Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Cylib συγκεντρώνει 55 εκατ. ευρώ στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ανακύκλωση μπαταριών στην Ευρώπη

Ο γύρος είναι ο μεγαλύτερος γύρος που έχει λάβει ποτέ ευρωπαϊκή εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών και ολοκληρώθηκε λιγότερο από 24 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας.

Η εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών cylib έχει συγκεντρώσει 55 εκατομμύρια ευρώ σε γύρο χρηματοδότησης Series A σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο γύρος είναι ο μεγαλύτερος γύρος που έχει λάβει ποτέ ευρωπαϊκή εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών και ολοκληρώθηκε λιγότερο από 24 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας.
Η χρηματοδότηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτές από επιχειρήσεις για το κλίμα και τη βαθιά τεχνολογία, καθώς και δημόσια επενδυτικά κεφάλαια ενώθηκαν σε κοινοπραξία για να υποστηρίξουν μια εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών.  Με επικεφαλής το κορυφαίο ευρωπαϊκό ταμείο τεχνολογίας κλίματος VC World Fund και την Porsche Ventures, στον γύρο συμμετείχαν οι Bosch Ventures, DeepTech & Climate Fonds, NRW. Venture, υφιστάμενοι επενδυτές Vsquared Ventures, Speedinvest και καθιερωμένοι επιχειρηματικοί άγγελοι.
Η ζήτηση για ανακύκλωση μπαταριών είναι στα ύψη. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα δεν συνεπάγεται τη μετάβαση της εξάρτησης από άλλους σπάνιους ορυκτούς πόρους, πρέπει να βελτιωθεί η ανακύκλωση των ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές μπαταρίες.
Η cylib ιδρύθηκε το 2022 στο Άαχεν μετά από σχεδόν μια δεκαετία έρευνας στο φημισμένο γερμανικό τεχνικό πανεπιστήμιο, RWTH Aachen University, από τον CEO Lilian Schwich, ευρέως αναγνωρισμένο ως έναν από τους κορυφαίους ερευνητές ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη, τον CTO Paul Sabarny και τον COO Dr Gideon Schwich.
Η cylib επιτρέπει την ανακύκλωση κάθε εξαρτήματος μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, καθιστώντας την τη μόνη εταιρεία στην αγορά που προσφέρει στους πελάτες έναν τρόπο ανάκτησης όλων των στοιχείων από απορρίμματα παραγωγής, μπαταρίες EV.
Η cylib έχει επιτύχει απόδοση ανακύκλωσης > 90%, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (δυναμικό GHG) της διαδικασίας ανακύκλωσης λόγω της ανάκτησης λιθίου και γραφίτη με βάση το νερό της κατά 30% σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.
Η εταιρεία συγκέντρωσε αρχικά 11,6 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση , γεγονός που επέτρεψε την παράδοση μιας επιτυχημένης πιλοτικής γραμμής τον Σεπτέμβριο του 2023. Έκτοτε, η cylib έχει ολοκληρώσει έργα ανακύκλωσης μπαταριών για κατασκευαστές αυτοκινήτων, προμηθευτές Tier 1 και διυλιστήρια και είναι πλέον έτοιμη να μεταφέρει την καινοτόμο διαδικασία της σε βιομηχανική κλίμακα και να γίνει η κύρια εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών της Ευρώπης.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις