Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τζ. Τιριακίδου (Viviab Lab): «Στις κλινικές μελέτες των φαρμάκων, οι γυναίκες ακόμα αποτελούν μειοψηφία

Η Τζίνα Τιριακίδου, Ιδρύτρια του Vivian Lab, καλεσμένη στον τηλεοπτικό Μονόκερο, με τον Γιάννη Διονάτο

Vivian Lab ή αλλιώς «να είσαι ζωντανός» είναι το όνομα της εταιρείας που ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα της γυναικείας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Μέσω της πλατφόρμας του Vivian Lab, μια γυναίκα μπορεί να έχει υποστήριξη από εξειδικευμένους γιατρούς που γνωρίζουν τις πιθανές παθήσεις που μπορεί να απασχολούν μια γυναίκα, σε όποια φάση ζωής και αν βρίσκεται.

Ποια είναι η κατάσταση των FemTech Startups στην Ελλάδα;

Η κα Τιριακίδου αναφέρει: «Το FemTech είναι ένας κλάδος που μεγαλώνει πάρα πολύ στο εξωτερικό και βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη, κυρίως γιατί οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα και τώρα τη σωστή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».

Πώς ξεχωρίζει η πλατφόρμα «Vivian Lab»

«Ένα κομμάτι στο οποίο ασχολούμαστε πάρα πολύ είναι η εμμηνόπαυση, κάτι το οποίο θα περάσουν όλες οι γυναίκες – δηλαδή ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το 97% των γυναικών έχουν αρνητικά συμπτώματα και το 70% αναφέρει ότι δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη. Αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα υγείας, δεν έχει τη σωστή εκπαίδευση γύρω από αυτόν τον τομέα».

Ωστόσο, η Vivian Lab έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθάει τις γυναίκες αλλά και τους εργοδότες να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Όπως επιβεβαίωσε και η Ιδρύτρια της femtech Vivian Lab, υπάρχουν πολλές παθήσεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες και δυστυχώς δεν τις συζητάμε ανοιχτά, κυρίως στον εργασιακό χώρο.

Η Τζίνα Τιριακίδου, Ιδρύτρια του Vivian Lab

«Στις κλινικές μελέτες των φαρμάκων, -ακόμα και σήμερα- οι γυναίκες ακόμα αποτελούν μειοψηφία» Ωστόσο, τo Vivian Lab, δεν ασχολείται μόνο με την εμμηνόπαυση. Καλύπτει τη ζωή της γυναίκας από τις πρώτες αλλαγές (εφηβεία), μέχρι το κομμάτι της γονιμότητας (Fertility).

Ενδεικτικά η κα Τιριακίδου αναφέρει: «Πολλά θέματα, όπως η ενδομητρίωση – την οποια την έχει 1 στις 10 γυναίκες – καθυστερούν να διαγνωστούν. Συγκεκριμένα η ενδομητρίωση, παίρνει μέχρι και 7 χρόνια.Αυτό συμβαίνει και γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και γιατί δε γνωρίζουν οι γυναίκες πού να απευθυνθούν. Αυτή ήταν και η έμπνευση του Vivian Lab. Αρχικά ξεκινήσαμε ως ένα community όπου ενημερώναμε για θέματα υγείας και έχουμε την τιμή να έχουμε πολύ καταξιωμένους καθηγητές ιατρικής».

Ας μιλήσουν οι…αριθμοί!

Η Ιδρύτρια της Vivan Lab, έχοντας αναλύσει στοιχεία (και) από το εξωτερικό, τονίζει ότι το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εμμηνόπαυση κοστίζει στους εργοδότες 150 δισεκατομμύρια. Ο λόγος; Η «φυγή» των γυναικών από την εργασία τους λόγω της εμμηνόπαυσης. Επίσης, οι γυναίκες που δεν έχουν υποστήριξη, μπορεί να κοστίσουν σε μια ασφαλιστική -στο δημόσιο σύστημα υγείας – περίπου 4-5.000 παραπάνω το χρόνο.

Οι επιχειρήσεις…ακούν;

«Ακούνε», υπογραμμίζει η κα Τιριακίδου και συνεχίζει αναφέροντας: «Στο εξωτερικό είναι πλέον mainstream. Οι περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν υποστήριξη για egg freezing (κατάψυξη ωαρίων), γονιμότητα και εμμηνόπαυση. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τώρα ξεκινάμε. Εμείς στο Vivian Lab βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση και στην ελληνική αγορά γιατί πλέον οι εργοδότες ενδιαφέρονται να παρέχουν προγράμματα που να βοηθάνε και τις οικογένειες και τις γυναίκες».

Η ομάδα του Vivan Lab, -μια ομάδα γυναικών επιχειρηματιών- έχει πάρα πολλή όρεξη και πάρα πολλά σχέδια για το μέλλον με βασικό τους στόχο, κάθε γυναίκα να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται!

Δείτε εδώ τη συνέντευξη της Τζίνας Τιριακίδου στο Γιάννη Διονάτο

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις