Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GSK ανακοίνωσε σήμερα επένδυση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε διάστημα πέντε ετών στις ΗΠΑ, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, διευκρινίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του, την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν τις πιέσεις του αμερικανού Προέδρου, ο οποίος θέλει να τις κάνει να επενδύσουν και να παράγουν στη χώρα του.
Η GSK είναι επίσης μεταξύ των 17 εταιρειών από τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να παρουσιάσουν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου «σταθερές δεσμεύσεις» για μείωση των τιμών των προϊόντων τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις απείλησε με αντίποινα, αν δεν το πράξουν.
Η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού σήμερα και αύριο, Πέμπτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει ήδη αφορμή για ανακοινώσεις συμπράξεων και επενδύσεων μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών.
Το Λονδίνο κατέγραψε χθες, Τρίτη, μια επένδυση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft και μια άλλη 5 δισεκατομμυρίων στερλινών από την Google.
Η επένδυση της GSK είναι η πρώτη που ανακοινώνεται προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία, 1,2 δισεκατομμύρια θα επενδυθούν «σε προηγμένες εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς και στην τεχνητή νοημοσύνη και τις ψηφιακές τεχνολογίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η GSK λέει πως θέλει να αναπτύξει στις ΗΠΑ «βιοφαρμακευτικά εργοστάσια και εργαστήρια νέας γενιάς».
Προβλέπει κυρίως την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Πενσιλβάνια «που θα παρασκευάζει νέα φάρμακα» κατά των ασθενειών του αναπνευστικού και κατά του καρκίνου, από το 2026.
