Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Visa εξαγοράζει Fintech Startup για 5,3 δις!

Την δυναμική της είσοδο στον κόσμο του Fintech εγκαινιάζει επίσημα η Visa, η οποία προχωρά σε μια μεγάλη εξαγορά. Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην απόκτηση της Plaid έναντι 5,3 δισ. δολαρίων.

Η Plaid αναπτύσσει APIs χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, βοηθώντας ουσιαστικά στον εύκολο διαμοιρασμό τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Πριν δύο χρόνια, η Startup εξαγόρασε την Quovo για να επεκτείνει τις δραστηριότητες της πέραν της τραπεζικής και να προσφέρει ευρύτερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και επενδύσεις. Η ιδέα ήταν να παρέχει μια ολιστική πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί τους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών.

Την περίοδο της εξαγοράς, η αξία της Plaid αποτιμήθηκε στα 2,65 δισ. δολάρια, επομένως τα χρήματα που προσφέρει τώρα η Visa είναι παραπάνω από το διπλάσιο της αξίας της! Το deal μεταξύ των δύο εταιρειών αναμένεται να κλείσει μέσα στους επόμενου τρεις με έξι μήνες.

“Θρίαμβος” για τους επενδυτές

Η τιμή εξαγοράς της Plaid αποτελεί μια “νίκη” για τους επενδυτές της, οι οποίοι συνολικά είχαν “ρίξει” στην εταιρεία 353,3 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές χρηματοδοτήσεις που είχε σηκώσει η εταιρεία, ήταν ένας γύρος 250 εκατ. δολαρίων ο οποίος έκλεισε στο τέλος του 2018. Του γύρου εκείνου είχαν ηγηθεί οι Index και Kleiner, ενώ όπως αποκαλύφθηκε αργότερα η Mastercard και η Visa συμμετείχαν επίσης.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν οι επενδύσεις των δύο εταιρειών ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να τους δώσουν πρόσβαση σε “εσωτερική πληροφόρηση” για την εταιρεία. Ωστόσο, σίγουρα οι δύο κολοσσοί των πληρωμών απέκτησαν μεγαλύτερη γνώση του τι συμβαίνει στην εταιρεία, σε σχέση με αυτή που είχαν πριν επενδύσουν. Επομένως, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η Startup τα πήγαινε αρκετά καλά. Αν δεν ίσχυε αυτό άλλωστε, η Visa δεν θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει τα διπλά από την αξία της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις