Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: “Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει με ένταση στα οικοσυστήματα των startups”

Η καινοτομία βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο δείπνου που παρέθεσε χθες το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του σημερινού πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία».

To Φόρουμ διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, τόνισε ότι, το Φόρουμ βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής την οποία στηρίζει το Επιμελητήριο μέσα από σειρά δράσεων για την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως και για την Έρευνα και την Καινοτομία.

“Αποτελεί μια πολιτική που καλείται να συνεισφέρει στη μεγάλη πρόκληση της Ανάπτυξης, με τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα που βασίζεται στην Καινοτομία και την Κοινωνία της Γνώσης” ανέφερε για να προσθέσει ότι είναι στο “χέρι” τόσο της πολιτείας όσο και της αγοράς “τα νέα τεχνολογικά δεδομένα να μην συντηρήσουν το κοινωνικό χάσμα ή να προκαλέσουν νέα -πιθανώς μεγαλύτερα- προβλήματα, αλλά να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Ο χρόνος κυλά και θα είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, αν η χώρα δεν επενδύσει με ένταση και συγκεκριμένες στοχεύσεις στα οικοσυστήματα των startups και σε τεχνολογίες αιχμής” συμπλήρωσε.

Ο κ. Κελέμης αναφερόμενος στα κεφάλαια που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας επεσήμανε πως το 2017 έφθασαν τα 2,03 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,13% του ΑΕΠ και κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα αν το συγκρίνουμε με το 2004, έτος με σαφώς μεγαλύτερο ΑΕΠ, ενώ με βάση το δείκτη Έντασης “Έρευνας & Ανάπτυξης” της Ε.Ε. η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με σχετικά υψηλή επίδοση, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και λαμβάνοντας υπ’ όψη την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, όπως είπε, παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, πρόκειται για επίδοση η οποία υστερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου. “Γι’ αυτό εξάλλου κι η Ελλάδα το 2017 κατατάχθηκε στη 18η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, οι οποίες σύμφωνα με τη Eurostat, το ίδιο έτος και στο σύνολο της ΕΕ ανήλθαν σε 320 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 2,07% του κοινοτικού ΑΕΠ, έναντι 1,78% 10 χρόνια πριν (2007)” συμπλήρωσε ο κ. Κελέμης.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι διαμορφώνονται σε σχετικά χαμηλά και παρόμοια επίπεδα με την Κίνα, της οποίας οι αντίστοιχες δαπάνες κινήθηκαν στο 2,06%, αλλά πολύ χαμηλότερα της Νότια Κορέας της οποίας ο αντίστοιχος δείκτης το 2017 ήταν 4,22%, της Ιαπωνίας με 3,28% και των ΗΠΑ με 2,76%.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε και ο Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο οποίος -μεταξύ άλλων- μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και ο Thomas Rachel, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, ο οποίος αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας και στην ενίσχυση των κοινών, καινοτόμων δράσεων στον τομέα της έρευνας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις