Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Harbor Lab: «Σήκωσε» το ποσό-ρεκόρ των 6,1 εκατ. ευρώ σε Seed χρηματοδότηση!

Στο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκαν το fund VentureFriends και η Speedinvest

Μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις seed stage, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε η ελληνική shipping tech Startup, Harbor Lab. Η νεοφυής επιχείρηση ψηφιοποιεί, με τη βοήθεια του λογισμικού της, τη διαχείριση λιμενικών τελών και λοιπών εξόδων, το οποία είναι ευρύτερα γνωστά ως «λιμανιάτικα έξοδα (Disbursements)».

Στο γύρο χρηματοδότησής ηγήθηκαν το VentureFriends, το ευρωπαϊκό VC του Απόστολου Αποστολάκη που επενδύει σε εταιρείες πρώιμου σταδίου και η Speedinvest, έτερο ευρωπαϊκό VC με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ που εξειδικεύεται σε επενδύσεις πρώιμου σταδίου. Στο γύρο συμμετείχαν και άλλοι γνωστοί και σχετικοί με tech ή shipping επενδυτές όπως οι theDOCK, Signal Ocean Ltd, Motion Ventures, TecPier, Innoport, και Charge VC, αλλά και επιτυχημένοι επιχειρηματίες του Startup οικοσυστήματος, όπως ο ιδρυτής της Blueground, ο Αλέξανδρος Xατζηελευθερίου.

Η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια της χρηματοδότησης για να ενισχύσει το προσωπικό της, αλλά και για να εξελίξει περαιτέρω τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει στον ναυτιλιακό κλάδο. Βασικός στόχος της, είναι να εδραιώσει το αποτύπωμά της σε μεγάλους ναυτιλιακούς κόμβους όπως η Κοπεγχάγη και η Σιγκαπούρη, αλλά και να εξελίξει την τεχνολογία της με τη βοήθεια του machine learning, συνεχίζοντας να δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση και τη διαφάνεια.

Οι λύσεις της εταιρείας έχουν συμβάλει σημαντικά στην ψηφιοποίηση της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, καλύπτοντας τα κενά που υπήρχαν. Ειδικότερα, το λογισμικό της κάνει αποδοτικότερη τη διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει σχετικές δυσλειτουργίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων των port calls έως περίπου 6% ανά port call, περικόπτοντας τις διοικητικές/γραφειοκρατικές δαπάνες έως και 75%.

Η πλατφόρμας DA Tool της Harbor Lab χρησιμοποιεί τις πιο ακριβείς και επικαιροποιημένες λιμανιάτικες ταρίφες στην αγορά έτσι ώστε οι σχετικές επιχειρησιακές αποφάσεις να λαμβάνονται από τις ναυτιλιακές εταιρείες βασιζόμενες σε δεδομένα πραγματικού χρόνου.

Η ελληνική Startup αποτελεί την πρώτη του κλάδου που χρησιμοποίησε λογισμικό SaaS (Software-as-a- Service) για την ανάλυση των λιμανιάτικων εξόδων. Πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους που από τον Μάρτιο του 2020 που δημιουργήθηκε έως και σήμερα έχει λάβει ιδιαίτερα θετικές κριτικές και τα port calls που υλοποιήθηκαν με την χρήση του λογισμικού της ξεπερνούν τα 10.000.

Ο CEO και ιδρυτής της Harbor Lab, Αντώνης Μαλαξιανάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πολλά κενά στη διαδικασία της ψηφιοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν κλείσει, ωστόσο η διαχείριση των λιμανιάτικων εξόδων στις ναυτιλιακές εταιρείες είναι συχνά ανεπαρκής και επιρρεπής στη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα ο operator του πλοίου να μην έχει συχνά πλήρη εικόνα για τα συνολικά κόστη που σχετίζονται με τα port calls. Το DA Tool της Harbor Lab αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα και μπορεί να γλιτώσει από τους operators περίπου 2.000 δολάρια ανά port call, όταν το πλοίο δραστηριοποιείται στην spot αγορά και 1.500 δολάρια όταν βρίσκεται σε χρονοναύλωση».

Από την πλευρά του ο Απόστολος Αποστολάκης, Partner στη VentureFriends, τόνισε ότι: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα στηρίξουμε περαιτέρω τη Harbor Lab στην αποστολή της να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εδραιώνει το αποτύπωμά της σε μεγάλους ναυτιλιακούς κόμβους όπως η Κοπεγχάγη και η Σιγκαπούρη. Επιπλέον, ανυπομονούμε να δούμε το προϊόν να αναπτύσσεται μέσω της χρήσης τεχνολογιών machine learning για την ψηφιοποίηση των λιμένων ανά τον κόσμο, καθιστώντας έτσι τη ναυτιλία πιο αποτελεσματική».

Τέλος, ο Philip Specht, Partner στη Speedinvest, ανέφερε ότι: «Η Harbor Lab είναι μία από εκείνες τις σπάνιες εταιρείες που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις βασικές αρχές μιας γιγαντιαίας βιομηχανίας. Με τη βελτιστοποίηση των port calls και των λιμανιάτικων διαδικασιών ανά τον κόσμο, η Harbor Lab ξεκλειδώνει τεράστια αξία για τις ναυτιλιακές εταιρείες και όλους τους εμπλεκόμενους στις λειτουργίες των λιμανιών. Δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι που θα στηρίξουμε την ομάδα στο συναρπαστικό ταξίδι της».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις