Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

46 εκατ. ευρώ “σήκωσαν” οι ελληνικές Startups το πρώτο εξάμηνο του έτους

Ένα εξάμηνο γεμάτο συνεργασίες και επενδύσεις έφτασε στο τέλος του και ήρθε η ώρα για τον απολογισμό. Τους μήνες που μας πέρασαν, από την αρχή του έτους, είδαμε τα ελληνικά funds να πρωταγωνιστούν σε επενδύσεις συνολικής αξίας κοντά στα 46 εκατ. ευρώ και να δίνουν την ευκαιρία σε υποσχόμενες startups κάθε σταδίου να “μεγαλώσουν” και να εξελιχθούν. Από την άλλη είδαμε και αρκετά ξένα funds να επενδύουν σε ελληνικές Startups.

Κάπου εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσό των 46 εκατ. ευρώ αποτελεί το άθροισμα των χρηματοδοτήσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα αλλά και των επενδύσεων του Big Pi (που δεν έχουν ανακοινωθεί) και υπολογίζονται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. To παραπάνω ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο μια και δεν περιλαμβάνει – τουλάχιστον έναν – μεγάλο γύρο ελληνικής Scaleup ο οποίος δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Κι αφού πήραμε μια πρώτη εικόνα της δραστηριότητας του ελληνικού οικοσυστήματος και έχουμε “μπει” ήδη στο – ελπίζουμε εξίσου δραστήριο – δεύτερο εξάμηνο, ας δούμε αναλυτικά τις επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, ανά fund.

Metavallon VC

Το πιο δραστήριο fund αυτό το εξάμηνο ήταν η Metavallon VC, η οποία συμμετείχε σε επτά συνολικά επενδύσεις. Η πρώτη εξ αυτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, είναι η seed επένδυση στην εταιρεία Citizen, η οποία έχει έδρα την Αγγλία και προσφέρει υπηρεσίες βιομετρικής ταυτοποίησης. Στον γύρο, ύψους 800 χιλ, ηγήθηκε η Metavallon VC ενώ συμμετείχαν επιχειρηματικοί άγγελοι καθώς και υφιστάμενοι επενδυτές.

Δύο μήνες μετά, η Metavallon VC ηγήθηκε μιας επένδυσης στην εταιρεία ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων ιατροτεχνολογικού λογισμικού, Advantis Medical Imaging, στην οποία συμμετείχαν και επιχειρηματικοί άγγελοι. Στη συνέχεια, το επενδυτικό fund προχώρησε σε μια pre-seed επένδυση, ύψους 200 χιλ. ευρώ στην startup εταιρεία GuestFlip. Η GuestFlip, προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης φήμης (Reputation Management) που βοηθά τα ξενοδοχεία και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διαχειρίζονται και να ενισχύουν τις online κριτικές.

Η επόμενη επένδυση της Metavallon VC «πήγε»  στην την μηχανή αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, Ferryhopper, την οποία χρηματοδότησε -από κοινού με την easyGroup του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου- με 600 χιλ. ευρώ.

Μέσα τον Απρίλιο το επενδυτικό fund γνωστοποίησε μια ακόμα επένδυση, αυτή τη φορά στην «πράσινη τεχνολογία» και την startup Entomics. Η Metavallon ηγήθηκε της χρηματοδότησης, η οποία κυμάνθηκε στις 300-500 χιλ. ευρώ, ενώ συμμετείχαν και στρατηγικοί συνεπενδυτές που ασχολούνται με την Πράσινη Τεχνολογία και την Αγροτεχνολογία κυρίως από το εξωτερικό και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Entomics, είναι μια βιοτεχνολογική εταιρεία που στοχεύει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας εντόμων σε μεγάλη κλίμακα, για την παραγωγή τροφών κατάλληλων για τον τομέα της κτηνοτροφίας και πλούσιων σε πρωτεΐνες.

Η επόμενη startup στη «λίστα» της Metavallon VC ήταν η Tendertec, με έδρα το Cardiff της Ουαλίας, η οποία εξασφάλισε 400 χιλ. ευρώ. Η startup δημιουργεί συστήματα προσωποποιημένης, προληπτικής και οικονομικά προσιτής φροντίδας για ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα. Μέσα στον Ιούνιο η Η Metavallon VC προχώρησε σε μια ακόμα επένδυση, αυτή τη φορά ύψους 600 χιλ. ευρώ, στην εταιρεία Perceptual Robotics, η οποία αναπτύσσει αυτόνομα drones και αλγόριθμους ηλεκτρονικής όρασης (computer vision algorithms) για τον εντοπισμό και την ανάλυση σφαλμάτων σε μεγάλες υποδομές.

Τέλος, τον Ιούλιο, το fund επένδυσε μαζί με τον Χρήστο Μακιγιάμα στην εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, Think Silicon, με έδρα την Πάτρα. Η Think Silicon εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, ελεγκτών οθονών (display controller) και τεχνολογίας επιτάχυνσης μηχανικής μάθησης (machine learning accelerator technology) για φορητές συσκευές εξοπλισμένες με οθόνη και συστήματα υπολογιστικής όρασης. Το ποσό της συγκεκριμένης επένδυσης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

 

Metavallon VC Εταιρεία Ημερομηνία Ποσά 
Citizen 28/1/2029 800 χιλ. ευρώ
Advantis Medical Imaging 12/3/2019 700 χιλ. ευρώ
Guestflip 27/3/2019 200 χιλ. ευρώ
Ferryhopper 2/4/2019 600 χιλ. ευρώ
Entomics 10/4/2019 300-500 χιλ. ευρώ
Tendertec 30/5/2019 400 χιλ. ευρώ
Think Silicon 9/7/2019

 

Venture Friends

Σημαντικές επενδύσεις έκανε και η Venture Friends η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της για το 2019 τον Μάρτιο με τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση της Blueground, η οποία έφτασε τα 8 εκατ. δολάρια και “ανέβασε” τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας στα 28 εκατ. δολάρια! Στον γύρο αυτό συμμετείχε και ο γνωστός tech επιχειρηματίας και πρωτεργάτης του Startup οικοσυστήματος της Νέας Υόρκης, Kevin Ryan.

Μέσα στον ίδιο μήνα, το fund ηγήθηκε μιας χρηματοδότησης ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για την εταιρεία Welcome Pickups. Η Welcome Pickups προσφέρει μια ολιστική εμπειρία σε ταξιδιώτες καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τους, από μεταφορές, ταξιδιωτικά προϊόντα έως τοπικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας κ.α. Στον εν λόγω γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν επίσης οι MarketOne, Howzat, Jabbar και Openfund καθώς επίσης και οι Alejandro Artacho της Spotahome, αλλά και ο Γιάννης Τσιώρης της Instashop.

Σε αυτό το εξάμηνο, η Venture Friends συμμετείχε επίσης σε επενδύσεις στις MyJobNow, Novoville και στην αγγλική Startup logistics για E-Shops, Weengs η οποία έχει Έλληνες founders. Επένδυσε, επιπλέον, 1,5 εκατ. ευρώ (από κοινού με το Uni.Fund) στην startup FlexCar, η οποία ασχολείται με το leasing, προσφέροντας ευέλικτες υπηρεσίες σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο.

Τον Μάιο,η Venture Friends ηγήθηκε– μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)- μιας επένδυσης ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων στην αγγλική fintech Plum, η οποία προσφέρει ένα chatbot που βοηθά στην αποδοτικότερη διαχείριση των οικονομικών και τον Ιούλιο προχώρησε στην τελευταία -μέχρι στιγμής- επένδυση στην Spotawheel. Η Spotawheel είναι μια πλατφόρμα εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και σήκωσε συνολικά 5 εκατ. ευρώ από τα funds Venture Friends και Velocity Partners.

Venture Friends Εταιρεία Ημερομηνία ΠΟΣΟ
Blueground 5/3/2019 8 εκατ. δολάρια
Welcome Pickups 20/3/2019 3,3 εκατ. ευρώ
MyJobNow 3/4/2019 530 χιλ. ευρώ
Novoville 10/4/2019 1,2 εκατ. λίρες
Weengs 19/4/2019 6,5 εκατ. λίρες
Flexcar 24/5/2019 1,5 εκατ. ευρώ
Plum 20/5/2019 4,5 εκατ. δολάρια
Spotawheel 22/7/2019 5 εκατ. ευρώ

 

Uni.Fund

Το Uni.Fund ανακοίνωσε την πρώτη επένδυση του 2019, ύψους 350 χιλ. ευρώ, τον Μάρτιο. Η χρηματοδότηση «πήγε» στην Exit Bee, μια Startup που δραστηριοποιείται στον χώρο τou AdTech. Η Exit Bee είναι ένα από τα «success stories» του Egg της Eurobank και επιδιώκει να εξελίξει και να βελτιώσει τις αποδόσεις του display advertising με τα Smart Exit Ads.

Οι επόμενες επενδύσεις του Uni.Fund, συνολικής αξίας 850 χιλ. ευρώ, ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο. «Αποδέκτες» των χρηματοδοτήσεων ήταν οι εταιρείες Nanoplasmas, Allcancode και BibeCoffee. Η Nanoplasmas είναι τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων ενώ η Allcancode είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής web και mobile εφαρμογών. Η BibeCoffee μετατρέπει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής, σε έξυπνα τερματικά ακριβείας που συγκεντρώνουν δεδομένα από κάθε μηχανή και επιτρέπουν σε διανομείς και αλυσίδες καφέ τη διαχείρισή τους σε πραγματικό χρόνο.

Στο επόμενο διάστημα, το Uni.Fund ανακοίνωσε την επένδυση στην FlexCar (βλ. Venture Friends), και στις εταιρείες Nimbata και DTWise που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ανάλυσης Δεδομένων (Business Analytics) με εφαρμογή στο Marketing και την Ενέργεια αντίστοιχα. Η τεχνολογία της Nimbata προσφέρει στις επιχειρήσεις ένα νέο εργαλείο που δημιουργεί γνώση που δεν ήταν ως τώρα διαθέσιμη σχετικά με τις ανάγκες των πελατών και την αποτελεσματικότητα ενεργειών marketing. Από την άλλη, οι εφαρμογές της DTWise συλλέγουν και επεξεργάζονται ενεργειακά δεδομένα από πολλαπλές πηγές και βελτιστοποιούν τις διαδικασίες διαχείρισης ενεργειακών πόρων στις επιχειρήσεις. Το ποσό των δύο τελευταίων επενδύσεων δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από το Uni.Fund.

UNI.FUND Εταιρεία  Ημερομηνία Ποσό
Exit Bee 23/3/2019 350 χιλ. ευρώ
Nanoplasmas
Allcancode
Bibe coffee
2/4/2019 850 χιλ. ευρώ
FlexCar 24/5/2019 1,5 εκατ. ευρώ
Nimbata 30/7/2019
DTWise 30/7/2019

 

Velocity.Partners

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η Velocity.Partners ηγήθηκε μιας χρηματοδότησης 530 χιλ. ευρώ στην πλατφόρμα εύρεσης εργασίας MyJobNow, στην οποία, όπως προαναφέρθηκε, συμμετείχε και η VentureFriends. Μαζί με τη VentureFriends, η Velocity.Partners επένδυσε και στην Spotawheel. Πέραν αυτών, το fund χρηματοδότησε με 400 χιλ. ευρώ την Toorbee και με 200 χιλ. ευρώ την iCOMAT.

H πλατφόρμα της Toorbee προσφέρει διασύνδεση των Κινέζων τουριστών με τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τη πρώτη επαφή να γίνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, με το οποίο η Startup συνεργάζεται. Η iCOMAT είναι μια Spinoff του Πανεπιστημίου του Bristol (με Έλληνα ιδρυτή), η οποία αναπτύσσει σύνθετα και πρωτοποριακά υλικά, όπως για παράδειγμα ένα ύφασμα από ανθρακονήματα, αλλά και το μηχάνημα το οποίο τo παράγει μαζικά.

Velocity.Partners Εταιρεία  Ημερομηνία Ποσό
MyJobNow 3/4/2019 530 χιλ. ευρώ
Toorbee 17/6/2019 400 χιλ. ευρώ
iCOMAT 17/6/2019 200 χιλ. ευρώ

 

Marathon VC

Η Marathon Ventures πραγματοποίησε συνολικά δύο χρηματοδοτήσεις στο συγκεκριμένο διάστημα. Η πρώτη, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ «πήγε» στην Hack The Box. Το Hack The Box (HTB) προσφέρει «εργαστήρια» προσομοίωσης υπολογιστών για χακάρισμα (pen-test labs). Κάθε εβδομάδα, το HTB λανσάρει ένα καινούργιο εργαστήρι. Όσοι χρήστες καταφέρουν να το χακάρουν, παίρνουν πόντους και ανεβαίνουν στην κατάταξη. Η τελευταία λογίζεται πλέον ως πιστοποιητικό αριστείας.

Η LearnWorlds ήταν η δεύτερη εταιρεία στην οποία επένδυσε η Marathon, αυτή τη φορά με 1 εκατ. ευρώ.  H διαδικτυακή εφαρμογή Learnworlds επιτρέπει σε επαγγελματίες εκπαιδευτές αλλά και οργανισμούς να δημιουργήσουν και να πουλήσουν διαδικτυακά μαθήματα, συνδυάζοντας διαδραστικά video, ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και εργαλεία κοινωνικής μάθησης.

Marathon VC Εταιρεία Ημερομηνία Ποσό
HackTheBox 2/4/2019 1,2 εκατ. ευρώ
LearnWorlds 23/7/2019 1 εκατ. ευρώ

 

Big Pi

Tο Big Pi είναι ένα ακόμα fund το οποίο «προχώρησε» σε επενδύσεις το τελευταίο διάστημα, των οποίων, ωστόσο, τα ποσά δεν έχουν ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το επίσημο site του, το fund χρηματοδότησε τις εταιρείες Kinems (EdTech), SpaceTalos (Aerospace), Intelligencia.ai (AI), TileDB (Big Data), Balena (IoT) και FieldScale (SaaS).

Elikonos 2

Στο διάστημα αυτό ανακοίνωσε την πρώτη επένδυση του επένδυση σε μια αναπτυσσόμενη εταιρεία αλλά όχι από τον χώρο των Startups, το Elikonos 2. Το fund, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.), επένδυσε 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Προϊόντα Ζύμης Ροδούλα Α.Ε», μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης και γλυκού στην Ελλάδα με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες.

Τα ξένα funds που επένδυσαν σε ελληνικές Startup

Πέραν όμως των μεγάλων ελληνικών funds, σημαντικές επενδύσεις ανακοίνωσαν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2019 ξένα funds και εταιρείες.

Αναλυτικά, η κυπριακή επενδυτική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων 9Α Ventures επένδυσε 300 χιλ. ευρώ στην ελληνική Startup Melapus, η οποία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα τηλεψυχιατρικής και online αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία.

Η OpenView, VC με έδρα τη Βοστώνη, ηγήθηκε μιας επένδυσης 14, 4 εκατ. δολαρίων στην Balena, με συμμετοχή των Threshold Ventures, Aspect Ventures και GE Ventures. Η Balena- που ιδρύθηκε από Έλληνες founders ως Resin.io- απλοποιεί τη διαχείριση του στόλου των συσκευών IoT, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να επικεντρωθούν στο προϊόν τους και όχι στην υποδομή τους.

Το Βρετανικό Startup Funding Club ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν γύρο χρηματοδότησης, το ποσό της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί, στην ελληνική startup Intoolab, που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα όπου ερευνητές, υπάλληλοι R&D, καθηγητές και μαθητές εργάζονται σε ερευνητικά έργα χρησιμοποιώντας τον Tzager, έναν από τους πρώτους τεχνητούς «επιστήμονες» που εκπαιδεύεται στο πεδίο της Βιοϊατρικής

Από εταιρείες, η INTRASOFT International ανακοίνωσε την επένδυσή της στην Incelligent, μια ελληνική Startup η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή λύσεων που βασίζονται σε δεδομένα, προγνωστικών και κανονιστικών αναλύσεων, αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), την Μηχανική Μάθηση (ML) και Deep Learning (DL). Η Startup έχει καταθέσει αρκετές αιτήσεις για πατέντες και θα συνεργαστεί στενά με το τμήμα Data Analysis της Intrasoft. Το ποσό της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό.

Τέλος, Έλληνες και Βρετανοί επενδυτές χρηματοδότησαν με 2 εκατ. ευρώ την Pobuca, ένα εργαλείο στο cloud το οποίο λειτουργεί σαν Software as a Service και βοηθάει τους χρήστες να μοιράζουν τις επαγγελματικές επαφές τους σε άλλους χρήστες, οι οποίοι είναι συνήθως οι συνάδελφοί τους, ανεξαρτήτως συσκευής.

Ξένα Funds/Εταιρείες/ Ιδιώτες Εταιρεία Ημερομηνία  Ποσό
9A Ventures Melapus 5/4/2019 300 χιλ. ευρώ
OpenView Balena 25/7/2019 14,4 εκατ. δολάρια
Startup Funding Club Intoolab 17/7/2019
INTRASOFT International Incelligent 5/6/2019
Ιδιώτες επενδυτές Pobuca 29/7/2019 2 εκατ. δολάρια
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις