Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα τεχνολογικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας

Ο χώρος της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν γίνει τα βαρόμετρα της παγκόσμιας αγοράς.

Με αφορμή το σκάνδαλο της Theranos, το οποίο αναλύεται σε βάθος στο τρίτο τεύχος του Startupper Mag που κυκλοφόρησε με το Βήμα της Κυριακής, βρήκαμε τα σκάνδαλα που έχουν “ταρακουνήσει” τον τεχνολογικό κόσμο την τελευταία δεκαετία και τα οποία άφησαν πίσω τους μεγάλα προβλήματα σε πολύ μεγάλες εταιρείες. Τα Facebook, Google και Apple ήταν οι εταιρείες που πρωταγωνίστησαν στα σκάνδαλα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τόσο οι υπόλοιπες εταιρείες αλλά και οι μεγάλες Startup δεν είχαν το δικό τους σημαντικό μερίδιο.

Ποια είναι όμως τα μεγαλύτερα τεχνολογικά σκάνδαλα από το 2010 μέχρι σήμερα;

2010: Μαζικές αυτοκτονίες εργαζομένων σε εργοστάσια κατασκευής iPhones, iPad και υπολογιστών HP

Τουλάχιστον 14 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Foxconn στο Shenzen της Κίνας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 2010. Η Foxconn, η οποία κατασκευάζει προϊόντα για πελάτες όπως η Apple, η Nintendo και η HP, υποχρέωσε τους εργαζόμενους σε σκληρές υπερωρίες κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας. ταυτόχρονα τιμωρούσε τους εργαζόμενους ακόμα και για ασήμαντες παραβάσεις σύμφωνα ε ρεπορτάζ της Wall Street Journal που έφερε το θέμα στην επιφάνεια.  Η εταιρεία ανέφερε ότι εγκατέστησε δίχτυα ασφαλείας για να εμποδίσει τους εργαζόμενους που πηδούσαν από τους τελευταίους ορόφους και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν μια σύμβαση που συμφωνούσε να μην αυτοκτονήσουν!

Η Apple, η HP και άλλοι πελάτες της Foxconn πίεσαν την Foxconn να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας του ως επακόλουθο των αυτοκτονιών. Η Κίνα έθεσε επίσης νέους νόμους σε ισχύ το 2012, περιορίζοντας τις υπερωρίες των εργαζομένων.

2013: Ο Edward Snowden αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί τους πολίτες της χώρας και όλο τον κόσμο

Σε μια εξέλιξη που “ταρακούνησε” τόσο τις ΗΠΑ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, ο Edward Snowden αποκάλυψε πως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας, είχε κρυφή πρόσβαση στους λογαριασμούς Google και Yahoo των πολιτών και τους κατασκόπευε, διατηρώντας πλήρη αρχεία κειμένων, φωνητικών και βίντεο μηνυμάτων κατά βούληση χωρίς την άδεια των χρηστών.

Τόσο η Google όσο και το Yahoo εξέφρασαν έκπληξη για τα ευρήματα, δηλώνοντας ότι δεν είχαν χορηγήσει στην κυβέρνηση πρόσβαση στους διακομιστές τους. Ωστόσο, η Google ανακοίνωσε ότι “εδώ και πολύ καιρό ανησυχεί για τη δυνατότητα αυτού του είδους παρακολούθησης.” Ο Snowden εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας – ζει στη Μόσχα, όπου του έχει χορηγηθεί καθεστώς ασύλου.

2015: Ξεσπάει το Diesl-Gate και η VW παραδέχεται πως εξαπατά τις δοκιμές ρύπων

Ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι η Volkswagen χρησιμοποίησε “συσκευές κατάργησης” στα αυτοκίνητά της προκειμένου στις δοκιμές να δίνουν ψευδή αποτελέσματα και να φαίνονται πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Η VolksWagen παραδέχτηκε τα ευρήματα και ανέφερε πως 11 εκατομμύρια οχήματα της είχαν την εν λόγω συσκευή.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε πρόστιμα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ ενώ δαπάνησε πάνω από 22 δισ. δολάρια για τις αγωγές πελατών και των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα έξι ανώτατα στελέχη της εταιρείας αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

2016: Η Apple κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα 16 δισ. δολαρίων για παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις

Για πάνω από 10 χρόνια, η Apple εκμεταλλευόταν τις ευνοϊκές προς αυτή φορολογικές διατάξεις της Ιρλανδίας, κάτι που τελικά οδήγησε στην καταδίκη της από τις Ευρωπαϊκές αρχές για παραβίαση του νόμου περί υγιούς ανταγωνισμού. Η έρευνα εναντίον τόσο της Apple όσο και της Ιρλανδίας ολοκληρώθηκε το 2013 και έδειξε πως οι ελαφρύνσεις αυτές ήταν παράνομες, καθώς δόθηκαν μόνο στην Apple.

Η ΕΕ όρισε τόσο στην Apple όσο και στην Ιρλανδία να πληρώσουν το ποσό των 14,5 δισ. δολαρίων σε πρόστιμα, με την Apple να μην δέχεται την απόφαση αυτή και να “απειλεί” ότι θα επανεξετάσει την παρουσία της στην Ευρώπη αν τελικά ισχύσει το πρόστιμο.

2016: Η Theranos βάζει λουκέτο και αντιμετωπίζει διώξεις για ψεύτικα αποτελέσματα ερευνών

Μια από τις διασημότερες startups και η “πανίσχυρη” ιδρυτής της, αντιμετωπίζουν σειρά ποινικών διώξεων, καθώς οι αρχές βρήκαν πως η εταιρεία είναι αδύνατο να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της ότι θα μπορούσε να διεξάγει πλήρεις αιματολογικές εξετάσεις από μία και μόνο σταγόνα αίματος.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τόσο την εταιρεία όσο και την Elizabeth Holms για χειραγώγηση και παραποίηση αποτελεσμάτων ερευνών, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκληματική απάτη, σε μια υπόθεση που περιγράφεται αναλυτικά στο τελευταίο τεύχος του Startupper Mag.

2016: Το Galaxy Note 7 πιάνει φωτιά και μαζί του “καίγεται” και η Samsung

Η σειρά Galaxy Note αποτελεί κάθε χρόνο την κορωνίδα των κυκλοφοριών της Samsung και η ανάκληση παγκόσμιας κλίμακας που αναγκάστηκε να κάνει η εταιρεία, όπως ήταν φυσικό πλήγωσε βαθιά την αξιοπιστία και τις πωλήσεις της.

Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα μαζικά φαινόμενα εκρήξεων και αναφλέξεων των συσκευών της σειράς, κάτι που οδήγησε σε σταμάτημα της παραγωγής και μαζική ανάκληση. Η Samsung χρειάστηκε πολλά δισ. δολάρια και αρκετό χρόνο για να αποκαταστήσει το όνομα της και την αξιοπιστία της στην αγορά, καθώς το Note 7 θεωρήθηκε το χειρότερο λανσάρισμα στην ιστορία των Smartphones.

2017: To Facebook αποκάλυψε πως ψεύτικες διαφημίσεις στην πλατφόρμα, επηρέασαν τις εκλογές των ΗΠΑ το 2016

Με διαφημίσεις συνολικού ύψους 100.000 δολαρίων, οι λογαριασμοί των οποίων εντοπίζονται στην Μόσχα, το Facebook αποκάλυψε ότι επηρεάστηκαν οι αμερικανοί ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Νωρίτερα, το ίδιο το Facebook είχε δηλώσει πως δεν υπήρχε περίπτωση να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι δεν είχε λόγο να πιστεύει πως Ρώσοι αγόρασαν διαφημιστικό χώρο μέσω του οποίου έκαναν προπαγάνδα για τις αμερικανικές εκλογές.

Το σκάνδαλο είχε σαν αποτέλεσμα να μπει το Facebook σε μια πολιτική δίνη και να αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο οι αλγόριθμοι του εντοπίζουν τις παρεμβάσεις. Ταυτόχρονα άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου για την συμβολή των μέσων κοινωνικών δικτύωσης στην σύγχρονη πολιτική.

2018: Η Google “συνταράσσεται” από μια σειρά καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένου και του Andy Rubin

Χιλιάδες υπάλληλοι της Google προχώρησαν σε μια πρωτόγνωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις αναφορές σεξουαλικής παρενόχλησης από ανώτερους και ανώτατους διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ σύμφωνα με τους New York Times η “μπάλα πήρε” και τον Andy Rubin, ο οποίος έγινε διάσημος επειδή ήταν ένας από τους δημιουργούς του Android.

Πιο συγκεκριμένα, η Google αντιμετώπισε πλήθος καταγγελιών από γυναίκες που εργάζονται στην εταιρεία, για εσωτερική σεξουαλική κακομεταχείριση ενώ ανέφεραν ότι αντιμετωπίστηκαν άδικα λόγω των πολιτικών αναγκαστικής διαιτησίας της Google. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Rubin αποχώρησε από την εταιρεία λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να λάβει αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

2018: Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Facebook για τα μηνύματα μίσους που οδήγησαν στη γενοκτονία της Μιανμάρ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΗΕ, το Facebook διαδραμάτισε “καθοριστικό ρόλο’ στην γενοκτονία των μουσουλμάνων Rohingya στην Μιανμάρ, επιτρέποντας τα μηνύματα μίσους και την οργάνωση των δολοφονιών να οργανώνονται μέσα από την πλατφόρμα του.

Το Facebook αναγνώρισε την ανεπάρκεια του στο να διαπιστώσει και να εμποδίσει την εξάπλωση των μηνυμάτων αυτών και ζήτησε συγνώμη που δεν έκανε κάτι για να τα σταματήσει.

2018: Το Facebook παραδέχεται ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε την πλατφόρμα υπέρ του Τραμπ στις εκλογές του 2016

Το 2018 δεν ήταν καλό για το Facebook, καθώς δέχτηκε άλλο ένα “χτύπημα” από τις αρχές, ύστερα από την αποκάλυψη ότι η Cambridge Analytica, μια εταιρεία ερευνών από την Βρετανία, εκμεταλλεύτηκε τους αλγόριθμους της εταιρείες και έκλεψε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει σε εκστρατείες υπέρ του Τραμπ για τις εκλογές του 2016.

Η πλευρά του Τραμπ φέρεται να έχει καταβάλει εκατομμύρια δολάρια στην Cambridge Analytica για τις υπηρεσίες της, η οποία μεν έγινε παραβιάζοντας τους όρους του Facebook αλλά έγινε υπό την εποπτεία του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

2019: Μετά από κινητοποιήσεις εργαζομένων, η Google ακυρώνει τα συμβόλαια της με το Πεντάγωνο

Η σχέση της Google με το Πεντάγωνο μέτραγε ήδη χρόνια συνεργασίας, καθώς βοηθούσε τον στρατό των ΗΠΑ να αναπτύξει λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάλυση και παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις drones. Αυτή η δραστηριότητα δεν ήταν γνωστή στους υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποία αντέδρασαν πολύ δυναμικά μόλις το θέμα “βγήκε στον αέρα”.

Μετά από τις αντιδράσεις και την οργή των εργαζόμενων, η εταιρεία αποφάσισε να μην ανανεώσει την συνεργασία της με το Πεντάγωνο, όμως όπως αναφέρουν ειδικοί, η συνεργασία συνεχίζεται μέσω συνεργαζόμενης με το Google cloud εταιρείας του ομίλου της Alphabet.

2019: Η διοίκηση της Boeing ήξερε για τα “ολέθρια” προβλήματα των 737 MAX, 2 χρόνια πριν τις συντριβές των αεροσκαφών

Οι συντριβές των 2 Boeing 737 ΜΑΧ συγκλόνισαν τον πλανήτη και οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες επιβάτες, όμως όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, η διοίκηση της Boeing είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα του νέου λογισμικού τουλάχιστον 2 χρόνια πριν τα ατυχήματα, χωρίς να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Οι συντριβές, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019, σκότωσαν 346 άτομα. Μετά τη δεύτερη συντριβή, όλα τα αεροπλάνα Boeing 737 Max σε όλο τον κόσμο προσγειώθηκαν αναγκαστικά και ο χειρισμός του συμβάντος από τη Boeing αποτελεί αντικείμενο συνεχούς έρευνας του FBI.

2019: Η αποτυχημένη IPO της WeWork, ο διωγμένος ιδρυτής και η “φούσκα” που “έσκασε στα χέρια” της Softbank

Μετά από μια σειρά αποτυχημένων επιλογών, η WeWork είδε την αξία της αξία της να πέφτει από τα 47 δισ. δολάρια στα 8 δις και να ακυρώνει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ύστερα από μια σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από επενδυτές και Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την βιωσιμότητα της εταιρείας, τα οικονομικά της και την εκκεντρική ηγεσία του Adam Neumann, ιδρυτή και CEO της εταιρείας.

Η υπόθεση της WeWork είναι ακόμα υπό εξέλιξη, καθώς η SoftBank προχώρησε σε πρόταση εξαγοράς της σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειες της, ενώ η εταιρεία είχε φτάσει στο σημείο να ακυρώνει τις μαζικές απολύσεις γιατί δεν είχε λεφτά για τις αποζημιώσεις.

Οι λόγοι που η WeWork έφτασε στο χείλος της καταστροφής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί στην πλήρη έκταση τους, όμως σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνουν ένα μείγμα άσκοπης σπατάλης, σαθρού επιχειρησιακού μοντέλου και τεράστιας ανάπτυξης χωρίς το ανάλογο οικονομικό υπόβαθρο.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις