Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Amazon Web Services: Ποιος είναι ο βασιλιάς του cloud που επενδύει στην Ελλάδα

Η AWS, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 30%, έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών cloud, στην οποία δραστηριοποιείται και η Microsoft Azure, ο βασικός της ανταγωνιστής.

Ακόμα μια «ψήφο εμπιστοσύνης» στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας συνιστά η απόφαση της Amazon να συμπεριλάβει τη χώρα μας στη λίστα των κρατών όπου θα υλοποιηθεί η πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone για χάρη της Amazon Web Services, αποδεικνύοντας πως η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός αλλάζει στα μάτια των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Η Amazon Web Services, η διάσημη cloud πλατφόρμα του κολοσσού του e-commerce, αποτελεί ένα από τα πιο κερδοφόρα project που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Ενδεικτικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η AWS απέφερε έσοδα ύψους 14,8 δισ. δολαρίων, ενώ οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας απαρτίζουν το 13% των συνολικών πωλήσεων της Amazon. Η AWS, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 30%, έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών cloud, στην οποία δραστηριοποιείται και η Microsoft Azure, ο βασικός της ανταγωνιστής. Ωστόσο η πλατφόρμα της Amazon κατέχει τα πρωτεία αφήνοντας αρκετά πίσω τους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με αναλυτές το πρώτο τρίμηνο του έτους, η AWS κατέχει το 32,4% της παγκόσμιας αγοράς. Ακολουθεί το Azure (20%) και αρκετά πιο πίσω το Google Cloud (9%).

Αν και τα τελευταίο διάστημα το Microsoft Azure αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά του cloud, η AWS παραμένει όπως προαναφέρθηκε, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών cloud, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και από άποψη συνολικού ερείσματος στην αγορά. Το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, η λειτουργικότητα της πλατφόρμας για τους developer, και η δυνατότητα αύξησης της εμπορικότητας των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, αποτελούν μόνο μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η AWS κατέχει τα σκήπτρα στην αγορά του cloud.

H ΑWS προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών με βάση το υπολογιστικό νέφος. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα προσφέρει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες web hosting, remote computing, networking, data storage και email. O Jeff Bezos έχει παρομοιάσει την Amazon Web Services με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις αρχές του 20ου αιώνα. Πριν από εκατό χρόνια, ένα εργοστάσιο που χρειαζόταν ηλεκτρικό ρεύμα έπρεπε να χτίσει τους δικούς του σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Όταν όμως έγινε εφικτή η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τρίτους παρόχους η ανάγκη για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε δραματικά.

Κατά αυτό το πρότυπο, η AWS στοχεύει στο να μεταφέρει το επίκεντρο των επιχειρήσεων από την «υλική» τεχνολογία των υπολογιστών στο cloud. Μέχρι πρότινος οι επιχειρήσεις που ήθελαν να αποθηκεύσουν μεγάλους όγκους δεδομένων έπρεπε να επενδύσουν σε συγκεκριμένες υποδομές και ειδικούς χώρους, με μεγάλο κόστος για την ανάπτυξη και τη συντήρησή τους.

Αντ’ αυτού, η αποθήκευση δεδομένων στο cloud γίνεται εύκολα και γρήγορα, μέσω μιας απλής συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών. Όσον αφορά την AWS, οι εταιρείες πληρώνουν μόνο για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, με το κόστος να υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς επιπλέον χρεώσεις και φυσικά χωρίς την ανάγκη επένδυσης σε πολυδάπανες ειδικές υποδομές αποθήκευσης.

Δεδομένου ότι το κόστος για τις υπηρεσίες της AWS υπολογίζεται με βάση τη χρήση, οι Startups και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών τους. Ειδικότερα, μέσω της cloud πλατφόρμας μια νέα επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει από το μηδέν έχοντας στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε  να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει το υπολογιστικό νέφος. Παράλληλα για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους βήματα, η AWS παρέχει χαμηλού κόστους migration υπηρεσίες ώστε να μεταφέρουν στο cloud τις υπάρχουσες υποδομές τους.

Όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας, οι cloud υπηρεσίες της Amazon είναι σαφώς ασφαλέστερες από τις σελίδες που «τρέχει» η μέση επιχείρηση. Η AWS αυτή τη στιγμή διαθέτει δεκάδες data center παγκοσμίως, ενώ η διασπορά τους σε διαφορετικές τοποθεσίες εγγυάται πως δεν μπορεί να προκληθεί οριστική απώλεια δεδομένων, ένα γεγονός το οποίο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τις επιχειρήσεις που έχουν στο επίκεντρο την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

Τι είναι οι Τοπικές Ζώνες που θέλει να αναπτύξει η Amazon στην Ελλάδα

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η Amazon μέσω της cloud πλατφόρμας της, βασίζονται σε ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο υποδομών (AWS Global Cloud Infrastructure). Το δίκτυο αυτό, απαρτίζεται από έναν μεγάλο αριθμό data center και άλλων πλατφορμών τις οποίες η AWS χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες της. Για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες στο cloud, την εξυπηρέτηση των πελατών και τη διασύνδεση των οργανισμών και των επιχειρήσεων το παγκόσμιο δίκτυο υποδομών στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Τις Περιοχές (AWS Regions), τις Ζώνες Διαθεσιμότητας (AWS Availability Zones), τις Τοπικές Ζώνες (AWS Local Zones) και τις Ζώνες Μήκους Κύματος (AWS Wavelength Zones). Η επικείμενη επένδυση της Amazon στην Ελλάδα, αφορά τις Τοπικές Ζώνες, με την εταιρεία να επεκτείνει το δίκτυό της σε 21 κράτη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Συνοπτικά, οι Τοπικές Ζώνες αποτελούν προεκτάσεις των Περιοχών, των φυσικών δηλαδή τοποθεσιών όπου η Amazon έχει δημιουργήσει τα data center που εξυπηρετούν τις λειτουργίες της πλατφόρμας στο cloud. Οι Τοπικές Ζώνες, με τη σειρά τους επιτρέπουν στους χρήστες να τρέξουν εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων χωρίς χρονική καθυστέρηση, για εφαρμογές όπως το real-time gaming, το ζωντανό video streaming και η μηχανική μάθηση (machine learning) τα οποία απαιτούν χαμηλό latency (<10ms) για την εξυπηρέτηση των χρηστών σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Βάσει των παραπάνω, η Ελλάδα έχει τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει βαρύνουσα σημασία για την Amazon, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς δικτύου υποδομών στο οποίο στηρίζεται η νούμερο ένα cloud πλατφόρμα παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης για Amazon: Η Ελλάδα γίνεται πραγματικός κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις