Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

“Το ψάχνει” με τις startups και η Alpha Bank

Το ενδιαφέρον της Alpha Bank για τη χρηματοδότηση των νέων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαρακτηριστικά καινοτομίας ανέδειξε η Μαρία Καραθανάση, Υποδιευθύντρια της τράπεζας στη Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, μιλώντας στην εκδήλωση “Patras Innovation Quest – 2η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας“.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πάνελ “Χρηματοδοτικά Εργαλεία Καινοτόμων Νεοφυών Επιχειρήσεων”, το οποίο διοργάνωσαν η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο οποίο συμμετείχε και το Startupper.gr, συντονίζοντας τη σχετική συζήτηση, η Μ. Καραθανάση τόνισε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να προσφέρει το χρηματοδοτικό εργαλείο COSME (Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων και των ΜμΕ) το οποίο αφορά τόσο σε δανειοδοτικές εγγυήσεις όσο και σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στο όγδοο πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διατεθεί στην ελληνική αγορά.

Τα κονδύλια του COSME “διοχετεύονται” στις εταιρείες μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών ((τράπεζες, οργανισμοί εγγύησης, ταμεία) που επιλέγει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο διαχειρίζεται πανευρωπαϊκά το προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ πρόγραμμα. Μέσω της ιδιωτικής μόχλευσης το πρόγραμμα έχει υπολογισθεί ότι μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (υπολογίζονται περίπου 21 δισ. ευρώ σε δάνεια με εγγυήσεις του προγράμματος προς 330.000 επιχειρήσεις και 4 δισ. σε επιχειρηματικά κεφάλαια).

Όπως ανέφερε η Μ. Καραθανάση, η Alpha Bank βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για το “κλείδωμα” του προγράμματος, το οποίο θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.

Στην παρουσίασή της, το στέλεχος της τράπεζας, αναφέρθηκε και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν και σε ελληνικές επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά καινοτομίας ή startup, όπως είναι τα JEREMIE και ΤΕΠΙΧ, τα οποία παρέχουν κοινοτική και ιδιωτική συγχρηματοδότηση κεφαλαίων για τη χορήγηση δανείων επιχειρηματικής ανάπτυξης και δάνεια παγίων ή κεφαλαίου κινήσεως αναπτυξιακού χαρακτήρα. Όπως ανέφερε η Μ. Καραθανάση, μέχρι στιγμής η Alpha Bank μέσω του JEREMIE έχει λάβει 680 αιτήματα και έχει εγκρίνει 51 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να προωθηθούν άλλα 20 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του ΤΕΠΙΧ έχουν ληφθεί 761 αιτήματα και έχουν εγκριθεί 140 εκατ. ευρώ για την “Επιχειρηματική Επανεκκίνηση” και έχουν ληφθεί 118 αιτήματα και έχουν εγκριθεί 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Τόνισε, μάλιστα, πως αυτή την στιγμή υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια 52,6 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα αυτά για επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2015.

Σημειώνεται πως η Alpha Bank έχει παρουσία στο χώρο Private Equity/Venture Capital από το 1990 μέσω των θυγατρικών εταιρειών Alpha Ventures και Alpha Ventures Capital Management. Το πιο πρόσφατο fund της τελευταίας είναι το Alpha TANEO, που δημιουργήθηκε το 2008 σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάπτυξης ΝΕας Οικονομίας. Ξεκινώντας με 30 εκατ. ευρώ κεφάλαια το Alpha TANEO κατά καιρούς συμμετείχε σε εταιρείες όπως Upstream, Πειραϊκή Μικροζυθοποιία, Κρήτης Γη, Διπυρίτες Χάνδακος, Biokid, Irida Labs.

Ερωτώμενη από το Startupper.gr κατά πόσον στόχος της Alpha Bank είναι να δραστηριοποιηθεί περισσότερο ενεργά στη χρηματοδότηση των startups σε Venture Capital ή άλλο επίπεδο, η Μ. Καραθάναση τόνισε ότι οι νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν και η τράπεζα θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι άμεση ή έμμεση εμπλοκή με τη χρηματοδότηση των startup εταιρειών έχουν πλέον όλες οι υπόλοιπες τρεις από τις αποκαλούμενες “συστημικές” τράπεζες: Η Τράπεζα Πειραιώς μέσω του Venture Capital και Private Equity τμήματος, με “αιχμή του δόρατος” το PJ Tech Catalyst Fund. Η Εθνική Τράπεζα μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds, το οποίο διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα (συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο νέων startups, ομολογιακά δάνεια με ευνοϊκούς όρους για λίγο μεγαλύτερες εταιρείες και δανειοδότησης μεγαλύτερων καινοτόμων ΜμΕ συ συνεργασία με τον οργανισμό Endeavor). Και, τέλος, η Eurobank, η οποία συμμετέχει ως κύριος συνεπενδυτής του Odyssey Jeremie Partners, ενώ προσφάτως ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ευνοϊκής δανειοδότησης των startups που συμμετέχουν στο πρόγραμμα egg.

Από την πλευρά της Εθνικής στο πάνελ συζήτησης συμμετείχε και ο Σπύρος Αρσένης, στέλεχος του Business Banking της Εθνικής, ο οποίος υπογράμμισε την υποστήριξη της διοίκησης της τράπεζας στο πρόγραμμα – για το οποίο συνολικά διατίθενται 15 εκατ. ευρώ, ενώ αποκάλυψε πως εξετάζεται η επέκταση των κεφαλαίων του. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως ανακοινώθηκε η πρώτη επιχειρηματική συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε startup εταιρεία, την SourceLair. Ο Σπ. Αρσένης τόνισε ότι κάθε συμμετοχή της Εθνικής σε startup περνά από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιό της (καθώς δεν “μπαίνει” στις εταιρείες μέσω κάποια τρίτης, θυγατρικής, επενδυτικής εταιρείας) και Επενδυτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές της τράπεζας υπεύθυνων για τις χρηματοδότησεις επιχειρήσεων. Τέλος, το στέλεχος της Εθνικής αποκάλυψε πως μέσω του “πυλώνα” δανειοδότησης εταιρειών σε συνεργασία με την Endeavor έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη δύο εταιρείες, οι Παπαδημητρίου και Hotel Brain.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις