Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στην Jerusalem Venture Partners ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Erel Margalit   (φωτογραφία αριστερά) γεννήθηκε το 1961 και το 1985 βρέθηκε στις Η.Π.Α. όπου σπούδασε φιλοσοφία και λογική. Τελικά βρήκε το “νόημα της ζωής” στην επιχειρηματικότητα μια και το διδακτορικό του είχε θέμα: “Ο επιχειρηματίας ως ηγέτης στην ιστορία”.  Το 1990 επέστρεψε στο Ισραήλ και το 1993 ίδρυσε τη Jerusalem Venture Partners (JVP).

Το 2005 το Forbes τον είχε συμπεριλάβει στη περίφημη λίστα Midas μια και έχει “παράσημο” 35 Exits σε 9 funds τα οποία έχουν σηκώσει 1,5 δις δολάρια μέχρι το 2018.  Η JVP επενδύει σε Startups σε τομείς όπως ημιαγωγοί, cybersecurity, αποθήκευση δεδομένων, λογισμικό για επιχειρήσεις και ψηφιακά μέσα.
Μεταξύ των Exits υπάρχουν πολλά IPOs στο NASDAQ αλλά και εξαγορές από εταιρείες όπως η Lucent, Broadcom, Salesforce. F5 Networks αλλά και η EMC Corporation.

Η JVP μαζί με τo VC OurCrowd του πληθωρικού John Medved είναι τα δυο μεγάλα ονόματα της Ιερουσαλήμ σε ότι έχει να κάνει με τις τεχνολογικές επενδύσεις, με την OurCrowd μάλιστα να είναι το μοναδικό ισραηλινό fund το οποίο έχει επενδύσει στην ελληνική Startup Centaur Analytics ενώ συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή εμβολίου για τον SARS-CoV-2 με την MigVax στην οποία επένδυσε 12 εκατ. δολάρια.

Στην πολυμελή αποστολή στη πρωτεύουσα του Ισραήλ βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην αποστολή,  είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της αρχής καινοτομίας του Ισραήλ, Ami Applebaum με βασικό αντικείμενο την επέκταση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ισραήλ σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δήμας:
“Προγραμματίσαμε να υπάρξουν περισσότερες προσκλήσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα και μεγαλύτερος προϋπολογισμός ώστε επιστήμονες και επιχειρηματίες σε Ελλάδα και Ισραήλ να συνεργαστούν σε τομείς αιχμής όπως η Έρευνα, οι νέες Τεχνολογίες, η αγροδιατροφή, η Άμυνα – Ασφάλεια, η Ενέργεια κ.α προκειμένου να ανταπεξέλθουμε από κοινού σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικότερο περιβάλλον”.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της ELBIT Systems, μιας μεγάλης εταιρείας στο χώρα της άμυνας και ειδικά του cybersecurity, των συστημάτων επικοινωνίας και της αεροδιαστημικής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις