Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Uncapped: Ένα νέο “είδος” χρηματοδότησης έφτασε στην Ευρώπη

Η Uncapped είναι το πρώτο “σχήμα” στην Ευρώπη το οποίο ετοιμάζεται να επενδύσει σε startups βάσει εσόδων, χωρίς καμία απαίτηση παραχώρησης μετοχών.

Η νέα εταιρεία, που έχει έδρα στο Λονδίνο και γραφείο στη Βαρσοβία, έχει ήδη σηκώσει μια seed χρηματοδότηση 10 εκατ. λιρών, γι’ αυτόν τον σκοπό, από τους White Star Capital, Global Founders Capital, και Seedcamp.

Με αυτά τα χρήματα, η Uncapped θα πραγματοποιήσει επενδύσεις που θα ξεκινούν από 10,000 λίρες και θα φτάνουν το ένα εκατομμύριο, χωρίς, όπως προαναφέρθηκε, τόκους, εγγυήσεις ή παραχώρηση μετοχών. Η χρηματοδότηση βέβαια θα επιστρέφεται, με τις δόσεις αποπληρωμής ωστόσο να κυμαίνονται ανάλογα με τα έσοδα της εταιρείας. Έτσι, εάν η επιχείρηση περάσει μια πιο δύσκολη φάση, οι founders δεν θα πιεστούν, σύμφωνα τουλάχιστον με την Uncapped.

Ο co-founder της εταιρείας, Piotr Pisarz, δήλωσε σχετικά με την ιδέα: “Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας μου σε VCs, πάντα με σόκαρε το μικρό ποσοστό μετοχών με το οποίο καταλήγουν οι founders. Τρέχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στο στάδιο του exit, o founder κατέχει συνήθως λιγότερο από το 15% της επιχείρησης. Η παραχώρηση μετοχών είναι ο πιο ακριβός τρόπος να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη μιας εταιρείας. Παίρνει πολύ χρόνο και συνήθως οι founders χάνουν τον έλεγχο των εταιρειών τους. Με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποκτούν κέρδη πιο γρήγορα από ποτέ, γνωρίζουμε ότι οι ιδρυτές αξίζουν μια πιο δημιουργική και προσιτή λύση”.

Η Uncapped ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι έχει “εκμοντερνίσει” αρκετά κομμάτια της τυπικής χρηματοδοτικής διαδικασίας. Η τεχνολογία της συνδέεται με τους υπάρχοντες λογαριασμούς μάρκετινγκ και πωλήσεων μιας εταιρείας, όπως οι διαφημίσεις Google ή το Stripe, και πραγματοποιεί γρήγορες αποφάσεις βάσει δεδομένων για το αν θα συνεργαστούν. Τα κεφάλαια διατίθενται μέσα σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που “είναι γραμμένοι απλά”.

Από σήμερα, το νέο μοντέλο είναι διαθέσιμο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές και έχουν ιστορία συναλλαγών τουλάχιστον εννέα μηνών.

Με πληροφορίες από tech.eu

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις