Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Βασίλης Ορφανός (nvisionist) στον ΜΟΝΟΚΕΡΟ: Το nvbird αποτελεί μια λύση που είναι μοναδική στον κόσμο

Όλα όσα είπε ο Special Advisor της nvisionist στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό ΜΟΝΟΚΕΡΟ και τον Γιάννη Διονάτο

Στο πλατό του τηλεοπτικού Μονόκερου βρέθηκε ο Βασίλης Ορφανός, Special Advisor της nvisionist, της εταιρείας η οποία, κατέχει ένα προηγμένο σύστημα εντοπισμού, το nvbird, που έχει λάβει αναγνώριση με 18 βραβεία για την καινοτομία και την τεχνολογία του. Μια πρωτοποριακή λύση στον τομέα της αιολικής ενέργειας, που προσφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

Στη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Διονάτο, ο κ. Ορφανός αναφέρει: «Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη end to end. Έχουμε πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι σε computer vision. Το nvbird, αποτελεί μια λύση που είναι μοναδική στον κόσμο. Συγκεκριμένα, δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα του biodiversity (βιοποικιλότητας) στην αιολική ενέργεια. Το ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, είναι η χωροθέτηση και το άλλο είναι η προστασία των πτηνών από πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες».

Πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία; Ο κ. Ορφανός εξηγεί: «Η τεχνολογία μας είναι βασισμένη σε κάμερες που παρακολουθούν το αιολικό πάρκο και τον περιβάλλοντα χώρο της ανεμογεννήτριας. Στα offshore αιολικά πάρκα αυτό γίνεται μέσω 3d radar. Έτσι, καταλαβαίνουμε τα πτηνά που προσεγγίζουν την ανεμογεννήτρια, τα αναγνωρίζουμε, ξεχωρίζουμε τι πτηνό είναι και τότε κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες. Προσπαθούμε είτε να τα απωθήσουμε είτε να κάνουμε slow down (αργή λειτουργία)  ή να κλείσουμε εντελώς την ανεμογεννήτρια».

Επίσης εξηγεί ότι στην περίπτωση των offshore αιολικών πάρκων, υπάρχει πιθανότητα η ανεμογεννήτρια να προσεγγίζεται από ένα σμήνος πτηνών. Σε αυτή την περίπτωση, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πιθανότητα πρόσκρουσης, μπορεί να σταματήσει η λειτουργία του αιολικού πάρκου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ή ακόμη και ολοκληρωτικά.

Τα ποσοστά επιτυχίας του nvbird είναι εντυπωσιακά και αγγίζουν το 100%, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένας θάνατος πτηνού. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ.Ορφανό, είναι ότι ενδεχομένως «ρίχνουν παραπάνω ήχους απ’ όσους χρειάζεται» γιατί στόχος είναι μη θανατωθεί κάποιο πτηνό. Πώς το πετυχαίνουν αυτό;

«Προσπαθούμε με τους μηχανικούς μας αλλά και με συνεργασίες που έχουμε εκτός της εταιρείας μας, με Πανεπιστήμια, να αυξήσουμε τη δυναμική του συστήματός μας ώστε να μην παίρνουμε μέτρα (να ρίχνουμε ήχους), χωρίς λόγο. Αυτή τη στιγμή αν και είμαστε η πρωτοπόρα εταιρεία παγκοσμίως, στο δικό μας «μονοπάτι» βρισκόμαστε στο 60%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nvisionist ήταν μια από τις δέκα υποψήφιες εταιρείες στο διαγωνισμό της Digital Europe για τον τίτλο «Future Unicorn 2024», μια διάκριση σημαντική τόσο για τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη.

Ο κ.Ορφανός αναφορικά με την πράσινη ενέργεια, επισημαίνει: «Προσπαθούμε να λειάνουμε τη διαφορά μεταξύ της επέκτασης της πράσινης ενέργειας και των περιβαλλοντολόγων και πιο συγκεκριμένα, των ορνιθολόγων». Οι τελευταίοι, φαίνεται να έχουν αντίρρηση στην επέκταση της αιολικής ενέργειας, ωστόσο η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύση και να προστατεύσει τα πτηνά και δη τα σπάνια πτηνά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες.

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείπει η συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της nvsionist, για την οποία ο κ.Ορφανός αναφέρει: «Η ΔΕΗ εδώ και ένα χρόνο συμμετέχει στο μετοχικό μας κεφάλαιο ως στρατηγικός επενδυτής. Η ΔΕΗ ήταν τρίτη στη σειρά όταν εμείς ξεκινήσαμε να αναζητούμε κάποιον στρατηγικό επενδυτή. Οι άλλες δύο εταιρείες ήταν παγκόσμιου κλάσεις εταιρείες, ωστόσο πλέον βλέπουμε μια ΔΕΗ που δεν είναι αυτή που ήταν παλιά. Βλέπουμε μια ΔΕΗ εξωστρεφή, δυναμική, που σέβεται τον συνεργάτη της. Θεωρούμε ότι αυτή η συνεργασία θα μας δώσει ακόμα μεγαλύτερο value και θα μας ανοίξει δρόμους και στην καινοτομία αλλά και στους εν δυνάμει πελάτες μας. Τώρα είναι η στιγμή που επεκτείνεται και ξεκινάει να γίνεται ένας δυναμικός παίκτης στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη. Επομένως δε μας βλέπουν πάρα πολύ ανταγωνιστικά».

Κλείνοντας, ο κ.Ορφανός αναφορικά με τα σχέδια της Nvistionist για το μέλλον είπε: «Τα σχέδια μας είναι πολύ δυναμικά. Το προϊόν μας βρίσκεται σε πολλές χώρες του πλανήτη και αυτό που ευελπιστούμε είναι, να το φτάσουμε σε ένα πάρα πολύ καλό ποσοστό, ώστε να μην υπάρχει συζήτηση για το κατά πόσο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τη βιοποικιλότητα. Αυτή τη στιγμή επεκτεινόμαστε και σε άλλους δύο κλάδους με άλλα δύο προϊόντα. Το ένα λέγεται nv3dmap και έχει να κάνει με 3d κάμερες που μπορούν να ξεχωρίζουν και να καταγράφουν οτιδήποτε βλέπουν στο πέρας τους και το άλλο είναι το nvbfirepro, το οποίο έρχεται να δώσει λύση στην πρόβλεψη των πυρκαγιών. Όλα αυτά στηρίζονται σε ai και machine learning τεχνολογίες. Ευελπιστούμε ότι και αυτά τα προϊόντα θα αναγνωριστούνε παγκοσμίως όπως το nvbird».

 

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Special Advisor της nvisionist, Βασίλη Ορφανού στον τηλεοπτικό ΜΟΝΟΚΕΡΟ παρακάτω:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις