Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Jerome Bajou – Co-founder & CEO CaptainBook: Η CaptainBook αναγνωρίζεται για την καινοτομία της στην μπλε οικονομία

Ο Co-founder και CEO της CaptainBook, Jerome Bajou μιλάει στο STARTUPPER MAG για το πώς κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις πιο αποτελεσματικές πλατφόρμες διαχείρισης κρατήσεων στην αγορά. Παράλληλα μας αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες για τον επερχόμενο γύρο χρηματοδότησης για την εταιρεία, αλλά και σχέδια για το μέλλον.

 

Με την τουριστική σεζόν να πλησιάζει και τις ανάγκες των επιχειρήσεων να είναι πιο αυξημένες από ποτέ, πλατφόρμες όπως αυτή της CaptainBook έρχονται για να λύσουν στην κυριολεξία τα χέρια των παρόχων. Στο πλαίσιο αυτό ο Co-founder και CEO της CaptainBook, Jerome Bajou μιλάει στο STARTUPPER MAG για το πώς κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις πιο αποτελεσματικές πλατφόρμες διαχείρισης κρατήσεων στην αγορά. Παράλληλα μας αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες για τον επερχόμενο γύρο χρηματοδότησης για την εταιρεία, αλλά και σχέδια για το μέλλον.

Startupper MAG: Μπορείτε να μας πείτε τι κάνει η CaptainBook και μερικά πρόσφατα ορόσημα;

J. Bajou: Η CaptainBook είναι μια πλατφόρμα αφιερωμένη σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και εταιρείες παροχής δραστηριοτήτων που τους επιτρέπει να δημιουργούν, να διαχειρίζονται, να διανέμουν και να πωλούν τα ταξιδιωτικά τους προϊόντα.

Διευκολύνει τόσο τις online όσο και τις offline πληρωμές, επιτρέπει τον επαναπρογραμματισμό κρατήσεων, βελτιώνει την επικοινωνία με τους επισκέπτες και αυτοματοποιεί τις λειτουργίες, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να επικεντρωθούν στην παροχή ανώτερων εμπειριών στους ταξιδιώτες.

Από τα τέλη του 2023, έχουμε ενισχύσει τη στρατηγική εισόδου μας στην αγορά. Βασιζόμενοι προηγουμένως στο word-of-mouth, αναγνωρίσαμε την ανάγκη για μια δομημένη προσέγγιση για την επίτευξη της επιθυμητής ανάπτυξής μας. Μέσω εξαντλητικών δοκιμών και συνεχών βελτιώσεων, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή στρατηγική που συνδυάζει εξερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εξατομικευμένα εξερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοχευμένη διαφήμιση. Αυτή η προσέγγιση ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο ποσοστό ανοίγματος email, (75%), ενώ ένας στους τρείς δυνητικούς πελάτες μετατρέπονται σε πελάτες!

Βασιζόμενοι σε αυτή τη δυναμική, έχουμε επεκταθεί σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κροατίας, ενώ συνεχίζουμε να παράγουμε σημαντικά έσοδα από τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων μας.

Παράλληλα, επιταχύναμε την ανάπτυξη των προϊόντων μας, εισάγοντας καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως το Captain Management System (υποψήφιο στο διάσημο πρόγραμμα Skift Idea of the Year), το οποίο έχει ήδη βοηθήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους χρήστες μας να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσωπικού. Έχουμε επίσης
προσαρμόσει τοπικά την πλατφόρμα μας και την εφαρμογή μας για κινητά για να υποστηρίξουμε τη διεθνή επέκταση και θα προσθέσουμε υποστήριξη για πρόσθετες πύλες πληρωμής, όπως αυτές της viva wallet και της revolut, αργότερα φέτος.

Startupper MAG: Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της CaptainBook και πώς αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό;

J. Bajou: Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της CaptainBook πηγάζει από την εξειδικευμένη γνώση μας για τις βιομηχανίες που εξυπηρετούμε. Η προσωπική μου εμπειρία ως πρώην ταξιδιωτικός πράκτορας στον τομέα της ιστιοπλοΐας στη Νάξο λειτούργησε ως έμπνευση για την ίδρυση της CaptainBook το 2021. Έχοντας λοιπόν εργαστεί
στον τομέα από το 2012 έως το 2021, ανέπτυξα το σύστημα της CaptainBook κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν μου, πειραματιζόμενος με συστήματα δυναμικής τιμολόγησης παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες. Παράλληλα, το software λογισμικό μας είναι το μόνο που μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αυτοματοποιήσει με επιτυχία ορισμένες διαδικασίες. Η στρατηγική μας επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση των λειτουργικών αναγκών των πελατών μας και στην απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους στην πλατφόρμα μας. Αυτή η προσέγγιση, η οποία θέτει τον χρήστη στο επίκεντρο σε συνδυασμό με μια συμβουλευτική συνιστώσα στη διαδικασία πωλήσεών μας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην παροχή πρόσθετης αξίας, αλλά στην ικανοποίηση των πελατών μας.

Σε διεθνές επίπεδο θα λέγαμε ότι αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό με αμείλικτη προσήλωση. Συχνά συναντάμε τους ίδιους ανταγωνιστές, αλλά πετυχαίνουμε συνεχώς σταθερά συμφωνίες χάρη στην προσήλωση μας στην άριστη λύση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένοι τομείς. Την ώρα που πολλοί από τους μεγάλους ανταγωνιστές μας προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, εμείς αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε μεν λιγότερα, αλλά 10 φορές καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Σε γενικές γραμμές η αγορά εμπειριών είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη, γεγονός που δείχνει ότι καμία μεμονωμένη λύση δεν μπορεί να κυριαρχήσει παγκοσμίως. Αυτή η ποικιλομορφία αντικατοπτρίζεται στα επιχειρηματικά μοντέλα, τις λειτουργίες και τις ανάγκες χρηστών, καταδεικνύοντας την ανάγκη για ειδικά προσαρμοσμένες λύσεις όπως η δική μας.

Startupper MAG: Βρίσκεστε στη φάση της αναζήτησης χρηματοδότησης, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

J. Bajou: Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το The Egg, το πρόγραμμα επιτάχυνσης της Eurobank, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως το κορυφαίο στην Ελλάδα, αλλά και ως ένα από τα καλύτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη από τους Financial Times. Επί του παρόντος, ασχολούμαστε με το κλείσιμο ενός seed γύρου χρηματοδότησης, μετά την χρηματοδότηση των 110.000 ευρώ που εξασφαλίσαμε αυτό τον χειμώνα, αυξάνοντας την συνολική χρηματοδότηση σε πάνω από 360.000 ευρώ μέχρι σήμερα. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε προχωρημένες συνομιλίες με στρατηγικό εταίρο εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, έχοντας ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μαζί τους. Αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτού του γύρου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Επιπλέον, έχουμε ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες με μερικούς από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές μας που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στην ελληνική αγορά. Αυτό που τους ελκύει σε εμάς δεν είναι μόνο η εξειδίκευσή μας στην τοπική αγορά, αλλά και η καινοτόμος τεχνολογία μας. Αυτές οι πρώιμες συζητήσεις γύρω από την αποτίμηση της εταιρείας μας είναι συναρπαστικές, με τις προοπτικές να είναι πολλά υποσχόμενες.

Μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε στην Ελλάδα ήταν η πρόσβαση σε venture capital χρηματοδότηση. Ο ταξιδιωτικός τομέας και ειδικά το κομμάτι της παροχής δραστηριοτήτων, συχνά αποθαρρύνει τους τοπικούς επενδυτές. Συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον πλήρη αντίκτυπο της δουλειάς μας και είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον έντονο ανταγωνισμό. Αυτός ο τομέας εξακολουθεί να εξελίσσεται, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες, ωστόσο οι επενδυτές είναι πιο εξοικειωμένοι με μεγαλύτερα brands που προσφέρουν B2C λύσεις , παραβλέποντας έτσι την προηγμένη τεχνολογία που φέρνουμε εμείς στο τραπέζι.

Startupper MAG: Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Captainbook και τι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε στο εγγύς μέλλον;

J. Bajou: Εργαζόμαστε εντατικά για να διευρύνουμε την εμβέλειά μας μέσω της διεθνούς μας επέκτασης και είμαστε στα πρόθυρα να ανακοινώσουμε αρκετές σημαντικές συνεργασίες που θα αναδείξουν ουσιαστικά τις δυνατότητες της CaptainBook. Ο επερχόμενος γύρος χρηματοδότησης είναι κρίσιμος, καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε την ομάδα μας. Δεν θέλουμε μόνο να ενισχυθούμε αριθμητικά, αλλά και να επεκτείνουμε το φάσμα των τεχνολογικών υπηρεσιών μας, ενσωματώνοντας προηγμένες AI λύσεις. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας μας, αλλά και την εμπλοκή των χρηστών.

Κοιτάζοντας μπροστά, η φιλοδοξία μας είναι να μετατρέψουμε την CaptainBook σε μια σούπερ εφαρμογή για τους φορείς τουριστικών υπηρεσιών. Αυτή η εξέλιξη θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση διαφόρων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως η σύναψη συμβάσεων ασφάλισης και η πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών μας. Στόχος μας είναι να κάνουμε την CaptainBook όχι απλώς ένα εργαλείο για τη διαχείριση των υφιστάμενων διαδικασιών, αλλά μια θεμελιώδη πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λανσάρουν και να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο, η CaptainBook θα γίνει αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις από το ξεκίνημά τους έως το τελικό στάδιο των δραστηριοτήτων τους.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #48

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις