Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέο ευρωπαϊκό fund 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε blockchain και AI!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανακοίνωσαν νέο fund ύψους 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, με στόχο να μην μείνει η Ευρώπη “πίσω” σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.

Από τα 2 δις, περίπου 300-400 εκατομμύρια αναμένεται να επενδυθούν σε αυτούς τους τομείς μέσα στο 2020, με 100 από αυτά να έρχονται από την ΕΕ και το ΕΤΕ και τα υπόλοιπα από ανεξάρτητα VC Funds. Από το 2021, η χρηματοδότηση αναμένεται να έως τα 2 δις κάτω από το πρόγραμμα InvestEU.

Όπως προαναφέραμε, η προσπάθεια αυτή γίνεται προκειμένου να προλάβει η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα. Γιατί μπορεί φέτος να καταγράφεται ρεκόρ επενδύσεων στη δική μας ήπειρο, με τις χρηματοδοτήσεις να αγγίζουν τα 34 δις όμως το ποσό αυτό είναι το μισό από αυτό που επενδύεται σε ασιατικές εταιρείες και μόλις το ένα τρίτο αυτού  που “σηκώνουν” οι αμερικανικές.

Οι διαφορές είναι ιδιαίτερα έντονες στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης: Οι αμερικανικές AI εταιρείες σήκωσαν τα δύο τρίτα των ιδιωτικών επενδύσεων σε AI, από το 2011 έως το 2018, ενώ οι κινεζικές σήκωσαν περίπου το 21% της παγκόσμιας χρηματοδότησης, σύμφωνα με στοιχεία του OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development). Το μερίδιο της Ευρώπης την περίοδο αυτή, παρόλο που αυξανόταν, ήταν λιγότερο από 10%.

Στο blockchain, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σοβαρό, με τις αμερικανικές εταιρείες να έχουν το 33% των επενδύσεων, τις ευρωπαϊκές το 22% και τις κινεζικές το 21%.

Με το νέο fund, η ΕΕ προσπαθεί να γεφυρώσει ακριβώς αυτό το χάσμα, και παράλληλα να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Με πληροφορίες από Sifted.eu

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις