Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Agrofood: Οι τεχνολογικοί σπόροι για το μέλλον της αγροδιατροφής – Part 1

Η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών όπως η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική φέρνει επανάσταση στις παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους και διαδικασίες παραγωγής τροφίμων.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η βιομηχανία γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παλεύει με περίπλοκα προβλήματα που απαιτούν υψηλή προτεραιότητα. Η τεχνολογία και η καινοτομία αναδεικνύονται ως ισχυρά εργαλεία, ικανά να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό προς αγροδιατροφικά συστήματα που δεν είναι μόνο ανθεκτικά αλλά και βιώσιμα και αποτελεσματικά. Η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών όπως η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική φέρνει επανάσταση στις παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους και διαδικασίες παραγωγής τροφίμων.

Η ανάγκη για τεχνολογική ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τομέα με σκοπό την επίτευξη πιο βιώσιμης και παραγωγικής γεωργίας έχει γίνει πιο επιτακτική μιας και αναφερόμαστε σε ένα υπαρξιακό θέμα για όλη την
ανθρωπότητα και ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός σημαίνει και αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, με τους φυσικούς πόρους να παραμένουν ως έχουν ή να μειώνονται.

Το μέλλον της παραγωγής τροφίμων θα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο προς βιώσιμες πρακτικές με σημαντικές τεχνολογικές υλοποιήσεις που θα εγγυώνται την επισιτιστική ασφάλεια και βιωσιμότητα. Τα βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα με τη σειρά τους είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή κοινωνικών και οικολογικών καταστροφών, για την υπέρβαση του τρέχοντος παραδείγματος οικονομικής ανάπτυξης και τον επαναπροσδιορισμό των αλληλεπιδράσεων της ανθρωπότητας με τη φύση στον 21ο αιώνα. Αυτή η προοπτική περιγράφει μια ατζέντα για τον ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό του αγροδιατροφικού συστήματος, με την τεχνολογία και την καινοτομία να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ενδιαφερόμενους Startuppers αλλά και τους επενδυτές.

Αγροδιατροφική τεχννολογία

Εκτός από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων οι οποίες επενδύουν στην καινοτομία, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρηματιών και ειδικών τεχνολογίας έχει ενταχθεί στη λεγόμενη αγροδιατροφική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, καθώς η παραδοσιακή προσέγγιση της βιομηχανίας τροφίμων πρέπει να υποστεί θεμελιώδη μετασχηματισμό και η ανοικτή καινοτομία, η οποία περιλαμβάνει τις Startups, είναι ψηλά στην ατζέντα.

Σε κάθε περίπτωση, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα και αναπτύσσουν λύσεις που αντιμετωπίζουν βασικές προκλήσεις στην παραγωγή, επεξεργασία και διανομή τροφίμων. Αυτές οι επιχειρήσεις όχι μόνο βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και ενισχύουν την ποιότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων που προαναφέραμε.

Τα βασικά δεδομένα των Agrofood Startups

Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς όσον αφορά την αξία και τις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) αποκαλύπτει ένα διαφοροποιημένο τοπίο που επηρεάζεται από διάφορες τάσεις και προκλήσεις.

  • Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην αγροδιατροφική τεχνολογία αυξάνονται σταθερά κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω παραγόντων όπως η μείωση των εκπομπών άνθρακα, οι καινοτομίες στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και σε επίπεδο χωραφιού ή θερμοκηπίου.
  • Οι επενδύσεις σε παγκόσμιες Startups αγροδιατροφικής τεχνολογίας έφτασαν τα 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας πτώση 49% από το 2022.
  • Η μείωση των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερο ποσοστό των παγκόσμιων επιχειρηματικών κεφαλαίων που διατίθενται στον τομέα, με αξιοσημείωτη μείωση της χρηματοδότησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Ασία και οι ΗΠΑ.
  • Ο αριθμός συμφωνιών μειώθηκε 26% σε ετήσια βάση ενώ κατά νεοσύστατες επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Ασία και οι ΗΠΑ.
  • Η χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που εμπλέκονται σε γεωργικές δραστηριότητες και παραγωγή τροφίμων, αντιπροσώπευε το 62% των συνολικών επενδύσεων το 2023, αντανακλώντας την εστίαση στην καινοτομία για την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ανασφάλεια και τις ανισότητες του αγροδιατροφικού συστήματος.
  • Οι επενδύσεις στην κατηγορία Βιοενέργεια & Βιοϋλικά αυξήθηκαν κατά 20% στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, παρουσιάζοντας ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα παρά τη συνολική μείωση της χρηματοδότησης της αγροδιατροφικής τεχνολογίας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #49

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις