Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης μετατρέπει πλαστικά μπουκάλια σε… ιστιοπλοϊκά σκάφη!

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην μετατροπή πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης σε ιστιοπλοϊκά σκάφη τύπου optimist, παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Καλαμάτας Αίολος.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Από μπουκάλια σε σκάφη (B2B – Bottles to Boats)», έχει ως στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και την δημιουργία χρηστικών προϊόντων από αυτά.

Πρόκειται για ιδέα του Ιρανοσουηδού αρχιτέκτονα Hamid Roshangar ο οποίος σχεδίασε τον ολιστικό κύκλο αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερβολικής χρήσης πλαστικού, καινοτόμες μηχανές επεξεργασίας του πλαστικού, τον σχεδιασμό των σκαφών και της διαδικασίας παραγωγής. Υλοποιείται από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ., Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων με την υποστήριξη του ναυταθλητικού συλλόγου ΝΑΣΚ Αίολος.

Ο κύκλος αυτός ξεκινάει με την εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο: «Μη βιάζεσαι να απορρίψεις τα σκουπίδια»), συνεχίζεται με την συλλογή των μπουκαλιών από τους μαθητές, την χρήση ειδικά προσαρμοσμένων μηχανών (ποδηλάτου, αργαλειού, κόφτη) για την επεξεργασία του πλαστικού, την δημιουργία των σκαφών και κλείνει με την παροχή δωρεάν μαθημάτων ιστιοπλοΐας για τους μαθητές που συμμετείχαν στην διαδικασία. Έτσι συνδυάζει μάθηση, αθλητισμό, ανακύκλωση και επιχειρηματική εκπαίδευση.

Νέοι από επτά χώρες στην Καλαμάτα

Για τις ανάγκες του σταδίου της κατασκευής των σκαφών, ήρθαν στην Καλαμάτα 16 νέοι από 7 χώρες, μέσω του προγράμματος “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης” που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Έτσι στον προϋπάρχον κύκλο προστέθηκε και το κομμάτι της παροχής μαθησιακών ευκαιριών σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες ή/και προερχόμενους από δύσκολα περιβάλλοντα, αναπτύσσοντας περαιτέρω τον αντίκτυπο της δράσης.. Οι νέοι βοήθησαν στην κατασκευή του ιστιοπλοϊκού σκάφους και παράλληλα ανέπτυξαν κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες καθώς και επιστημονικές γνώσεις.

Την διαδικασία της κατασκευής των σκαφών παρακολούθησαν περίπου 100 μαθητές από σχολεία της Καλαμάτας οι οποίοι κινητροδοτήθηκαν να συμμετέχουν με τα σχολεία τους στην πρωτοβουλία αυτή.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η καθέλκυση του σκάφους που φτιάχτηκε, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με τους καινοτόμους μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν για να φτιαχτούν τα σκάφη αυτά, έκθεση φωτογραφίας και άλλων χρηστικών αντικειμένων που φτιάχτηκαν από πλαστικό, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και παιχνίδια επαναχρησιμοποίησης υλικών και να παρακολουθήσουν ημερίδα για την κυκλική οικονομία και το αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Σημαντική εισήγηση έκανε ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος, σύμβουλος της εταιρείας Knowbox και ειδικός στην κυκλική οικονομία, όπου τόνισε τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που η χώρα μας μπορεί να έχει από αυτήν.  Την εκδήλωση παρακολούθησαν τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης, κοινό, καθώς και 80 παιδιά και νέοι ηλικίας από 5 έως 17 ετών.

Το «παρών» έδωσε και η κυβέρνηση

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δράσεις όπως οι δικές σας αποτελούν παράδειγμα της καλύτερης δυνατής διαχείρισης των απορριμμάτων» και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «άκρως αξιόλογη και πολυεπίπεδη, καθώς ενώνει άριστα τις αξίες του αθλητισμού με την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον». Τέλος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να τον επισκεφτούν οι εκπρόσωποι της Κ.Α.ΝΕ. και του ΝΑΣΚ Αίολος, προκειμένου να παρουσιάσουν την δράση και να συζητηθεί το ενδεχόμενο της εφαρμογής της πανελλαδικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις