Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

JPMorgan: «Φλερτ» με την Viva Wallet με αποτίμηση 1,7 δισ. δολαρίων

Η JPMorgan, παρά το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον της, δεν έχει λάβει τετελεσμένη απόφαση, ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι «μνηστήρες» να κάνουν την εμφάνισή τους, ελκόμενοι από τις προοπτικές της ελληνικής fintech.

Συμφωνία ορόσημο στα χρονικά του ελληνικού επιχειρείν φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η JPMorgan ετοιμάζεται να προχωρήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού deal με την Viva Wallet. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο τραπεζικός κολοσσός , εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσει στη Viva Wallet, αναγνωρίζοντας τη δυναμική που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια η ελληνική fintech στο χώρο των ψηφιακών πληρωμών.

Όπως αναφέρουν πηγές του Bloomberg, ο αμερικανικός γίγαντας διευρευνά τη δυνατότητα συνεργασίας μέσω επένδυσης ή ακόμα και εξαγοράς της Viva Wallet, ενώ και άλλοι μεγάλοι εκπρόσωποι της αμερικανικής επενδυτικής σκηνής κοιτούν με «καλό μάτι» την περίπτωση της ελληνικής εταιρείας.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Viva Wallet διεκδικεί το deal με την JPMorgan να πραγματοποιηθεί με αποτίμηση 1,7 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ωστόσο ότι η JPMorgan, παρά το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον της, δεν έχει λάβει τετελεσμένη απόφαση, ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι «μνηστήρες» να κάνουν την εμφάνισή τους, ελκόμενοι από τις προοπτικές της Viva Wallet.

Την τελευταία διετία η Viva Wallet καταγράφει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ενδεικτικά, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν την περσινή χρονιά σε 44 εκατ. ευρώ ενώ το 2020 η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά της Praxia Bank. Τον Απρίλιο, η Viva Wallet «σήκωσε» 80 εκατ. δολάρια ενώ στη χρηματοδότηση συμμετείχαν η Tencent Holdings, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Breyer Capital.

Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στις fintech Startups, ενώ οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν ήδη προχωρήσει σε πολυάριθμες συμφωνίες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες συνολικά παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική. Όσον αφορά την JPMorgan, η επενδυτική τράπεζα έχει υλοποιήσει 24 στρατηγικές επενδύσεις τον τελευταίο χρόνο σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του fintech, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ανταγωνιστική, τη στιγμή που πολλές Startups προκαλούν disrupt στην αγορά.

Τον Ιούνιο η JPMorgan ολοκλήρωσε την εξαγορά  της Nutmeg Saving & Investment, βρετανικής εταιρείας wealth management έναντι 932 εκατ. δολαρίων, ενώ λίγο αργότερα απέκτησε το 40% της βραζιλιάνικης ψηφιακής τράπεζας C6 για 1 δισ. δολάρια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις