Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τζίνα Τιριακίδου: Το Vivian Lab καλύπτει τις ανάγκες μιας γυναίκας σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της

Η Founder του Vivian Lab μιλάει στο Startupper για το πώς δημιούργησε ένα community υγείας αποκλειστικά για γυναίκες

«Μήπως δεν είναι τόσο έντονος ο πόνος όσο νομίζεις»; Αυτή είναι σίγουρα μια φράση που έχουν ακούσει οι περισσότερες γυναίκες, όταν έχει χρειαστεί να κάτσουν στην εξεταστική καρέκλα για κάποιο πρόβλημα που τις απασχολεί. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουν βρει λύση, αλλά έχουν δει και την εμπειρία τους να αμφισβητείται από τον εκάστοτε ειδικό, όταν ο ίδιος δεν καταφέρνει να κάνει τη σωστή διάγνωση.

Μπορεί σε πολλούς άλλους τομείς να έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου, όμως σε θέματα που αφορούν τη γυναικεία υγεία και σεξουαλικότητα υπάρχουν ακόμα στερεότυπα, ταμπού, στρέβλωση και εν γένει προβλήματα που εμποδίζουν την πρόσβαση των γυναικών στη σωστή περίθαλψη.

Το μεγάλο αυτό θέμα θέλησε να αντιμετωπίσει η Τζίνα Τιριακίδου ιδρύοντας το Vivian Lab, ένα ξεχωριστό community υγείας αποκλειστικά για γυναίκες. Έχοντας πάνω από 15 χρόνια εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας σε ΗΠΑ και Γερμανία, ξεκίνησε αυτό το femtech Startup με στόχο να καλύψει τις ανάγκες μια γυναίκας σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της, από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση και μετά.

Η Founder του Vivian Lab, Τζίνα Τιριακίδου

 

Το Statupper μίλησε με την Founder του Vivian Lab, Τζίνα Τιριακίδου, για τους λόγους που αρκετές γυναίκες εξακολουθούν να έχουν δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και το πως ακριβώς μπορούν να βρουν λύσεις μέσα από την πλατφόρμα.

Startupper: Πείτε μας λίγα λόγια για το Vivian Lab. Πότε ξεκίνησε η πορεία του; Πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για τη δημιουργία του;

Τζίνα Τιριακίδου: Το Vivian Lab ξεκίνησε πριν από 8 μήνες. Έχοντας πάνω από 15 χρόνια εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας σε ΗΠΑ και Γερμανία, ξεκίνησα αυτό το femtech (female technology) startup με μια ομάδα που αποτελείται από γυναίκες. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πλατφόρμα υγείας που καλύπτει τις ανάγκες μια γυναίκας σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της, από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση και μετά! Στο www.vivianlab.com μπορεί μια γυναίκα να βρει συγκεντρωμένους σε ένα σημείο τους καλύτερους ειδικούς γύρω από τη γυναικεία υγεία όπως γυναικολόγους, μαίες, ειδικούς για την εμμηνόπαυση, ειδικούς για την ενδομητρίωση & τη γονιμότητα, ψυχολόγους, parenting experts, ειδικούς υιοθεσίας, sex coaches, διατροφολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, παιδιάτρους, κ.α. και να κάνει online συνεδρίες μαζί τους με βιντεοκλήση ή με μηνύματα.

Το Vivian Lab είναι η πρώτη πλατφόρμα στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη που προσφέρει στους εργοδότες custom προγράμματα ώστε να διατηρήσουν το ταλέντο τους και να υποστηρίξουν το inclusion & diversity, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη τους.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 30,000 μέλη, 150+ κορυφαίους επιστήμονες από Ελλάδα & Αμερική και ένα advisory board με τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες & industry experts.

Startupper: Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας αρκετές γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ιδίως όσον αφορά θέματα γυναικολογικής φύσεως. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που εμποδίζουν τις γυναίκες από τα λάβουν την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει κυρίως κοινωνικές διαστάσεις;

Τζίνα Τιριακίδου: Πιστεύω είναι και πρακτικά και κοινωνικά θέματα! Το σώμα μιας γυναίκας αλλάζει ριζικά σε όλα τα στάδια της ζωής της από την εφηβεία ως την εμμηνόπαυση και υπάρχουν πολλά ορμονικά θέματα τα οποία μπορεί να μας εμποδίζουν στην καθημερινότητα μας ή ακόμα και στην εργασία μας. Σε όλη τη ζωή μας δεν αρκεί ένας μόνο γιατρός, αλλά χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης από έμπειρους ειδικούς.

Συχνά, ως νέες γυναίκες, μπορεί να ντρεπόμαστε να συζητήσουμε από κοντά κάποια ευαίσθητα θέματα – βλέπε σεξουαλική απόλαυση – και να καταφεύγουμε στον Dr. Google.

Μπορεί να μην ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε και πού να βρούμε ειδικούς με εμπειρία στο πρόβλημά μας ή απλά να μην έχουμε πρόσβαση στους κατάλληλους ειδικούς εκεί που μένουμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ακριτικές περιοχές, αλλά ακόμα και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας δεν υπάρχουν όλοι οι ειδικοί.

Αργότερα στη ζωή μας, μπορεί  να θέλουμε μια δεύτερη και τρίτη γνώμη πριν αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε (πχ πριν μια εξωσωματική),  χωρίς όμως να μετακινηθούμε ή να περιμένουμε στις αναμονές των ιατρείων. Άλλες φορές μπορεί να έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό άμεσα, πχ αργά το βράδυ όταν θηλάζουμε και ψάχνουμε μια μαία. Ή μπορεί απλά να δουλεύουμε ως αργά και να μην έχουμε χρόνο να πάμε σε κάποιον ειδικό από κοντά!

Ας μην ξεχνάμε πώς οι γυναίκες λαμβάνουν το 80% των αποφάσεων που αφορούν την υγεία τους και την υγεία της οικογένειάς τους και πως μετά το Covid, η τηλεϊατρική είναι πλέον κάτι που επιλέγουν πολλοί.

Ίσως να μην ξέρατε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από την άνοια και τις ημικρανίες και βιώνουν ταχύτερη εξέλιξη της νόσου. Ή ότι παρόλο που 1 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από ενδομητρίωση, η διάγνωση παίρνει κατά μέσο όρο 7-10 χρόνια, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και υποστήριξης! Άρα η ανάγκη για εύκολη και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες γυναικείας υγείας είναι τεράστια!

Και αυτό ακριβώς βελτιώνουμε με το Vivian Lab!

Startupper: Πώς ακριβώς το Vivian Lab βοηθάει τις γυναίκες να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας; Πώς γίνεται κανείς μέλος της πλατφόρμας; Πρέπει να πληρώσει κάποιο συνδρομή; Υπάρχει κάποια έξτρα χρέωση για την πρόσβαση σε ειδικούς;

Τζίνα Τιριακίδου:Δεν χρειάζεται συνδρομή.  Από το laptop ή το κινητό σας, μπορείτε εύκολα μέσα από το Vivian Lab να ψάξετε με βάση το θέμα που σας απασχολεί και να μιλήσετε άμεσα με τον ειδικό που επιθυμείτε, χωρίς πολύωρες αναμονές και χωρίς να πρέπει να μετακινηθείτε. Μπορείτε να κάνετε βιντεοκλήση ή ακόμα και ανώνυμο  chatting. Μπορείτε επίσης να βρείτε ενημερωτικό υλικό, μαθήματα από ειδικούς και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις με εσάς. Επιπλέον, αν εργάζεστε, η εταιρεία σας μπορεί να σας παρέχει πρόσβαση στο πρόγραμμα δωρεάν! Οι ειδικοί που θα βρείτε στο Vivian Lab είναι οι πιο έμπειροι και καταξιωμένοι σε θέματα γυναικείας υγείας και δημιουργούμε κάτι με υψηλά standards καθώς έχουμε ένα διακεκριμένο scientific board.

 

Startupper:Τι γίνεται σήμερα με το εργασιακό περιβάλλον; Υπάρχει η κατάλληλη στήριξη και ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα υγείας που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες; Υπάρχουν στο Vivian Lab εξειδικευμένες υπηρεσίες που να απευθύνονται σε εταιρείες;

Τζίνα Τιριακίδου: Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 60% των εργαζομένων έχει εγκαταλείψει ή σκέφτεται να εγκαταλείψει την εργασία του λόγω ανεπαρκών family benefits και ότι το 68% λέει ότι θα άλλαζε δουλειά για να κερδίσει προνόμια γονιμότητας. Η προσέλκυση & διατήρηση ταλέντου είναι ο βασικός στόχος του HR, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Γι’αυτό οι πιο καινοτόμοι εργοδότες – όπως η Amazon και η Microsoft – παρέχουν benefits που πραγματικά ζητούν οι υπάλληλοί τους, όπως υποστήριξη για τη γονιμότητα και την οικογένεια.

Στόχος μας είναι το Vivian Lab να προσφέρεται σαν benefit από employers στους υπαλλήλους τους – δεν χρειάζεται πλέον να επιλέγει ο εργοδότης πού θα επενδύσει (π.χ. γονιμότητα, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη), αλλά δίνει πρόσβαση σε όλα και πλέον επιλέγει η υπάλληλος τι χρειάζεται. Ο εργοδότης πληρώνει ένα ποσό το χρόνο και η υπάλληλος το χρησιμοποιεί όπως εκείνη χρειάζεται: call με γυναικολόγο, webchat με έναν παιδοψυχολόγο, συζήτηση με έναν ειδικό εμμηνόπαυσης, για παράδειγμα.

Όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε διαδικασία εξωσωματικής με πολύ άγχος, ή όταν πέρασε μια αποβολή ή φοβάται ότι δεν θα προλάβει να κάνει παιδιά λόγω της καριέρας της, είναι λογικό να δυσκολεύεται και στην εργασία της. Όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση βιώνει αισθήματα ματαίωσης, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνους στις αρθρώσεις και πολύ συχνά αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία της ενώ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της.

Το Vivian Lab μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να διατηρήσουν το ταλέντο τους και να μειώσουν σημαντικά τα κόστη τους. Ο εργοδότης επωμίζεται σημαντικό κόστος από τα ασφάλιστρα σχετικά με τις εγχειρήσεις, το άγχος, την εμμηνόπαυση και άλλες παθήσεις, όταν πολλές άδειες ασθενείας θα μπορούσαν να μειωθούν με προγράμματα συνεχής υποστήριξης στον εργασιακό χώρο.

 

Startupper:Ένα θέμα για το οποίο σίγουρα δεν μιλάμε όσο θα έπρεπε είναι η εμμηνόπαυση και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και την παραγωγικότητα των γυναικών. Είναι αρκετά ενημερωμένη η ελληνική κοινωνία γύρω από αυτό το θέμα; Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο σχετικός διάλογο στη χώρα μας;

Τζίνα Τιριακίδου: Θα έλεγα όχι ακόμα στην Ελλάδα. Στην Αμερική ξεκίνησε ένα  μεγάλο κίνημα από τη Michelle Obama και την Oprah Winfrey με στόχο να ενημερωθεί καλύτερα η κοινωνία για την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, η εμμηνόπαυση στοιχίζει 150 δις παγκοσμίως στους εργοδότες και 1 στις 4 γυναίκες σε εμμηνόπαυση δηλώνει ότι δυσκολεύεται να εργαστεί ενώ υπάρχει τεράστιο στίγμα γύρω από το θέμα.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 51 ετών (αρκετές ακόμα και από τα 45), όταν συνήθως έχουν εξασφαλίσει ηγετικές θέσεις, αλλά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους γιατί δεν έχουν υποστήριξη. Το πλήγμα είναι τεράστιο αν αναλογιστούμε ότι πολλές γυναίκες δεν επιστρέφουν στην εργασία τους μετά την εγκυμοσύνη. Καθώς το να μεγαλώνει μια γυναίκα θεωρείται δυστυχώς ταμπού, υπάρχει τεράστια επιδείνωση της ψυχικής υγείας των γυναικών οι οποίες κατατάσσουν τα 50 τους ως την πιο δύσκολη δεκαετία στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με έρευνα που έτρεξε στην Ελλάδα η ομάδα του Vivian Lab το 97% βιώνει αρνητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και το 65% δηλώνει ότι η εμμηνόπαυση τους προκαλεί μικρά ή μεγάλα προβλήματα που εμποδίζουν την ικανότητά τους να εργαστούν.

Το Vivian Lab προσφέρει στους εργοδότες προγράμματα ειδικά για την εμμηνόπαυση. Πρόσφατα οι New York Times έγραψαν “The Next Frontier for Corporate Benefits is Menopause”, κάτι που αναμένεται να έρθει στην Ευρώπη.

 

Startupper:Σε επιχειρηματικό επίπεδο, έχετε «σηκώσει» χρήματα μέχρι στιγμής ή στοχεύετε σε κάποιον γύρο χρηματοδότησης στο μέλλον;

Τζίνα Τιριακίδου: Αυτή τη στιγμή το project είναι bootstrapped και πιστεύω πολύ σε αυτό. Στο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες για expansion σε περισσότερες αγορές, φυσικά θα συζητήσουμε για κάποιο γύρο χρηματοδότησης. Αντίστοιχα projects στην Αμερική έχουν ήδη φτάσει σε unicorn status.

 

Startupper:Τα γενικότερα σχέδια σας για το μέλλον ποια είναι; Πώς σκοπεύετε να επεκτείνετε το Vivian Lab; 

Τζίνα Τιριακίδου: Έχω μεγάλα όνειρα για το Vivian Lab. Αυτό που βλέπετε τώρα είναι μόνο η αρχική του μορφή. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τον τρόπο που οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια φροντίζουν την υγεία τους και να βοηθήσουμε να έχουν καλύτερη υποστήριξη στον εργασιακό χώρο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και στην Αγγλία, Γερμανία και Ντουμπάι και στο μέλλον θέλουμε να βοηθήσουμε γυναίκες σε αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθώς ειδικά εκεί οι συνθήκες είναι συχνά απάνθρωπες.

Επιπλέον σχεδιάζουμε 3 precision medicine programs με την καθοδήγηση κορυφαίων γιατρών. Ένα για ενδομητρίωση, ένα για σεξουαλική υγεία και ένα για εμμηνόπαυση και τρέχουμε μελέτες για να δούμε τα αποτελέσματα σε συμπτώματα όπως brain fog, σεξουαλική διάθεση και άγχος.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα στείλτε μας στο [email protected]

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις