Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το Fintech εξαπλώνεται και οι μεγάλοι “παίκτες” αλλάζουν!

Το Fintech “γεννήθηκε” στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου δέκα χρόνια πριν και έκτοτε εξελίσσεται και επεκτείνεται ραγδαία. Φυσικά, υπάρχουν χώρες – όπως η Ελλάδα- που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όμως αλλού το Fintech είναι ήδη μια ‘ώριμη’ βιομηχανία.

Ακόμα κι εκεί όμως, η εξέλιξη του τομέα δεν σταματά – εμφανίζονται συνεχώς νέες εφαρμογές και υπηρεσίες και αλλάζει διαρκώς ο τρόπος που ο καταναλωτής βιώνει την “εμπειρία” των συναλλαγών, των πληρωμών, των ασφαλειών κ.ο.κ. Εκτός της εξέλιξης στον ίδιο τον κλάδο, βλέπουμε διαρκώς νέους “παίκτες” να εμφανίζονται παγκοσμίως, και όχι μόνο σε δυνατά “fintech hubs”. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει και μια σειρά νέων αγορών που μπαίνουν δυναμικά στον χώρο.

O “χάρτης” του Fintech λοιπόν αλλάζει με ταχύ ρυθμό, καθώς νέοι παίκτες ξεπερνούν τους “προκατόχους” τους ενώ άλλοι ετοιμάζονται για μελλοντική “κυριαρχία”.

Οι νέοι μεγάλοι παίκτες και οι αναδυόμενες αγορές

Σύμφωνα με έρευνα του Business Insider Intelligence, εκτός από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μεγάλοι παίκτες θεωρούνται πλέον η Αυστραλία, η Ελβετία και η Κίνα. Οι χώρες αυτές έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τα σταθερά οικονομικά τους κέντρα (Σίδνεϊ, Ζυρίχη και Σαγκάη) για να προωθήσουν την ανάπτυξη του Fintech και να προσελκύσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις.

Πέραν αυτών των χωρών, που θεωρούνται “εδραιωμένες” Fintech αγορές, ανοδική πορεία ακολουθούν οι αγορές της Βραζιλίας, του Ισραήλ και του Καναδά, οι οποίες όπως αναφέρει η έρευνα δημιουργούν ταχέως αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα τα οποία υποβοηθούνται από υποστηρικτικά ρυθμιστικά περιβάλλοντα, και μπορούν με αυτήν την υποστήριξη να κυριαρχήσουν στην ευρύτερη Fintech σκηνή.

Σημειώνεται πως σε όλες τις παραπάνω χώρες, όπως και στην Ινδία, το Μεξικό, τη Γερμανία και την Ισπανία, ο κόσμος υιοθετεί άμεσα και σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογικές εξελίξεις που ‘αποδιοργανώνουν’ τον τομέα.

Σύμφωνα με το BI, πιθανότατα πολλές ακόμη αγορές παγκοσμίως θα μεταμορφωθούν σε μεγάλους παίκτες σταδιακά. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει και τον τρόπο που “κινούνται” οι επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές θα βλέπουν συνεχώς νέες ευκαιρίες να γεννιούνται σε νέες αγορές. Σίγουρα πάντως, οι χρηματοδοτήσεις θα “βγαίνουν” πλέον όλο και περισσότερο από τα σύνορα Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις