Η ReOrbit, η φινλανδική startup που έρχεται να αλλάξει τους κανόνες του δορυφορικού παιχνιδιού στην Ευρώπη, «σήκωσε» γύρο χρηματοδότησης της Σειράς Α ύψους 45 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσει τις διαστημικές τεχνολογίες στην ήπειρο εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η προσπάθεια της για την ανεξαρτησία των κρατικών δορυφόρων αποκτά ξεχωριστή σημασία σε μια εποχή όπου η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών και η ψηφιακή κυριαρχία αποτελούν πρώτιστο μέλημα των εθνών.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Sethu Saveda Suvanam, η εταιρεία προσφέρει μια λύση σε έθνη που δεν μπορούν να κατασκευάσουν τους δικούς τους δορυφόρους, αλλά θέλουν μια οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση σε σχέση με την Starlink, ιδιοκτησίας του Elon Musk. Η εταιρεία συνδυάζει την ευελιξία σε γεωστατικούς δορυφόρους (SiltaSat) και χαμηλής τροχιάς (UkkoSat), προσφέροντας σε κάθε κράτος το κατάλληλο εργαλείο για τις δικές του ανάγκες.
Ο CEO, Sethu Saveda Suvanam, σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με διάφορα κράτη, επέλεξε να προχωρήσει στη χρηματοδότηση για να επιταχύνει την ανάπτυξή της, αναφέρει το Techcrunch. Στόχος είναι η ReOrbit να γίνει ένας sales unicorn με παραγγελίες που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκε η Springvest, με συμμετοχή ιδιωτών και οικογενειακών γραφείων από τη Φινλανδία. Η δημόσια έκδοση μετοχών αξίας 8 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε σε μόλις 4,5 ώρες, δημιουργώντας νέο ρεκόρ στη Φινλανδία για χρηματοδότηση startup. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων υποστηρικτών Varma, Elo, Icebreaker.vc, Expansion VC, 10x Founders και Inventure.
Η επιλογή της Φινλανδίας ως έδρας αποδίδεται τόσο στο ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και στην επιθυμία της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί σε μια ουδέτερη γεωπολιτικά ζώνη, ιδιαίτερα σημαντική την παρούσα περίοδο γεωστρατηγικής αβεβαιότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Όπως αναφέρει ο Saveda Suvanam, το ενδιαφέρον πολλών χωρών στρέφεται πλέον προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Ευρώπη ως αξιόπιστους και ουδέτερους εταίρους για κρίσιμες υποδομές.
Επόμενος μεγάλος σταθμός για την ReOrbit είναι η κατασκευή και εκτόξευση ενός δορυφόρου επίδειξης σε τροχιά, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), προγραμματισμένη για το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
