Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δημήτρης Παπαδημητρίου – Σουζάνα Θεοδωρίδου: Προσωπική ανάπτυξη, δεξιότητες και καινοτομία τα “μυστικά” για ανθεκτικές επιχειρήσεις

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Σουζάνα Θεοδωρίδου συζητούν τη σημασία της ανάπτυξης των ανθρώπινων δεξιοτήτων, της ενδυνάμωσης των ομάδων και των καινοτόμων πρακτικών ηγεσίας που μπορούν να μεταμορφώσουν επιχειρήσεις και στελέχη, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο κάθε επιχειρηματικής οντότητας.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Σουζάνα Θεοδωρίδου μοιράζονται το όραμά τους για την ενοποίηση του κόσμου των Startups και των μεγάλων επιχειρήσεων. Συζητούν τη σημασία της ανάπτυξης των ανθρώπινων δεξιοτήτων, της ενδυνάμωσης των ομάδων και των καινοτόμων πρακτικών ηγεσίας που μπορούν να μεταμορφώσουν επιχειρήσεις και στελέχη, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο κάθε επιχειρηματικής οντότητας.

S.M.: Ποια είναι η ιστορία των Business Pathways και Startup Pathways;

Δ. Παπαδημητρίου – Σ. Θεοδωρίδου: Η Startup Pathways ιδρύθηκε το 2019 από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, επί 15ετία τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη αγάπη για την ανάπτυξη στελεχών, τα soft skills και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το 2022 ανέλαβε ως Managing Director η Σουζάνα Θεοδωρίδου, με αντίστροφη πορεία, αρχικά στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και μετά στη Microsoft, ένα corporate περιβάλλον με περιθώρια intrapreneurship. Και οι δύο προσπαθούσαμε πάντα να ενώνουμε τους δύο κόσμους, corporations – startups με κοινό παρονομαστή τον ανθρώπινο παράγοντα και την ανάπτυξή του. Το 2022 οι δυο μας παρέα με τον αγαπημένο μας Γιάννη Κόλλα ιδρύσαμε και την Business Pathways και παραμένουν πλέον και οι δύο εταιρείες με διαχωρισμό υπηρεσιών ώστε να γίνει καλύτερη εστίαση σε αυτές.

S.M.: Επομένως ποιο είναι το όραμα πίσω από τη δημιουργία τους;

Δ. Παπαδημητρίου – Σ. Θεοδωρίδου: Το όραμα είναι η απάντηση σε έναν δυνατό προβληματισμό: Πώς, αν δεν αναπτύξεις τους ανθρώπους σου, αν δεν τους φέρεις στο επίκεντρο, θα καταφέρεις να τους εμπνεύσεις και να τους «πείσεις» να αναπτύξουν αυτοί την εταιρεία σου; Η ανάπτυξη των soft skills και των δομών ανάπτυξης των ανθρώπων μέσα στην εταιρεία (HR) είναι πρωτογενούς σημασίας σε μία επιχείρηση. Και όμως, όταν ρωτάμε σε μία ομάδα managers μιας Scaleup εταιρείας «ποια ήταν τα people management tasks σας αυτή την εβδομάδα;» συχνά μας κοιτάζουν αμήχανα… Αυτό είναι το όραμά μας. Να τεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο κάθε επιχειρηματικής οντότητας. Να ενισχύσουμε αυτό που αποκαλούμε, learning organization για κάθε εταιρεία.

S.M.: Τι υπηρεσίες προσφέρει η Business Pathways;

Δ. Παπαδημητρίου – Σ. Θεοδωρίδου: Η Business Pathways καταρχάς παρέχει εκπαιδεύσεις σε θέματα ηγεσίας, people management, efficiency management,επικοινωνίας, πωλήσεων και innovation management. Όλες αυτές τις δεξιότητες δηλαδή που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και αποτελεσματικότητα της ομάδας (WE – TEAM) αλλά και του ατόμου (ME – I) σε προσωπικές δεξιότητες και ψυχολογική ασφάλεια.Best seller μας εκπαίδευση είναι το Feedback Culture, η ανοιχτή επικοινωνία στο πλαίσιο ενός οργανισμού.

Επιπλέον παρέχει συμβουλευτική σε θέματα διαδικασιών HR. Έχουμε δημιουργήσει το performance management και το competency frame σε δεκάδες Scaleups, με απλά και σύγχρονα εργαλεία, χωρίς εντυπωσιασμούς και πολυπλοκότητες. Μαζί με το πλαίσιο απόδοσης και αξιολόγησης δημιουργούμε και κατα- γράφουμε παράλληλα τη στρατηγική και το Όραμα – Αποστολή – Αξίες μιας επιχείρησης (ΙΤ – COMPANY). Η συνοχή αυτή δημιουργεί ασφάλεια και δέσμευση στα μέλη μιας ομάδας / startup, διευκολύνει την επιτυχημένη πρόσληψή των σωστών ανθρώπων, συμβάλλει στη δημιουργία σωστών και ειλικρινών job role description, διευκολύνει το people management και αυξάνει τη συνοχή της ομάδας.

S.M.: Δημήτρη, ποιοι είναι οι πελάτες σας; Σε ποιους απευθύνεται η Business Pathways;

Δ. Παπαδημητρίου: Η εταιρεία απευθύνεται σε δύο διαφορετικά κοινά με κοινή συνιστώσα την ανάπτυξη στελεχών και HR. Εκπαι- δεύουμε τόσο Scaleups όσο και μεγάλα corporations στα θέματα που προαναφέραμε. Ως η μοναδική εταιρεία σε θέματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης με εμπειρία σε Scaleups και Startups στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, οι μεθοδολογίες μας κατά κοινή ομολογία διαφέρουν από τους υπόλοιπους συναγωνιστές μας καθώς χαρακτηρίζονται από αρχές intrapreneurship και κινητοποίησης – δέσμευσης. Για το λόγο αυτό έχουμε πελάτες και εκτός Ελλάδας (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Ρουμανία, Βέλγιο). Αυτή τη στιγμή επεκτεινόμαστε σε 12 χώρες εντός της Ευρώπης.

Η συμβουλευτική HR με επικεφαλής τον Γιάννη Κόλλα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Scaleups / Startups με ομάδες άνω των 16 ατόμων. Και στον τομέα αυτό φαίνεται ότι είμαστε η μοναδική εταιρεία που διαθέτει εμπειρία από τα δύο περιβάλλοντα, Scaleups και Corporations, με δεκάδες έργα μέχρι σήμερα.

S.M.: Σουζάνα, ποιες είναι οι υπηρεσίες της Startup Pathways;

Σ. Θεοδωρίδου: Η Startup Pathways παραμένει πάντα μία πολύ καινοτόμος επιχείρηση με έντονη προσφορά στους συνεργάτες της και αυτή είναι η διαφοροποίησή της αλλά και η αξία της σήμερα στην αγορά.
Καταρχάς δημιουργεί κοινότητες (communities) για λογαριασμό μεγάλων ή μικρών εταιρειών. Και τις κοινότητες αυτές διατηρεί ζωντανές μέσα απόlearning initiatives,δηλαδή δράσεις που πάντα προσφέρουν αξία και γνώση σε όσους συμμετέχουν. Παραμένουμε εκπαιδευτικός οργανισμός αλλά η διάχυση της γνώσης γίνεται κυρίως με συνέδρια, ομαδικές ανοικτές εκπαιδεύσεις όπου ο κάθε ιδιώτης μπορεί να συμμετέχει, και τέλος παρέχουμε coaching και συμβουλευτική σε early stage επιχειρήσεις.

Να μην ξεχνάμε ότι παραμένει η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που έχει εκπαιδεύσει σε θέματα ηγεσίας και people management περισσότερους από 100 ιδρυτές γνωστών startups μέσω της Leaders Academy που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (η επόμενη ξεκινάει τον Οκτώβριο). Αυτό ήταν και το πρόγραμμα που γνώρισα κάποτε και προσέγγισα την εταιρεία.

Το 2023 ξεκινήσαμε το HR ScaleUp Summit με πρακτικές HR και ήδη διοργανώνουμε το 3ο. Η αποδοχή και υποστήριξή του από το κοινό μας ενθουσίασε και αποφασίσαμε να το καθιερώσουμε. Η πρόκληση είναι να το κρατήσουμε πάντα αυθόρμητο, ειλικρινές, εκπαιδευτικό, ανθρώπινο, όχι ένα προωθητικό ή διαφημιστικό event. Να το απολαμβάνουμε όλοι μας. Δεν είναι δικό μας προϊόν. Είναι της HR κοινότητας, για την HR κοινότητα. Το επόμενο είναι το Δεκέμβριο και ήδη ετοιμάζουμε μία εκπληκτική agenda.

Τέλος οργανώνουμε εκπαιδεύσεις, μεμονωμένες ή ακαδημίες για soft skills ατομικά, ώστε να δώσουμε πρόσβαση σε εκπαιδεύσεις ποιότητας σε πλήθος στελεχών ή ιδιωτών ή επιχειρηματιών καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι η ποιοτική εκπαίδευση είναι προνόμιο των επιχειρήσεων περισσότερο και των ιδιωτών λιγότερο.

S.M.: Δημήτρη, τι ετοιμάζει η Business Pathways για το μέλλον;

Δ. Παπαδημητρίου: Από τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε το TalentPool Service όπου θα οργανώνουμε για λογαριασμό επιχειρήσεων που δεν έχουν τη δυνατότητα, θα υλοποιούμε δηλαδή το Talent Management τους. Θα ξεχωρίζουμε ταλέντα σε κάθε εταιρεία (1), θα τα αναπτύσσουμε οργανωμένα σχεδιάζοντας το development path τους (2) και θα το υλοποιούμε παρακολουθώντας όλη την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια του έτους (3). Θα αναπτύξουμε τους ανθρώπους για λογαριασμό των εταιρειών τους όταν αυτές δεν έχουν τους πόρους ή τη γνώση, δίνοντας στους ανθρώπους το κίνητρο και την αξία που χρειάζονται! Είναι μια πρωτοποριακή υπηρεσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θα λειτουργεί με ετήσια συνδρομή. Ήδη έχουμε οριστικοποιήσει συνεργασίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα ανακοινωθεί στο σύνολό του τον Σεπτέμβριο.

S.M.: Σουζάνα, η Startup Pathways, γνωστή για την καινοτομία της, ετοιμάζει αντίστοιχα κάποιο νέο προϊόν;

Σ. Θεοδωρίδου: Εντοπίσαμε ένα εντυπωσιακό κενό στην αγορά, μπροστά στα μάτια μας κυριολεκτικά! Έτσι αυτό τον Οκτώβριο ξεκινάμε με το 1ο Emerging Managers Summit στο οποίο οριζόντια θα εμπνεύσουμε, υποστηρίξουμε και εκπαιδεύσουμε τους Managers της Ελλάδας: την πιο παραγωγική γραμμή στο εργατικό δυναμικό μας.

Οι managers δέχονται διαρκείς πιέσεις από τις διοικήσεις τους αλλά και από τους υπαλλήλους τους. Είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη στόχων, αλλά και για την καθημερινότητα των ανθρώπων τους. Μπορούν να απογειώσουν ή να γκρεμίσουν μία εταιρεία. Οι managers είναι το ζωντανό Employer Branding μιας εταιρείας. Είναι η εικόνα της και το role model συμπεριφοράς για τους υπαλλήλους. Σε μία συζήτηση με έναν ιδρυτή ScaleUp συνειδητοποίησα τη δύναμη της φράσης «Δείξε μου τους managers σου να σου πω ποιος είσαι ως εταιρεία». Οι managers είναι μία ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε και θέλουμε να υποστηρίξουμε. Στο summit οι managers θα εμπνευστούν από γνωστούς επιτυχημένους managers όλων των βαθμίδων, θα εκπαιδευτούν, θα πάρουν απαντήσεις για το παράδοξο του manager: operational or strategic, θα προβληθούν και θα κάνουν networking με potential μέντορες. Έχουμε μεγάλη περιέργεια να δούμε ποιες εταιρείες θα δώσουν πρόσβαση στο managerial cohort τους σε αυτό το Summit για να ενδυναμώσουν τη managerial κουλτούρα τους. Θα υπάρξει μία σειρά από 3 Summit εντός του έτους που θα καταλήξουν σε ένα εντυπωσιακό πανελλήνιο International Summit.

S.M.: Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα έργων ή πελατών σας και πώς πήραν αξία από αυτά;

Δ. Παπαδημητρίου – Σ. Θεοδωρίδου: Έχουμε αρκετά παραδείγματα από ScaleUps οι οποίες εκπαίδευσαν το σύνολο του προσωπικού τους σε Feedback Culture (π.χ. 150 άτομα), οργανώσαμε Leaders Academy για τους managers τους (π.χ. 50 managers σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα αλλά και 12 έως και 30 managers σε ελληνικές ScaleUps, π.χ. μία φαρμακευτική και μία εταιρεία τεχνολογίας), εκπαίδευση επικοινωνίας και feedback σε όλο το προσωπικό σε γερμανική αλλά και αγγλική ScaleUp. Όλοι δημιούργησαν μία κοινή κουλτούρα στην εταιρεία μεfollow ups – accountability groups και παρακολούθηση έως και 3 μήνες μετά την εκπαίδευση μέσω συστημάτων όπως το slack. Πολλαπλά παραδείγματα σε επίπεδo coaching C-levels σε Ελληνικές ScaleUps. Και βέβαια επιτυχημένες συνεργασίες είναι οι χορηγοί μας στα συνέδριά μας οι οποίοι συνή- θως μας ακολουθούν και στα επόμενα.

S.M.: Και πάμε σε κάτι πιο προσωπικό. Ξέρουμε ότι εκτός από συνεργάτες είστε μαζί και στη προσωπική σας ζωή. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Δ. Παπαδημητρίου – Σ. Θεοδωρίδου: Η σχέση μας προέκυψε από το θαυμασμό του ενός για τον άλλο καθώς γνωριζόμασταν μέσα από τη δουλειά μας. Ο θαυμασμός αυτός μας κρατάει κοντά όταν ο Δημήτρης στις 5 το πρωί αναρωτιέται αν ολοκληρώσαμε κάποιο task την προηγούμενη ημέρα ή όταν η Σουζάνα αποφασίζει να κάνει skip κάποιο από τα bulets του Δημήτρη στο σχεδιασμό ενός προϊόντος για να πάει πιο γρήγορα. Χωρίσαμε τις εταιρείες μας και πλέον η Σουζάνα είναι Managing Director της Startup Pathways και ο Δημήτρης της Business Pathways. Αλλά και οι δύο είμαστε board ο ένας για τον άλλο. Ο Γιάννης Κόλλας μας βοηθάει να υπάρχει συμφωνία όταν διαφωνούμε! Κάποτε θα γράψουμε ένα βιβλίο για όλο αυτό καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια είναι μαζί και στη προσωπική τους ζωή. Το σίγουρο είναι ότι διευκολύνει τη κοινή κατεύθυνση και τις θυσίες. Θα έλεγα επομένως ότι εμείς το απολαμβάνουμε. Καλύτερα να ρωτήσετε όμως και τις ομάδες μας!

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις