών με νέες επιχειρηματικές ομάδες.

Ο Σταματάκης Κωνσταντίνος, Διευθυντής του Κέντρου Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων (ΚΔΕΠ) της ΔΕΗ Α.Ε, παρουσίασε τις σχετικές δράσεις και τα δεδομένα του ΚΔΕΠ, το ερευνητικό έργο και επισήμανε ότι το ΚΔΕΠ θα στηρίξει την πρωτοβουλία Go 4.0 Green και παρουσίασε τρεις προτεινόμενες προτάσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κατά την διάρκεια του μαραθωνίου καινοτομίας.

Τέλος, ο Παναγιώτης Κατσαρίδης, Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την βοήθεια σημαντικών στελεχών σχεδόν από όλες τις διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας, παρουσίασαν εκτενώς τα διαθέσιμα ανοιχτά δεδομένα που θα παρέχει το Υπουργείο στους διαγωνιζόμενους για την αξιοποίηση τους και χρήση τους για την υλοποίησης καινοτόμων εφαρμογών καθόλη την διάρκεια του μαραθωνίου καινοτομίας.

Go 4.0 Green Crowdhackathon

Το Go 4.0 Green Crowdhackathon είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα του Υπουργείου στην νέα γενιά με όραμα τη συνδιαμόρφωση προτάσεων και λύσεων για τις ανάγκες και τις προκλήσεις του Υπουργείου και την ενθάρρυνση νέων καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων και νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο της τεχνολογίας σε σχέση με το περιβάλλον και την ενέργεια με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ο 1ος διήμερος Μαραθώνιος καινοτομίας για το περιβάλλον και την ενέργεια θα πραγματοποιηθεί 14–15 Δεκεμβρίου 2019 στον χώρο καινοτομίας Innovathens, στην Αθήνα.

Το Go 4.0 Green Crowdhackathon υλοποιείται με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις