Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αφιέρωμα στις ομάδες του 2ου κύκλου του INVENT ICT, Μέρος 1ο

Ο δεύτερος κύκλος του INVENT ICT ολοκληρώθηκε και σε λίγες ημέρες από σήμερα, στις 21 Νοεμβρίου, το μεγάλο exit event του Invent ICT θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Εκεί, σε μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση, οι 11 ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε εκπροσώπους της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στη θερμοκοιτίδα εκκίνησης επιχειρήσεων Invent ICT, εξελίχθηκαν και αναπτύχθηκαν ιδέες με ιδιαίτερα κοινωνικό πρόσημο, «πράσινες» ιδέες που απαντούν στην ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και προτάσεις που ενισχύουν την τεχνολογική εξέλιξη και μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.

Τα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετείχαν στο Invent ICT που υλοποιείται από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ) και τους Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μας αναλύουν τις προτάσεις τους, μας ενημερώνουν για το που βρίσκονται σήμερα οι επιχειρηματικές τους ιδέες και θα μας εξηγήσουν το πως βοήθησε το πρόγραμμα στην ανάπτυξη αυτών.

Το startupper.gr παρουσιάζει τις 11 ομάδες του προγράμματος στις οποίες θέσαμε τις ίδιες ερωτήσεις.

Οι πρώτες 4 ομάδες του μεγάλου αφιερώματος είναι οι εξής:

AccesLab – Σχεδιασμός και εφαρμογή έξυπνων λύσεων για την προσβασιμότητα και την αστική κινητικότητα για άτομα με περιορισμένη κινητική ικανότητα.

Evotropia – Σχέδιο που δημιουργεί δομή για ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (instruments) και την δυνατότητα άμεσου ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιήσιμου όγκου στερεών απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων μέσω ψηφιακού χρηματιστηρίου.

Founderhood – Οnline πλατφόρμα στην οποία κορυφαία accelerators και corporate accelerators τρέχουν MOOC τύπου «μαθήματα» αποκλειστικά για τεχνολογικές startups.

Trimsignal – Εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης κατά 35-60%

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος παρουσιάζουμε τις τέσσερις πρώτες ομάδες και θα ακολουθήσει το 2ο μέρος το ερχόμενο Σάββατο 16/11 και το 3ο μέρος την ερχόμενη Τρίτη 19/11.

AccesLab
Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Παναγιώτης Κιούσης, Mapping Engineer/CIO, Κωνσταντίνος Λαλιώτης, Founder/CEO, Νίκος Λειβαδάρας, GIS Analyst/Project Manager

1.Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
Το GoSafe είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή πλοήγησης για άτομα με αμαξίδιο στην πόλη. Προτείνει κατάλληλες διαδρομές μετακίνησης από ένα σημείο προς ένα άλλο μέσα από προσβάσιμες ράμπες, πεζοδρόμια και διαβάσεις. Επίσης, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στις τοπικές αρχές για τη βελτίωση των υποδομών τους.

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Το GoSafe αναπτύσσεται πιλοτικά από την AccessLab για τους δήμους Μοσχάτου – Ταύρου και Αλίμου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Στοχεύουμε να το επεκτείνουμε σε περισσότερους δήμους και να ενσωματώσουμε νέες λειτουργίες συμμετοχής του χρήστη.

3. Πως επιλέξατε το πρόγραμμα του Invent ICT και πως σας βοήθησε στην ανάπτυξη της ιδέας σας;
Η υποστήριξη που παρέχει το Invent ICT είναι εξαιρετική. Ιδιαίτερα, η συνεργασία μας με τον συντονιστή του προγράμματος κ. Βαγγέλη Σιώκα άνοιξε νέους ορίζοντες για την τεχνολογική ανάπτυξη της ιδέας μας. Παράλληλα, μας σύστησε στον κ. Νίκο Λαμπρίδη, ο οποίος έγινε μέντοράς μας και μας βοήθησε στην οργάνωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μας.

Evotropia


1. Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;

Η έμπνευση ήρθε 15 έτη πριν κατά την διάρκεια μιας εργασίας στο ΟΠΑ. Το κύριο ζήτημα που επιλύουμε είναι η δημιουργία μιας ενοποιημένης μεθόδου αποτίμησης της αξίας των αποβλήτων για την Κυκλική Οικονομία και η δημιουργία ενός ψηφιακού χρηματιστηρίου για συναλλαγές τους σε πραγματικό χρόνο.

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα (milestones);
Βρισκόμαστε στο στάδιο δημιουργίας του πρώτου τμήματος του εμπορικού προϊόντος μας και σε μια φάση σημαντικού εμπλουτισμού της επιχειρηματικής ομάδας με κρίσιμες ειδικότητες.

3. Πως επιλέξατε το πρόγραμμα του Invent ICT και πως σας βοήθησε στην ανάπτυξη της ιδέας σας;
Επιλέξαμε το Invent ICT για την άμεση σύνδεσή του με το ΕΜΠ και την δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου συμβουλευτικής σε θέματα Πληροφορικής και κωδικοποίησης τεχνικών παραμέτρων που αποτελούν και την καρδιά του προϊόντος μας.

Founderhood
Η ομάδα του Founderhood, από αριστερά προς δεξιά: Δημήτρης Δημοσιάρης, Αρετή Καρασμάνη και Θάνος Παράσχος.


1. Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;

Έχοντας προσπαθήσει στο παρελθόν οι ίδιοι να ξεκινήσουμε επιχειρηματικά εγχειρήματα με ιδέες πάνω στους τομείς των κοινωνικών δικτύων και του sharing economy αλλά βλέποντας και πολλούς φίλους μας που είχαν ξεκινήσει startups σε τομείς όπως η ρομποτική να μην βρίσκουν στην Ελλάδα την κατάλληλη υποστήριξη. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε το Founderhood που σαν στόχο έχει να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα καλύτερα εφόδια για startups. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε μέσα από την online πλατφόρμα μας ένα τέλειο πρόγραμμα για όποιον θέλει ή έχει ξεκινήσει μια τεχνολογική startup ανεξαρτήτως του που βρίσκεται ή σε ποιο τομέα ανήκει συνδέοντας τον με τα καλύτερα προγράμματα για startups στον κόσμο.

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Έχουμε υλοποιήσει ήδη ένα αποκλειστικά online πρόγραμμα χωρίς την πλατφόρμα μας με 7 τεχνολογικές startups από 4 διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα και μια στο εξωτερικό, που ήταν και το πιλοτικό πρόγραμμα της ιδέας μας. Αυτή την στιγμή έχουμε υλοποιήσει ήδη το πρώτο πρωτότυπο της ιδέας μας και τρέχουμε το πρόγραμμα Brainfactory σε συνεργασία με το Youth Entrepreneurship Club, την μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρία στην Ελλάδα και το SWEN Travel. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 18 άτομα με ιδέες από 6 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Το επόμενο μας μεγάλο milestone είναι να κάνουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα για startups στην Ελλάδα σε σύνδεση με τους Έλληνες της tech startup σκηνής που ζουν στο εξωτερικό.

3. Πως επιλέξατε το πρόγραμμα του Invent ICT και πως σας βοήθησε στην ανάπτυξη της ιδέας σας;
Επιλέξαμε το Invent ICT κυρίως για την σύνδεση του με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και φυσικά για σαν ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να δομήσουμε την ιδέα μας. Μέσα από το πρόγραμμα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον κ. Καρέλη που ήταν ο μέντορας μας κατά την διάρκεια του και η συμβολή του ήταν καθοριστική για να πετύχουμε τον στόχο μας για το όποιο μπήκαμε στην θερμοκοιτίδα, δηλαδή να δομήσουμε την ιδέα μας, καθώς και σε πολλά μικρότερα θέματα που προκύπτουν κάθε βδομάδα.

Trimsignal
Νικόλαος Ζομπάκης , CO-Founder

1. Προβλήματα που επιλύετε / έμπνευση για ιδέα;
H Trimsignal είναι μια stratup εταιρεία που επικεντρώνεται στην εφαρμογή μίας κατοχυρωμένης τεχνολογίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, όπως επεξεργαστές, βελτιώνοντας την απόδοσή τους κατά 35-60%. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η βελτίωση της απόδοσης σε σχέση με την κατανάλωση ισχύος το όποιο συνιστά μεγάλη πρόκληση για την ψηφιακή βιομηχανία.

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα – milestones
Πρόσφατα, η Trimsignal απέκτησε έδρα στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ενώ προστέθηκαν ως συνιδρυτές δυο κορυφαία στελέχη γνωστών πολυεθνικών, ενισχύοντας το όλο εγχείρημα. Στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, καθώς και η προώθηση και η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν. Το τελευταίο αποτελεί τεράστια υπεράξια για την εταιρεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τον μεγαλύτερο διαχειριστή πνευματικών δικαιωμάτων υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως.

3. Πως επιλέξατε το πρόγραμμα του Invent ICT και πως σας βοήθησε στην ανάπτυξη της ιδέας σας;
H Trimsignal είναι μία από τις συμμετοχές που ξεχώρισαν στον 2ο κύκλο του προγράμματος εκκίνησης επιχειρήσεων της τεχνολογικής θερμοκοιτίδας Invent ICT στο πλαίσιο της οποίας έλαβε εξατομικευμένη υποστήριξη για την εξέλιξη της επιχειρηματικής ιδέας και τη στρατηγική δικτύωση της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταφέρνοντας να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Κομβική υπήρξε η συμμετοχή της Trimsignal στο διεθνές συνέδριο Mobile World Congress 2019, καθώς και η συνεργασία με το IDC Herzliya, ένα από τα κορυφαία ινστιτούτα επιχειρηματικότητας του Ισραήλ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις