Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Skroutz για Black Friday: Μόνο το 8,5% των προϊόντων αγοράστηκε φθηνότερα!

Όπως είναι λογικό, η τεχνολογία κυριάρχησε στις πωλήσεις του Black Friday, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Skroutz.

Κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις ήταν οι πρωταθλητές των πωλήσεων κατά την διάρκεια του Black Friday, με τα αθλητικά παπούτσια να συμπληρώνουν την τριάδα των “πρωταθλητών” των πωλήσεων, ενώ ψηλά σε παραγγελίες βρέθηκαν επίσης καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.

Όπως ήταν φυσικό, οι αναζητήσεις στην πλατφόρμα του Skroutz κατά την διάρκεια του Black Friday ήταν ιδιαίτερα αυξημένες καθώς, μόνο την ημέρα της Black Friday (29 Νοέμβρη) περίπου 1,15 εκατομμύρια χρήστες επισκέφτηκαν το Skroutz, μια αύξηση 65% συγκριτικά με μια κανονική Παρασκευή (15 Νοεμβρίου), πραγματοποιώντας πάνω από 1,6 εκατομμύρια αναζητήσεις. Αντίστοιχα, αυξημένη ήταν και η συνολική επισκεψιμότητα της σελίδας κατά 93,5%, αφού καταγράφηκαν 1,9 εκατομμύρια επισκέψεις και 16 εκατομμύρια προβολές σελίδων.

Μια μελέτη στα στοιχεία των επισκέψεων και των αγορών μέσα από την ιστοσελίδα του Skroutz φανερώνει τις τάσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια του μήνα και συγκεκριμένα αυτής της ιδιαίτερης περιόδου για την αγορά.

Πόσες από τις ευκαιρίες της Black Friday 2019 ήταν πραγματικές προσφορές;

Συνολικά από όλα τα προϊόντα που αγοράστηκαν μέσω του Skroutz κατά την εβδομάδα της Black Friday 2019, μόνο το 8,5% αγοράστηκε φθηνότερα και το 90,3% αγοράστηκε σε παρόμοια τιμή. Το υπόλοιπο 1,2% αγοράστηκαν ακριβότερα.

Προκειμένου να υπολογιστεί αποτελεσματικά το πραγματικό όφελος για τους καταναλωτές από την εμπορική προώθηση της εβδομάδας της Black Friday, υπολογίστηκαν τα εξής: 1) ποια προϊόντα αγοράστηκαν φθηνότερα, 2) ποια ήταν ακριβότερα και 3) πόσα αγοράστηκαν σε παρόμοια τιμή (±10%) συγκριτικά με την αρχική τιμή τους σε σχέση με την προηγούμενη και την επόμενη περίοδο.

Black Friday 2018 vs 2019: Πότε έγιναν οι μεγαλύτερες εκπτώσεις;

Σε σχέση με το 2018, οι φετινές εκπτώσεις κατά την Black Friday ήταν αισθητά πιο περιορισμένες στο σύνολό τους. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το 15% των προϊόντων αγοράστηκαν φθηνότερα, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια αναλογικά από ότι φέτος.

Προϊόντα που αγοράστηκαν φθηνότερα ανά κατηγορία

Η μελέτη των στατιστικών της πλατφόρμας αποκαλύπτει ότι οι κατηγορίες προϊόντων Υγείας & Ομορφιάς και Χόμπι – Αθλητισμός είχαν τις σημαντικότερες εκπτώσεις και έτσι κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας των προϊόντων που αγοράστηκαν φθηνότερα σε σχέση με την κανονική τους τιμή.

Αντίθετα, στην Τεχνολογία και τα είδη Σπιτιού – Κήπου, υπήρξαν οι μικρότερες εκπτώσεις επί της αρχικής τιμής των προϊόντων, άρα δεν υπήρξε σημαντικό όφελος αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες του Skroutz αγόρασαν πάνω από 40.000 κινητά τηλέφωνα από τα οποία μόλις 2,5% πουλήθηκαν με έκπτωση, ενώ οι αγορές σε sneakers και αθλητικά παπούτσια ξεπέρασαν τις 25.000 παραγγελίες, από τα οποία περίπου το 18% πουλήθηκαν με αξιοσημείωτη έκπτωση.

Φθηνότερα Προϊόντα

Αναλυτικά Στατιστικά Έρευνας

Σύγκριση Black Friday 2019 vs 2018

Συγκρίνοντας τα στοιχεία της εβδομάδας της Black Friday για το 2019 (από 25/11 έως 1/12) με την περσινή χρονιά (από 19/11 έως 25/11) και εξετάζοντας τη συμπεριφορά των καταναλωτών στην πλατφόρμα του Skroutz, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Τα clicks που έκαναν οι χρήστες στη σελίδα παρουσιάζουν μια μείωση 0,7% YoY από τα 7,25 εκ. στα 7 εκατομμύρια.
  • Ο όγκος των παραγγελιών σε σχέση με το 2018 έχει μια μεγάλη αύξηση κατά 44,7%, αγγίζοντας τις 370.000 παραγγελίες.
  • Η σημαντική αύξηση των παραγγελιών δημιούργησε κατ’ επέκταση μια εντυπωσιακή αύξηση 56,9% YoY στον παραγόμενο τζίρο (GMV) προς τα καταστήματα, ο οποίος εκτιμάται ότι έφτασε τα 26,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά την ανάπτυξη YoY στις οικογένειες προϊόντων (Γράφημα 1) για όλη την εβδομάδα της Black Friday, πρωταγωνιστής είναι η τεχνολογία με 57% περισσότερες παραγγελίες και 74% αύξηση στον παραγόμενο τζίρο, φτάνοντας τα 13,9 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τεχνολογία, τα κινητά τηλέφωνα μόνο, δημιούργησαν τζίρο ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάπτυξη από το 2018

Σημείωση: Το γκρι χρώμα στο γράφημα αναφέρεται στα αντίστοιχα στατιστικά του 2018

Οικογένειες Προϊόντων: Ποιες ήταν οι πιο δημοφιλείς;

Μελετώντας τις οικογένειες προϊόντων του Skroutz και το πώς συμπεριφέρθηκαν οι βασικές κατηγορίες, η Τεχνολογία και το Σπίτι – Κήπος βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, απορροφώντας το σημαντικότερο ποσοστό των clicks, του παραγόμενου τζίρου και του όγκου των παραγγελιών. Επιπλέον, η Υγεία – Ομορφιά αν και βρίσκεται στην 5η θέση κατάταξης με συνολικά clicks (8,3%), είχε τον 3ο μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών επί του συνόλου με 48.700 παραγγελίες (18,8%), γεγονός που οφείλεται στο ότι ναι μεν πρόκειται για μικρής αξίας προϊόντα, ωστόσο υπάρχει αυξημένος αριθμός προϊόντων ανά καλάθι αγοράς.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των κατηγοριών φαίνονται στο παρακάτω γράφημα:

Οικογένειες Προϊόντων

Ας δούμε όμως τι έψαξαν, τι αγόρασαν και, κυρίως, τι αγόρασαν φθηνότερα οι χρήστες στην Black Friday 2019.

Κατηγορίες – Οι Top 10 σε πωλήσεις

Όσον αφορά τις πωλήσεις σε όγκο, ρεκόρ σημείωσαν οι κατηγορίες Κινητά Τηλέφωνα, Sneakers, Θήκες Κινητών Τηλεφώνων και Κρέμες Προσώπου. Σημαντικές πωλήσεις, επιπλέον, είχαν τα Αθλητικά Παπούτσια, τα Ειδικά Συμπληρώματα, τα Bluetooth Handsfree, οι Βιταμίνες και τα είδη Προστασίας Οθόνης Κινητών. Τα κινητά τηλέφωνα συνεισέφεραν με αύξηση ρεκόρ στον παραγόμενο τζίρο με 5,91 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα Laptops και οι Τηλεοράσεις δημιούργησαν τζίρο ύψους 1,33 εκ. ευρώ και 1,26 εκ. ευρώ αντίστοιχα.

Στο γράφημα παρακάτω φαίνονται οι Top 10 κατηγορίες βάσει πωλήσεων, clicks και παραγόμενου τζίρου (GMV):

Τοπ Κατηγορίες

Κατηγορίες: Ποιες από τις Top 10 είχαν αξιοσημείωτες εκπτώσεις;

Ενδιαφέρον έχει επίσης να δούμε, ποιες από τις παραπάνω δημοφιλείς κατηγορίες από άποψη πωλήσεων είχαν μεγάλο ποσοστό αξιοσημείωτων εκπτώσεων. Όπως θα δούμε στο γράφημα τα Κινητά Τηλέφωνα, οι Βρεφικές Τροφές και Bluetooth Handsfree είχαν ελάχιστα προϊόντα με πραγματική έκπτωση. Αντίθετα, στις κατηγορίες: Αφυγραντήρες, Βιταμίνες, Κρέμες Προσώπου και PS4 Games πάνω από το ¼ των προϊόντων τους αγοράστηκαν με αξιοσημείωτη έκπτωση.

Προϊόντα με αξιοσημείωτες εκτπώσεις

Clicks, Παραγγελίες, Τζίρος: Η εξέλιξή τους έως την Black Friday

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η εξέλιξη των Clicks, των παραγγελιών και του παραγόμενου τζίρου ανά εβδομάδα, μέσα από το Site του Skroutz. Ενδιαφέρον έχει ότι οι παραγγελίες της εβδομάδας πριν την Black Friday (18/11 – 24/11) φαίνεται να είχαν πτώση κατά 3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 11/11-17/11. Αντίθετα, η Black Friday Week έκλεισε με παραγγελίες αυξημένες κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Εξέλιξη των clicks προς την Black Friday

Αναζητήσεις: Τι έψαξαν οι επισκέπτες στη Black Friday 2019

Όσον αφορά τις αναζητήσεις των χρηστών (searches) την ημέρα της Black Friday, στο Skroutz πραγματοποιήθηκαν 1,6 εκατομμύρια αναζητήσεις (αύξηση 77,7% YoY). Οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές φαίνεται πως είναι τα Κινητά Τηλέφωνα, τα Αθλητικά Παπούτσια, οι Τηλεοράσεις και οι Αφυγραντήρες. Ακόμη, μεταξύ των δημοφιλών επιλογών για τους καταναλωτές συμπεριλαμβάνονται τα Laptops, τα Ανδρικά Μπουφάν και τα Γυναικεία Μποτάκια.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις