Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η ΕΕ ερευνά Facebook και Instagram για ρωσική παραπληροφόρηση πριν από τις ευρωεκλογές

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προετοιμάζονται για ρωσική παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 6-9 Ιουνίου με το Βέλγιο να έχει ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό αντίδρασης, οδηγώντας σε συζητήσεις για ένα ευρύτερο καθεστώς κυρώσεων για ρωσική χειραγώγηση.

Όπως δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, μετά από επίσημη έρευνα σχετικά με υποτιθέμενες πληρωμές από το Κρεμλίνο σε ευρωβουλευτές, ο στόχος της Ρωσίας είναι «πολύ σαφής»: να βοηθήσει «να εκλεγούν περισσότεροι φιλορώσοι υποψήφιοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ακριβή παραδείγματα, αλλά μερικά είναι κραυγαλέα, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων που πληρώνονται από ξένους πράκτορες σύμφωνα με αυτούς.

Η Επιτροπή επέκρινε το Facebook και το Instagram της Meta ότι δεν ελέγχουν επαρκώς τις παραπλανητικές διαφημίσεις, την παραπληροφόρηση και τα bots. Οι ρωσικές εκστρατείες επιρροής στο Facebook επισημάνθηκαν επίσης και από τις γαλλικές και γερμανικές αρχές, με τις πλατφόρμες κατηγορούνται ότι περιορίζουν παράνομα την προβολή πολιτικού περιεχομένου και εμποδίζουν την αναφορά περιεχομένου.

«Η ακεραιότητα των εκλογών αποτελεί προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντήσει γρήγορα εάν το Facebook δεν διορθώσει τα προβλήματα εντός της εβδομάδας.

«Αναμένουμε από τη Meta να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που λαμβάνει για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων σε πέντε εργάσιμες ημέρες ή θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας», είπε.

Η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το Facebook, το οποίο έχει περισσότερους από 250 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, για να προσπαθήσει να αλλάξει ψήφους υπέρ της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις