Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

MWC Barcelona 2022: “Δύναμη Πυρός” της ελληνικής αποστολής οι κορυφαίες Startups

Οι Startups που θα εκπροσωπήσουν το tech οικοσύστημα της χώρας μας δίνουν ένα feedback για το τι μέλει γενέσθαι στο MWC Barcelona 2022.

Σήμερα ξεκινά το Mobile World Congress 2022, το μεγαλύτερο event για την παρουσίαση των tech προϊόντων της χρονιάς με σημαντική ελληνική παρουσία που αναμένει να αφήσει το στίγμα της.  

Το συνέδριο μπορεί να πέρασε από μια δύσκολη περίοδο ακυρώσεων και αμυδρών συμμετοχών λόγω της πανδημίας αλλά φαίνεται ότι επέστρεψε πλήρως για να φιλοξενήσει τις εταιρείες που θα αναδείξουν τις επόμενες τάσεις σε smartphones, tablet, smartwatches, 5G υπολογιστές, VR και AR εξοπλισμό.  

Με την ρωσική αποστολή στο μεταξύ να αποκλείεται από την εκδήλωση χάριν των γεγονότων που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός GSMA που ανέλαβε την διοργάνωση, οι υπόλοιπες χώρες παρευρίσκονται κανονικά.  

Ανάμεσα τους και η Ελλάδα με τις εγχώριες Startups να προεξέχουν σταθερά, πανέτοιμες να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους, μαγνητίζοντας το διεθνές και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Η λίστα των ελληνικών εταιρειών που θα συμμετάσχουν είναι μακριά, ενδεικτικά μόνο θα βρεθούν στο MWC οι Acromove, Allweb solutions, Apifon, Calpak, Crossnics, Crowdpolicy, Cytech, Dataverse, DIB-IN, Dotsoft, Excelon, Fasmetrics, Finloup, HotelToolbox, Narratologies, Orfium, Moptil, PROBOTEK, Infin8, Keeano, Magos, Yodiwo, SaMMY, Radefy, Regate, Optechain, Paloservices και Uni Systems. 

Η ελληνική αποστολή φέτος έχει ως κεντρικό μήνυμα «Innovation Unleashed» καθώς αναζητά ευκαιρίες συνεργασίας, μέσα από την επικοινωνία και τη δικτύωση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, των συμμετεχόντων επιχειρήσεων, με παγκόσμιες εταιρείες και διεθνείς φορείς. Χορηγοί της ελληνικής αντιπροσωπείας σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Αττικής, η Samsung, η Uni Systems και το egg. 

Η ελληνική παρουσία θα πλαισιωθεί με περίπτερο τόσο στο MWC 2022, όσο και στο 4YFN. Στην αποστολή της Ελλάδας θα συμμετέχουν μάλιστα εταιρείες-μέλη του ΣΕΚΕΕ, καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις από clusters όπως είναι το egg, το Pleiades και η ΘΕΑ, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του event, από τις υποδομές 5G μέχρι λύσεις AR/VR και fintech. 

Οι Startups μιλούν για το MWC Barcelona 2022 

Το Startupper μίλησε με ορισμένες νεοφυείς εταιρείες για την συμμετοχή τους σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση, τα δυνητικά οφέλη που προσδοκούν να αποκομίσουν τόσο για τις ίδιες όσο και για τον ευρύτερο ελληνικό κλάδο της τεχνολογίας, παραθέτοντας μας λίγες σκέψεις για την φετινή τους παρουσία: 

“Στην εποχή στην οποία οι νέες τεχνολογίες ενσωματώνονται μεταξύ τους και καταλύουν τα όρια μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού, η UniSystems διαρκώς ξεπερνά τα υφιστάμενα πλαίσια επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της.  

Αποφασίσαμε να χορηγήσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να είμαστε στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη γιατί πιστεύουμε ότι η συνεργατικότητα, η ανοιχτή κουλτούρα και επικοινωνία δημιουργούν κοινούς τόπους συνάντησης διαφορετικών τομέων της αγοράς θέτοντας  στην υπηρεσία της καινοτομίας διακριτές τεχνολογίες, μέσα από πληθώρα οικοσυστημάτων συνεργατών, όπου όλοι συνεργάζονται με όλους και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία.  

Το Cluster Pleiades IoT, του οποίου είμαστε φορέας αρωγός, είναι ένα τέτοιο σημείο συνάντησης, καθώς μέσα από αυτό ενισχύουμε τη δυναμική μικρότερων και startupεταιρειών, ακαδημαϊκών φορέων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων με εξειδίκευση και με σκοπό να δώσουμε λύσεις σε μακροχρόνιες προκλήσεις της αγοράς, μέσω της καινοτομίας.  

Βρισκόμαστε στη Βαρκελώνη προκειμένου να επεκτείνουμε το δίκτυο καινοτομίας μας και να εξελίξουμε περαιτέρω την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει με ειδήμονες από πολλά διαφορετικά πεδία ώστε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τις γνώσεις τους, για ένα καλύτερο και καινοτόμο μέλλον.” – Αντώνης Κασσάνο, Business Development Director της Uni Systems 

Η Uni Systems είναι ένας στρατηγικός εταίρος όσον αφορά τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημόσιους οργανισμούς, τηλεπικοινωνιακούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα στην Ευρώπη, και  παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας από το 1964. Σήμερα η εταιρεία επενδύει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή της προοπτική και έχει να επιδείξει ένα μεγάλο ιστορικό πετυχημένων υλοποιήσεων σύνθετων και κρίσιμων έργων πληροφορικής σε περισσότερες από 25 χώρες, μέσω των θυγατρικών της στο Βέλγιο, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ζούμε σε μία εποχή γεμάτη ευκαιρίες. Η συμμετοχή μας στο MWC 2022 δεν αποτελεί εξαίρεση. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, η συνεχής παρακολούθησή της αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε επιχείρηση προκειμένου να είναι έτοιμη να απαντήσει αποτελεσματικά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η φετινή μας συμμετοχή στο MWC έχοντας ως σκοπό να γνωριστούμε με τους μελλοντικούς μας συνεργάτες.” – Ουρανής Βασιλαπόστολος, Co-founder & COO της Magos 

Orfium

Η Orfium είναι μια βραβευμένη εταιρεία ανάπτυξης κορυφαίων λύσεων τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν τα πιο σύνθετα προβλήματα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας σχετικά με τη μουσική, το περιεχόμενο και τη διαχείριση δικαιωμάτων. Στόχος της είναι η δημιουργία λογισμικού που ενισχύει την εμπορική αξία της βιομηχανίας ψυχαγωγίας για όλους τους ενδιαφερόμενους. Οι λύσεις της αναπτύσσονται από εξειδικευμένα στελέχη, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και υποστηρίζονται από αποδεδειγμένα μοντέλα AI/ML με κορυφαίο ιστορικό αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

“Ως μια τεχνολογική εταιρία δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή μας σε μια πραγματικά παγκόσμια γιορτή της τεχνολογίας όπως το MWC και το 4YFΝ, που επιστρέφουν σε πλήρη ανάπτυξη μετά απο 2 χρόνια πανδημίας. Με την παρουσία μας εκεί, ως αποτέλεσμα της βράβευσης μας με 1o Εθνικό Βραβείο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, αποσκοπούμε τόσο στην εξωστρέφεια όσο και στην ανταλλαγή γνώσης με εταιρείες του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή που απαρτίζεται από καινοτόμες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς φιλοδοξούμε να αναδείξουμε το ακμάζον ελληνικό start up και tech οικοσύστημα ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα στον κόσμο και να στρέψουμε τα βλέμματα της διεθνής κοινότητας, που θα συγκεντρωθεί σε αυτή την σημαντικότατη συνάντηση για την παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών, στην Ελλάδα. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία.”

Η Magos είναι μια λύση που συνδυάζει hardware (γάντια) και λογισμικό, δημιουργώντας μία κορυφαία λύση όσον αφορά στον εξοπλισμό VR. Η Magos φέρνει σ την αίσθηση αφής μέσω των δακτύλων του χρήστη σε περιβάλλοντα extended reality, όντας η μόνη που επιτρέπει ζωντανές αλληλεπιδράσεις. Αυτό είναι εφικτό χάρη στη μοναδική προσέγγιση της Magos (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε εκκρεμότητα), της οποίας το θεμελιώδες στοιχείο είναι η υψηλή ακρίβεια δεδομένων και η αξιοπιστία της παρακολούθησης των δακτύλων. Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες αεροδιαστημικής, άμυνας και υγειονομικής περίθαλψης στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Η finloup λαμβάνει μέρος στο MWC 2022 στο πλαίσιο της εξωστρέφειας γύρω από τον χώρο των ψηφιακών πληρωμών και συγκεκριμένα του Buy Now Pay Later, καθώς αξιοποιούμε τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ώστε οι έμποροι να πωλούν άτοκα, χωρίς καμία επιβάρυνση, προϊόντα στους καταναλωτές. Με τη συμμετοχή μας θέλουμε να ενισχύσουμε το δίκτυό μας διεθνώς και να αναζητήσουμε ευκαιρίες για συνεργασίες εκτός συνόρων – αυτό είναι άλλωστε και το όραμά μας. 

Το συνέδριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τις καινοτόμες επιχειρήσεις του ελληνικού οικοσυστήματος. Η σύμπραξη φορέων όπως το egg και το ΣΕΚΕΕ διασφαλίζουν τη συμμετοχή μερικών από τις πλέον υποσχόμενες Startups που ξεκινούν από την Ελλάδα.” – Αντώνης Πρέντζας, Συνιδρυτής και CEO της Finloup 

Η Finloup είναι μια καινοτόμος μέθοδος πληρωμής Buy Now Pay Later που δίνει τη δυνατότητα σε εμπόρους να πωλούν προϊόντα και να πληρώνονται σε άτοκες δόσεις, χωρίς οι πελάτες τους να έχουν πιστωτική κάρτα ή να λαμβάνουν κάποιο δάνειο από τράπεζα. Το μόνο που χρειάζονται οι καταναλωτές είναι να διαθέτουν online banking και μία χρεωστική κάρτα. Η finloup επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που χρειάζονται τώρα και να πληρώνουν αργότερα, εξασφαλίζοντας παράλληλα αύξηση των εσόδων και περισσότερους πελάτες για τον έμπορο. Η finloup χρησιμοποιεί τo open banking για να αξιολογήσει τον καταναλωτή και να εξασφαλίσει δίκαιο και εξυπηρετούμενο δανεισμό για όλους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός ανοικτού και βιώσιμου χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος. Σημειώνεται πως ο καταναλωτής πληρώνει μηδενικούς τόκους και μηδενικά έξοδα.

“Μετά την ακύρωση του 2020 και την πενιχρή συμμετοχή του 2021 λόγω της πανδημίας, τo Mobile World Congress της Βαρκελώνης διοργανώνεται και πάλι σε πλήρη έκταση και φιλοξενεί για άλλη μια φορά την Ελληνική αποστολή. 

Από το 2016 που ιδρύθηκε η Yodiwo στηρίζουμε ανελλιπώς την αποστολή αυτή και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλη της, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των καινοτόμων Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη μεγαλύτερη έκθεση στην Ευρώπη που καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, οι εταιρείες μας έχουν την ευκαιρία να δικτυωθούν προβάλλοντας τα προϊόντα τους, να δημιουργήσουν νέα κανάλια πώλησης αλλά και να ενημερωθούν για τον διεθνή ανταγωνισμό.” – Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, Co-founder και διευθύνων σύμβουλος της Yodiwo 

Η Yodiwo καινοτομεί στον χώρο των Smart Facilities, Smart Cities και Smart Retail, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια νέα τεχνολογική εποχή, προσφέροντας βιώσιμες και επεκτάσιμες λύσεις για ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση φυσικών χώρων. Μέσα από πρωτοποριακές λύσεις και αξιοποιώντας την τεχνολογία του Internet of Things και της τεχνητής νοημοσύνης, οι λύσεις της συμβάλλουν στη μείωση του κόστους διαχείρισης και λειτουργίας οποιουδήποτε φυσικού χώρου, από εμπορικά και βιομηχανικά κτήρια,  έως και μια ολόκληρη πόλη.

Η έκθεση MWC, είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις όπου μεγάλοι κατασκευαστές έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν μεγάλες ιδέες νεοφυών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Η Ελληνική παρουσία στην έκθεση, βάζει ένα λιθαράκι στο προφίλ της χώρας μας στο εξωτερικό, με ιδιαίτερα ελκυστικές επιχειρηματικές προσπάθειες στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών. Η Moptil ως μέλος του egg, έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει και να γνωρίσει εταιρείες των κλάδων 5G, AR, VR και AI, λαμβάνοντας με έναν γρήγορο, μεστό και συμπυκνωμένο τρόπο μια πολύ καλή εικόνα της διεθνούς πραγματικότητας.

Η προβολή των προϊόντων, υπηρεσιών μας αλλά και της πρόσφατης βράβευσής μας από τον Οργανισμό The Hellenic Initiative πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, μέσα από τα virtual κανάλια της έκθεσης που ήταν εύχρηστα, δίνοντας μας ταυτόχρονα την δυνατότητα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία μας, να γνωρίσουμε τις διεθνής τάσεις και τους ρυθμούς που αυτές αναπτύσσονται και μεταβάλλονται στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο γίγνεσθαι.” – Μιχάλης Κόκκινος, Ιδρυτής της Moptil

Η Moptil είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που επικεντρώνεται στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες των 3D Virtual Recreations, augmented reality (AR) και virtual reality (VR), καθώς και thw τεχνητής νοημοσύνης (AI), για να υλοποιήσει καθηλωτικές εμπειρίες που αναβιώνουν τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Moptil, υπό την επίβλεψη καταξιωμένων αρχαιολόγων, έχει υλοποιήσει αναπαραστάσεις μιας σειράς αρχαιολογικών χώρων σε περιβάλλον VR για κινητές συσκευές. Οι πελάτες της Moptil είναι τουριστικές επιχειρήσεις και πολιτιστικοί οργανισμοί. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει δεκάδες έργα VR και AR στον χώρο του πολιτισμού, ενώ είναι μέλος του egg της Eurobank.

Η Narratologies λαμβάνει μέρος στη διεθνή έκθεση «Mobile World Congress  2022» στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας γύρω από τον χώρο των mobile apps και των τεχνολογικών λύσεων στους κλάδους του creative tech όπως AR και VR. Στόχος μας είναι μέσα από την συμμετοχή μας σε μια τέτοια έκθεση να επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργατών μας σε διεθνές επίπεδο, ετοιμάζοντας το έδαφος για την επέκταση μας εκτός συνόρων, γεγονός το οποίο βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας.

Η παρουσία ελληνικών εταιριών σε μια διεθνούς εμβέλειας τεχνολογικής έκθεσης, μέσα από την υποστήριξη φορέων όπως το egg και το ΣΕΚΕΕ,  αποτελεί μοναδική ευκαιρία για δικτύωση, ενημέρωση και σύναψη στρατηγικών συνεργειών, οι οποίες μπορούν να μας φέρουν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επικαιρότητας.” – Αλίκη Ιοβίτα, Συνιδρύτρια και CEO της Narratologies

Η Narratologies έχει υλοποιήσει μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητές εφαρμογές και μία πλατφόρμα CMS που προσφέρει υβριδικές εμπειρίες πολιτιστικής ανακάλυψης, με τη μορφή παιχνιδιών πόλης. Το gamification συνδυάζεται με τεχνολογία πληροφοριών τοποθεσίας και χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας, για να περιηγηθούν οι ταξιδιώτες στα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθούν αλλά και στα «κρυμμένα πετράδια» της πόλης όπου κερδίζουν εκπτώσεις και δώρα. Η εφαρμογή προσφέρει επίσης διαφημιστικές υπηρεσίες βάσει τοποθεσίας και ένα πρόγραμμα gamified loyalty για τις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να συνδεθούν απευθείας με τον επισκέπτη και να αυξήσουν την κίνηση και τις πωλήσεις τους. Στόχος της είναι να προσφέρει στους ξεναγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα για να ψηφιοποιήσουν τις περιηγήσεις τους και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Επίσης, αναπτύσσει συνεχώς τη βάση δεδομένων κινητικότητας και συμπεριφοράς, αποκτώντας πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ταξιδιώτη στο Διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης. Επιπλέον, επιδιώκει να προσφέρει στους ταξιδιώτες υπηρεσίες προσωποποιημένου περιεχομένου, χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους ML, και στους επιχειρηματικούς της συνεργάτες να παρέχει εξειδικευμένα δεδομένα και προγνώσεις.

“Είναι μεγάλη μας τιμή να συμμετέχουμε στο Mobile World Congress, ένα από τα σημαντικότερα events τεχνολογίας στον πλανήτη, ως μέρος της Ελληνικής αποστολής. Για εμάς το MWC αποτελεί μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε τη λύση μας σας σε δυνητικούς χρήστες από διαφορετικές χώρες καθώς και να συνομιλήσουμε με πιθανούς επενδυτές. Σε εθνικό επίπεδο το MWC δίνει τη δυνατότητα σε πληθώρα Ελληνικών εταιρειών να αποκτήσουν την εξωστρέφεια που τους αξίζει.  Η Infin8 είναι μια Ελληνική Fintech εταιρεία που είναι live σε 6 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία και Γαλλία). Προσφέρουμε account aggregationpayment initiation και financial management σε περισσότερους από 1000 χρήστες (ιδιώτες και επιχειρήσεις) μέσω της εφαρμογής μας (διαθέσιμη ως mobile και web app). Αυτή την στιγμή αναπτύσσουμε λειτουργικότητα για να προσφέρουμε έξυπνα leadsσε εμπόρους βασισμένα στο συναλλακτικό προφίλ των χρηστών.” – Δημήτρης Πετρίλης, CEO της Infin8

Η Infin8 είναι μια fintech εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, που δραστηριοποιείται σε 6 χώρες, υποστηρίζοντας περισσότερες από 160 τράπεζες. Παρέχει συγκέντρωση λογαριασμών, έναρξη πληρωμών και οικονομική διαχείριση. Περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες εμπιστεύονται την Infin8 για την κάλυψη των καθημερινών τραπεζικών αναγκών τους και τη διαχείριση της ρευστότητάς τους. Σύντομα θα παρέχει τη δυνατότητα διάθεσης «έξυπνων» δεδομένων σε εμπόρους και εταιρείες κοινής ωφέλειας με βάση τη συμπεριφορά των χρηστών της πλατφόρμας.

Η οργάνωση της ελληνικής αποστολής που αποτελείται, τέλος, από 42 και πλέον εταιρείες καθώς και οργανισμούς με δράση στον χώρο της καινοτομίας, συντονίζεται από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

Διαβάστε επίσης:

Mobile World Congress 2022: “Πάνοπλη” η ελληνική αποστολή στο μεγαλύτερο ραντεβού ψηφιακής τεχνολογίας

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις