Το 92% των επενδύσεων στην Ευρώπη “πάνε” σε άντρες founders!

Ρεκόρ καταγράφεται φέτος στις χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκών startup επιχειρήσεων, με κεφάλαια ύψους 34,3 δισ. δολαρίων να εισέρχονται στην ήπειρο από τις αρχές του 2019.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται νέα έκθεση του βρετανικού VC Atomico, σύμφωνα με την οποία το ποσό αυτό ενισχύθηκε λόγω ενός πρωτοφανούς αριθμού mega-rounds – επενδύσεων δηλαδή άνω των 100 εκατ. δολαρίων – τα οποία αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών φετινών επενδύσεων!

“Αυτή η ικανότητα των κορυφαίων εταιρειών της Ευρώπης να προσελκύουν μεγάλους γύρους χρηματοδότησης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της αλλαγής που έχουμε δει να αντανακλάται στο συνολικό επίπεδο των κεφαλαίων που επενδύονται στην ευρωπαϊκή τεχνολογία”, δήλωσε ο Tom Wehmeier, partner της Atomico, στο CNBC.

Αξίζει να αναφερθεί για λόγους σύγκρισης ότι το 2018, οι συνολικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία ήταν στα 24,6 δισ. δολάρια ενώ το 2017 ακόμη χαμηλότερα, στα 22,6 δισ. δολάρια. Όσον αφορά τα mega -deals, το 2019 αποτελεί πραγματικά ορόσημο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επένδυση ύψους 575 εκατ. δολαρίων που “σήκωσε” η βρετανική Deliveroo τον Μάιο και τη χρηματοδότηση της HealthTech Babylon με 550 εκατ. δολάρια!

Πολλές χρηματοδοτήσεις, λίγες γυναίκες

Πέρα από την ανάπτυξη που παρουσιάζει το ευρωπαϊκό startup οικοσύστημα, η έκθεση της Atomico καταδεικνύει μια πιο “σκοτεινή” πλευρά του – αυτή της υποαντιπροσώπευσης των γυναικών και της (έλλειψης της) διαφορετικότητας. Η Atomico, η οποία μίλησε με 1.200 founders για τη μελέτη της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 92% των χρημάτων που επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές startups πήγε σε εταιρείες των οποίων οι ιδρυτικές ομάδες αποτελούνταν μόνο από άνδρες.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν της περσινής αντίστοιχης έρευνας και αποδεικνύει ότι δεν έχουν γίνει πολλά από τότε για την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Είναι θετικό ότι σε σχετική ερώτηση, το 63% των γυναικών επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι φροντίζει πλέον συμμετέχει σε εκδηλώσεις με μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών. Ωστόσο το ποσοστό των αντρών που δήλωσαν το ίδιο ήταν σημαντικά μικρότερο (36%), γεγονός που, σύμφωνα με την Atomico. δείχνει ότι η “ευθύνη” για την αλλαγή των προτύπων δεν κατανέμεται “ομοιόμορφα”.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις