Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

3,1 εκατ. δολ. σε startup Ελλήνων που δημιούργησε νανο-υλικά που «ελέγχουν» το φως!

Η Metamaterial Technologies είναι μία εταιρεία στο χώρο των προηγμένων υλικών που έχει ιδρυθεί από τους Έλληνες Γιώργο Παλληκαρά και Θέμο Κάλλο και έχει την έδρα της στο Χάλιφαξ, Νέα Σκοτία του Καναδά.

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου εξωτερικής χρηματοδότησής της ύψους 3,1 εκατ. δολαρίων από την Innovacorp, ένα venture capital ταμείο που επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας από την επαρχία της Νέας Σκοτίας σε αρχικά στάδια, και από ιδιώτες επενδυτές. Όπως αναφέρουν μέσα επιχειρηματικής ενημέρωσης της περιοχής το συνολικό ποσό κατανέμεται ως εξής: 2 εκατ. δολ. από την Innovacorp (το 1,5 εκατ. από την ίδια και 500.000 δολ. από το ταμείο που έχει δημιουργήσει για τον κλάδο του cleantech) και 1,1 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων και το First Angel Network, ένα δίκτυο επενδυτικών «αγγέλων» με έδρα το Χάλιφαξ.

Τον Ιούλιο του 2014 η εταιρεία είχε λάβει επίσης 3 εκατ. δολ. για τη χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και ανάπτυξης από το Atlantic Innovation Fund, ένα περιφερειακό ταμείο ενίσχυσης καινοτόμων εταιρειών στην περιοχή του Ατλαντικού Καναδά (περιλαμβάνει τις επαρχίες Νιου Μπράνσγουικ, Νέα Γη και Λαμπραντόρ, Νέα Σκοτία, Νήσος του Πρίγκηπα Εδουάρδου).

Η Metamaterial Technologies έχει χρησιμοποιήσει νανοσύνθετα με ιδιότητες που δεν υπάρχουν στη φύση προκειμένου να δημιουργήσει καινοτόμα υλικά τα οποία μπορούν να εκτρέψουν, να επαυξήσουν ή και να απορροφήσουν το φως.

Συγκεκριμένα, οι τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η εταιρεία είναι τα Lamda Guard (φιλτράρει συγκεκριμένες μορφές φωτός για την προστασία της όρασης), Lamda Solar (διπλασιάζει την αποδοτικότητα της ηλιακής ενέργειας) και Lamda Lux (αυξάνει την απόδοση ενός LED μέχρι και 10 φορές). Το πρώτο της προϊόν θα είναι το metaAIR, ένα διάφανο λεπτό φύλλο που μπορεί να φιλτράρει ακτίνες λέηζερ και να αποκρούσει το φως. Το προϊόν αυτό πρόκειται να δοκιμασθεί από την Airbus, μετά από συμφωνία των δύο εταιρειών, προκειμένου να αναπτυχθεί τεχνολογία που θα προστατεύει τα αεροσκάφη από ακτίνες λέηζερ.

Η εταιρεία απασχολεί πλέον οκτώ άτομα, μετά τη δημιουργία γραφείου και στο Λος Άντζελες, ωστόσο υπολογίζει ότι θα χρειαστεί και νέα κεφάλαια προκειμένου να αναπτύξει το metaAIR σε μεγάλη κλίμακα για χρήση στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Σκοπός της επένδυσης είναι η εταιρεία του Γιώργου Παλληκαρά να δημιουργήσει ένα εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης και μία μονάδας πιλοτικής παραγωγής στην Νέα Σκοτία που θα ανταποκριθεί σε αυτή την κλίμακα, καθώς ήδη διαθέτει εγκαταστάσεις ικανές για την παραγωγή οθονών, γυαλιών και οπτικών ειδών που θα ενσωματώνουν αυτή την εφεύρεση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις