Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η WATT+VOLT “μπαίνει” στο AgTech με έξυπνες λύσεις για καλλιέργειες

Στον χώρο του AgTech «μπαίνει» η  WATT+VOLT με δυο νέες καθετοποιημένες λύσεις που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης των καλλιεργειών, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εξόδων των παραγωγών.

Ο λόγος για το smart agriculture και smart vineyard, λύσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία του Internet of Things και στατιστικά στοιχεία και αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης end-to-end πλατφόρμας smart everything. Η πλατφόρμα αυτή μεγιστοποιεί την απόδοση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ολοκληρωμένων καθετοποιημένων λύσεων μέτρησης, καταγραφής, παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων κάθε μεγέθους, για μια πληθώρα αγορών.

Smart Agriculture

Η καθετοποιημένη λύση smart agriculture προσφέρει στον αγρότη τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους πιο αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, παρέχει τη δυνατότητα πρόβλεψης περιβαλλοντικών διακυμάνσεων, βάσει δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να αρδεύουν, να λιπαίνουν, να σπέρνουν και να θερίζουν εγκαίρως. Η ενσωμάτωση διαφορετικών έξυπνων αισθητήρων συμβάλλει στην παρακολούθηση και τη μέτρηση σημαντικών παραμέτρων.

Πιο αναλυτικά, οι «έξυπνοι» μετρητές, τοποθετούνται στην καλλιέργεια, στα φύλλα, στο έδαφος και στο νερό, για να του προσφέρουν μία σειρά από ση­μαντικές πληροφορίες -από τα επίπεδα υγρασίας και τη θερμοκρασία του εδάφους, τη διάμετρο του κορμού, του καρπού και των βλαστών στα δέντρα, καθώς και το ποσοστό επιφανειακής υγρασίας των φύλλων, μέχρι το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβο­λίας, την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέ­μου, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ευνοείται η ανάπτυξη παρασιτικών οργανισμών που βρίσκονται στην καλλιέργεια.

Εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι, μέσα από την συμβεβλημένη πλατφόρμα, αντλούν τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ανάγκες τις καλλιέργειας του (η πρόσβαση μπορεί να γίνει από το smartphone, το tablet, τον υπολογιστή του). Έτσι, η καθετοποιημένη λύση smart agriculture είναι ένας «smart βοηθός» για τον αγρότη που θέλει να μαθαίνει εγκαίρως το πότε πρέπει να αρδεύσει το νερό, να ρίξει λίπασμα, να σπείρει, να θερίσει και να μαζέψει τους καρπούς.

Smart Vineyard

Η δεύτερη καθετοποιημένη λύση, smart vineyard, βοηθάει τους οινοπαραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή, να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος τους και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις πάνω στην αμπελουργία, έχοντας πρόσβαση σε μια μεγάλη βάση δεδομένων. Η βάση αυτή, οποία διαθέτει στοιχεία από αμπελουργούς και οινοπαραγωγούς τα οποίο ο παραγωγός μπορεί να αξιοποιήσει για την εξέλιξη του αμπελιού του.

Ταυτόχρονα, παρέχει τα εργαλεία που απαιτούνται για τη δημιουργία προγνωστικών λογισμικών μοντέλων που είναι απαραίτητα για την πρόβλεψη της παραγωγής και για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωσή της. Επίσης, χάρη στις τεχνολογίες IoT, η υπηρεσία προσφέρει μία ευρεία γκάμα μεθόδων απομακρυσμένης παρακολούθησης με βασικό σημείο εστίασης τη διαχείριση υδάτινων πόρων, την καλύτερη περίοδο για ψεκασμό, την αποφυγή ασθενειών και τη διαχείριση των πόρων.

Το AgTech «μεγαλώνει»

Ο τομέας της «έξυπνης γεωργίας» αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με όλο και περισσότερες εταιρείες να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις και να διαπρέπουν τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού που λέμε είναι η Augmenta, η ελληνική Startup που εξασφάλισε τον Οκτώβριο μια μεγάλη χρηματοδότηση Seed από το αμερικανικό Hardware Club και την Marathon VC, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων.

Η Augmenta, η οποία τώρα σχεδιάζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει μια plug&play λύση, που προσαρμόζεται σε ήδη υπάρχοντα γεωργικά μηχανήματα όπως τρακτέρ, ψεκαστικά ή λιπασματοδιανομείς και «συλλαμβάνει» υψηλής ευκρίνειας εικόνες. Στη συνέχεια, το σύστημα «καταγράφει» τις διαφορετικές ανάγκες που έχει κάθε εκατοστό του χωραφιού, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, και «επικοινωνώντας» με το μηχάνημα, εφαρμόζει αμέσως την ποσότητα εισροών (πχ. λιπάσματος) που χρειάζεται κάθε φορά.

Στο ίδιο αντικείμενο δραστηριοποιείται και η Geabit, η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και το IoT προκειμένου να αυξήσει την αποδοτικότητα της γεωργικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δημιουργεί συστήματα παρακολούθησης (monitoring systems) που βοηθούν τους γεωργούς να μειώσουν την κατανάλωση νερού αλλά και χημικών (παρασιτοκτόνων κλπ), διασφαλίζοντας παράλληλα ότι επιτυγχάνεται η βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών, πράγμα που σημαίνει σημαντική αύξηση της απόδοσης και καλλιέργειες υψηλότερης ποιότητας.

Τέλος, με τη «Γεωργία Ακριβείας» ασχολείται και η Gaia Robotics. Μέσω drones (UAVs) και ειδικών πολύφασματικων αισθητήρων, η Gaia Robotics, χαρτογραφεί αγροτικές εκτάσεις χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ορθοφωτογραφίας και τηλεπισκόπησης και, χρησιμοποιώντας δικούς της αλγορίθμους, έχει τη δυνατότητα να μετρά με υψηλή ακρίβεια τη βιωσιμότητα και τις ανάγκες λίπανσης/φυτοφαρμάκων των καλλιεργειών, να διαπιστώνει πιθανή προσβολή από ασθένειες πριν αυτές ακόμα γίνουν ορατές και να προσφέρει μία πληθώρα στοιχείων στον αγρότη που θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό της καλλιέργειας του, την πρόληψη και την κατάρτιση σχεδίου δράσης από νωρίς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις