Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς το χάος του Covid-19 εκτόξευσε την FemTech Startup Inne!

Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, η CEO Ειρήνη Ράπτη είχε αφοσιωθεί στους τελικούς ελέγχους της υπηρεσίας, ενόψει του προσεχώς λανσαρίσματος του προϊόντος

H Inne με έδρα το Βερολίνο, πρόκειται για μια Startup που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας των γυναικών. Το «μίνι εργαστήριο» της FemTech δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να πραγματοποιούν κατ’ οίκον εξετάσεις προκειμένου παρακολουθούν την υγεία τους και τις ορμονικές διακυμάνσεις του κύκλου τους. Μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, η CEO Ειρήνη Ράπτη είχε αφοσιωθεί στους τελικούς ελέγχους της υπηρεσίας, ενόψει του προσεχώς λανσαρίσματος του προϊόντος.

Όμως η πανδημία και το lockdown άλλαξαν σημαντικά τα δεδομένα

«Λόγω του COVID-19 αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πραγματικά όλα τα σχέδιά μας», επισημαίνει η Ράπτη «Είχαμε πολλά απρόβλεπτα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού … Υπήρχαν τόσες “αναποδιές” που προέκυψαν με το COVID-19! Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη».

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις πάντα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και εμπόδια. Όμως η πανδημία του κοροναϊού δημιούργησε έναν καταιγισμό νέων προκλήσεων για τη Ράπτη και την ομάδα της γύρω από την αλυσίδα εφοδιασμού και τα logistics – ανατρέποντας τους προσεκτικούς υπολογισμούς τους σχετικά με την διαχείριση και τις οικονομικές προβλέψεις της εταιρείας.

Η πανδημία έβαλε φρένο, επίσης σε ένα σημαντικό ερευνητικό έργο που η FemTech είχε προγραμματίσει με ένα πανεπιστήμιο των ΗΠΑ για να μελετήσει τη μέθοδο παρακολούθησης ορμονών της για μια βασική περίπτωση χρήσης αντισυλληπτικών – ένα προϊόν που σκόπευε να θέσει σε προτεραιότητα, αλλά δεν μπορούσε να διαθέσει στην αγορά πριν από τη μελέτη, η οποία απαιτείται για να λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Inne αναγκάστηκε να παγώσει το μεγάλο λανσάρισμά της, καθώς προσπαθούσε να βρει τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσει – και αν θα έπρεπε να λανσάρει το προϊόν σε ένα τόσο δύσκολο αναδιαμορφωμένο περιβάλλον.

«Θυμάμαι την τελευταία μας συνέντευξη [τον Οκτώβριο του 2019], ήμουν εξαιρετικά αισιόδοξη – είμαι ακόμα πολύ αισιόδοξη – κάπως σαν να ανυπομονούσα πραγματικά να διοχετεύσουμε όλη την τεχνογνωσία μας στον κόσμο. Στήναμε τη γραμμή παραγωγής μας όταν σας μίλησα. Είχαμε το John Hopkins (ερευνητικό πανεπιστήμιο) να συμφωνεί στη μελέτη μας για τα αντισυλληπτικά. Μια μέρα επέστρεψα από μια τελευταία επιθεώρηση των προϊόντων που έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής τον Ιανουάριο του 2020 και ακούγαμε για το τι συνέβαινε στην Κίνα, αλλά δεν το είχαμε πραγματικά συνειδητοποιήσει και τότε ήμασταν τόσο απασχολημένοι με τις προπωλήσεις και τα συναφή. Και μετά φυσικά ένα μήνα αργότερα δεν ξέραμε αν θα παίρναμε πρώτες ύλες από την Κίνα. Δεν ξέραμε αν τα εργοστάσια που δούλευαν εντός της Ευρώπης θα μπορούσαν καν να έχουν ανθρώπους στο εργοστάσιο.» μας εξηγεί η Ράπτη.

Φτάνοντας στο σήμερα και 2 χρόνια μετά την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία, η Inne έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 9,3 εκατ. ευρώ από τις DSM Venturing, Borski Fund και Calm Storm Ventures, καθώς και από Business Angels όπως ο Taavet Hinrikus (Wise), η  Dr. Fiona Pathiraja, ο Rolf Schromgens (Trivago), περισσότερα για το funding εδώ.

Εκτός από την ορμονική παρακολούθηση, η Inne θα προσθέσει επίσης τη δυνατότητα ανάλυσης του στρες μέσω μιας ειδικής ταινίας παρακολούθησης της κορτιζόλης. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, μετά από μια διετή περίοδο απομακρυσμένης εργασίας, τους καθημερινούς αντικρουόμενους ρόλους και τις ανησυχίες για την πανδημία του ιού Covid-19.

H Startup έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες σε Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο να παρακολουθούν τα επίπεδα προγεστερόνης τους, με την εφαρμογή να επεξεργάζεται πάνω από 100.000 ορμονικά σημεία δεδομένων ενώ έχει βάλει ήδη μπροστά τη διαδικασία για την επίτευξη πιστοποίησης ως επίσημο προϊόν αντισύλληψης, μετά τα αποτελέσματα μιας τρέχουσας κλινικής μελέτης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις