Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Fintech, καινοτομία και ψηφιακές πληρωμές στα σχέδια της Visa για το 2020

Τα πλάνα της για τη νέα χρονιά ανακοίνωσε η Visa, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Όσον αφορά τη χώρα μας, η εταιρεία ανέφερε ότι στοχεύει στην αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, στην ενίσχυση της συνεργασίας με καινοτόμες επιχειρήσεις από το χώρο του fintech (financial technology) αλλά και στην προώθηση της χρήσης ψηφιακών μεθόδων πληρωμής σε κάθετους τομείς όπως οι μεταφορές.

«Οι ψηφιακές πληρωμές οδηγούν την οικονομία κι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά η Sevdalina Vassileva, γενική διευθύντρια της Visa. Η κα Vassileva έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά σε ορισμένες από τις νέες υπηρεσίες που προωθεί η Visa όπως είναι το Β2Β Connect για την πραγματοποίηση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain αλλά και το Visa Direct για άμεσες πληρωμές και μεταφορές ποσών μεταξύ καταναλωτών, οι οποίες πρόκειται να λανσαριστούν και στην ελληνική αγορά.

Λύσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με την κα Vassileva, η Visa λειτουργεί ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών παγκοσμίως με την πλατφόρμα της να είναι πλέον πιο «ανοικτή» και να δίνει δυνατότητες για παροχή νέων υπηρεσιών. «Θέλουμε να βοηθάμε στην κάθε είδους μεταφορά χρημάτων», ανέφερε. Αυτός είναι και ο λόγος που η Visa προωθεί και λύσεις για συγκεκριμένες αγορές, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτός της χρήσης καρτών και ψηφιακών μεθόδων πληρωμής αντί εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα, η λύση της μπορεί να υλοποιηθεί και σε συστήματα ηλεκτρονικού εισιτηρίου που δεν υποστηρίζουν -αρχικά- τη χρήση καρτών όπως είναι αυτό της Αθήνας.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ανδριάννα Παππά, γενική διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, υπάρχουν ήδη οι σχετικές συζητήσεις με τον ΟΑΣΑ, ο οποίος πολύ πιθανό θα προχωρήσει και σε δοκιμές.

Ψηφιακές Πληρωμές

Επιπλέον, ένας από τους στόχους για την Ελλάδα είναι η προώθηση των ψηφιακών πληρωμών και γι’ αυτό ετοιμάζεται για τη φετινή χρονιά να «τρέξει» ένα πρόγραμμα δράσεων που θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικής προκειμένου να κατανοήσουν τα οφέλη που υπάρχουν από την ενίσχυση της χρήσης των ψηφιακών μεθόδων πληρωμής. Σημειωτέον πως το 2019 συνεχίσθηκε η αύξηση της χρήσης των ψηφιακών πληρωμών με τον ρυθμό ανάπτυξης να παραμένει διψήφιος.

Ενίσχυση της καινοτομίας

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε πάντως στο θέμα της ενίσχυσης των σχέσεων της Visa με το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Η Visa υλοποίησε πέρσι, για πρώτη φορά, το Visa Innovation Program στην Ελλάδα, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του οποίου είναι ικανοποιητικά. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού με την προετοιμασία για τον δεύτερο να έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα στελέχη της Visa, το πλάνο είναι η επέκταση του προγράμματος προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή και άλλων φορέων και οργανισμών από τον χρηματοπιστωτικό σύστημα και το άνοιγμα του προγράμματος σε όλο το οικοσύστημα τόσο των fintech εταιρειών όσο και των καινοτόμων επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις