Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ανακαλύφθηκε ο τόπος ταφής του Πλάτωνα χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε χάρη στην παρέμβαση ενός συστήματος ΑΙ

Η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως μια σημαντική ανακάλυψη που αναδεικνύει τον τόπο ταφής ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, του Πλάτωνα.

Χάρη στη χρήση προηγμένων τεχνολογιών απεικόνισης και τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές έχουν αποκρυπτογραφήσει περίπου το 30% από το ειλητάρια Herculaneum, εντοπίζοντας την τελευταία θέση ανάπαυσης του Πλάτωνα στην Πλατωνική Ακαδημία στην Αθήνα.

Τα ειλητάρια, που διατηρήθηκαν κάτω από στρώματα τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., έχουν αναλυθεί εκτενώς στο πλαίσιο του προγράμματος “GreekSchools” υπό την εποπτεία του Graziano Ranocchia, παπυρολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Το τεχνολογικό έργο, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και άλλα ιδρύματα, στοχεύει να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των αρχαίων κειμένων μέσω σύγχρονων μεθόδων ΑΙ.

Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε σε έναν ιδιωτικό κήπο στην Πλατωνική Ακαδημία, κοντά σε έναν ιερό χώρο αφιερωμένο στις Μούσες, γνωστό ως Museion ή sacellum, εντός της Πλατωνικής Ακαδημίας.

Επιπλέον, ο πάπυρος ρίχνει φως και σε μια περίοδο αναταραχής για τη ζωή του φιλοσόφου, υποδεικνύοντας ότι πιθανότατα πουλήθηκε σαν σκλάβος γύρω στο 404 π.Χ. έως το 399 π.Χ., μετά την κατάκτηση της Αίγινας από τους Σπαρτιάτες. Αυτή η ανακάλυψη αναδεικνύει νέες πτυχές της ζωής του φιλοσόφου και αναθεωρεί παλαιότερες πεποιθήσεις σχετικά με την ιστορία της υποδούλωσής του.

Το εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2026, με την ελπίδα να αποκαλυφθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις φιλοσοφίες του Πλάτωνα και το ιστορικό πλαίσιο της Ακαδημίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις