Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Prosperty: Το one- stop shop του real estate!

Η ιστορία, η εξέλιξη και οι πρωτοποριακές λύσεις της Prosperty για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ακινήτων για ιδιώτες, εταιρείες και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η Prosperty ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με τη φιλοδοξία να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι συναλλαγές ακινήτων στην Ελλάδα. Από την αρχή, η εταιρεία είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα προσέφερε αξιόπιστες πληροφορίες σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ακίνητα, ψηφιοποιώντας και καθιστώντας τη διαδικασία πιο διαφανή και απλή. Σήμερα, η Prosperty είναι μια τεχνολογική εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό για τον κλάδο του real estate, εξυπηρετώντας πλέον και θεσμικούς πελάτες και διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων ακινήτων. Με τις καινοτόμες λύσεις της, η Prosperty συνεχίζει να επεκτείνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Μιλήσαμε με τον Αντώνη Μαρκόπουλο, συνιδρυτή και CEO της εταιρείας για το παρόν και το μέλλον της Prosperty σε μια συνέντευξη γεμάτη ενδιαφέροντα στοιχεία.

«Η Prosperty ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι συναλλαγές στα ακίνητα στην Ελλάδα,» είπε ο Αντώνης Μαρκόπουλος. «Αρχικά αντιμετωπίζαμε προβλήματα με ανακριβείς αγγελίες και παραπλανητικό περιεχόμενο, κάτι που μας οδήγησε στην ανάπτυξη μιας τεχνολογικής λύσης για καλύτερη παρουσίαση και διαχείριση ακινήτων. Έτσι, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που παρέχει έγκυρες πληροφορίες για αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων, ψηφιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες για μεγαλύτερη διαφάνεια».

Σήμερα, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σημαντικά. «Είμαστε μια τεχνολογική εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό για το real estate, εξυπηρετώντας κυρίως θεσμικούς φορείς που διαχειρίζονται μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων», εξηγεί ο Αντώνης Μαρκόπουλος. «Παρέχουμε λύσεις για την πλήρη διαχείριση ακινήτων από νομι- κούς και τεχνικούς ελέγχους έως εκτιμήσεις και διαχείριση κλειδιών. Οι πελάτες μας, που διαχειρίζονται χιλιάδες ακίνητα διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές, επωφελούνται από την τεχνολογική μας πλατφόρμα “Prosperty Solutions”».
ΗProspertyπροσφέρει επίσης υπηρεσίες προετοιμασίας και προώθησης ακινήτων για πώληση, συνεργαζόμενη με ειδικούς σε όλη την Ελλάδα. «Σήμερα διαχειριζόμαστε περίπου 2.000 ακίνητα αξίας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και τα προετοιμάζουμε για εμπορική αξιοποίηση,» αναφέρει ο CEO της εταιρείας. «Τέλος, διαθέτουμε και B2C πλατφόρμες, όπως το e-stegastiko.gr, όπου προωθούμε ακίνητα και εξυπηρετούμε ιδιώτες και θεσμικούς παίκτες πριν και μετά την αγορά αλλά και για την τραπεζική χρηματοδότηση».

Η μεγάλη ευκαιρία και η αξία που προσφέρεται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια 

Όμως, ποιες είναι οι μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις στην αγορά της διαχείρισης των θεσμικών χαρτοφυλακίων ακινήτων; «Η αγορά της διαχείρισης θεσμικών χαρτοφυλακίων ακινήτων προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες», λέει ο Αντώνης Μαρκόπουλος. «Τα επόμενα χρόνια, θεσμικοί επενδυτές θα διαχειριστούν περίπου 40-60 χιλιάδες ακίνητα, κυρίως οικιστικά. Αυτή η μαζική εισροή ακινήτων στην αγορά αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία. Ωστόσο, η διαδικασία ωρίμανσης αυτών των ακινήτων είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, απαιτώντας πολλές μικρές αλλά κρίσιμες διαδικασίες, όπως τεχνικοί και νομικοί έλεγχοι».

Η πολυπλοκότητα προκύπτει από την ποικιλία των ακινήτων (οικιστικά, επαγγελματικά, οικόπεδα, αγροτεμάχια) και την γεωγραφική τους διασπορά σε όλη τη χώρα. «Η διαχείριση αυτών των ακινήτων απαιτεί συντονισμό πολλών υπεργολάβων, όπως δικηγόρους, μηχανικούς και εκτιμητές, κάτι που καθιστά τη διαδικασία ακόμα πιο απαιτητική», προσθέτει ο Μαρκόπουλος. «Εδώ έρχεται η “Prosperty Solutions” να υποστηρίξει τους θεσμικούς επενδυτές με την τεχνολογική της πλατφόρμα, προσφέροντας εργαλεία για την παρακολούθηση και διαχείριση των ακινήτων και των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα ακίνητα και να διευκολύνουμε την ωρίμανσή τους, καθιστώντας την όλη διαδικασία πιο γρήγορη και αποτελεσματική».

Η ProspertyOS είναι η πιο προηγμένη πλατφόρμα λογισμικού SaaS White-Label για τη διαχείριση θεσμικών χαρτοφυλακίων ακινήτων, που παρέχει μια ολοκληρωμένη σειρά ενσωματωμένων λειτουργιών, σχεδιασμένων να βελτιστοποιούν τον πλήρη κύκλο ζωής των collaterals και των ακινήτων REO. Με τον ψηφιακό συντονισμό των διαδικασιών και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, ενισχύει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και των χαρτοφυλακίων, καθώς και τις ενέργειες εμπορευματοποίησης. Μέσω της αναβαθμισμένης και ολιστικής λειτουργικής αποδοτικότητας, συνεργασίας, ελέγχου, παρακολούθησης της απόδοσης και λήψης αποφάσεων με βάση τα δεδομένα, η ProspertyOS δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μεγιστοποιούν τις δυνατότητες των περιουσιακών στοιχείων και των χαρτοφυλακίων ακινήτων.

Διαφάνεια και προσβασιμότητα στους πλειστηριασμούς

Είναι η πλατφόρμα iAuction.gr, που έρχεται να δώσει λύσεις στην αγορά των πλειστηριασμών. «Όταν μελετήσαμε την αγορά των θεσμικών, είδαμε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτή τη στιγμή αφορά ακίνητα τα οποία βγαίνουν από την αγορά των περιβόητων κόκκινων δανείων και οδηγούνται προς τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό», αναφέρει ο Μαρκόπουλος. «Μέχρι σήμερα, η αγορά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη χώρα γίνεται μέσω του iAuction.gr, το οποίο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Αυτή η αγορά ήταν παραδοσιακά κλειστή και απευθυνόταν σε λίγους».

Στο “i auction” επιδιώκουν να κάνουν αυτή την αγορά πιο ανοιχτή και προσβάσιμη χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά τους εργαλεία. «Δεν πραγματοποιούμε εμείς τους πλειστηριασμούς· αυτοί γίνονται από τους servicers (αυτοί δηλαδή που έχουν την οφειλή) μέσω της επίσημης πλατφόρμας. Ο στόχος μας είναι να εκδημοκρατήσουμε την πρόσβαση στην πληροφορία, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να βρει και να εξετάσει τα διαθέσιμα ακίνητα. Παράλληλα, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο για τους πλειστηριασμούς, εξηγώντας τα ρίσκα και τις ευκαιρίες και καθοδηγώντας τους στην όλη διαδικασία».

Διαμεσολάβηση δανείων 

Η Prosperty έχει επίσης λανσάρει την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα στην Ελλάδα που επιτρέπει στους χρήστες να αιτηθούν στεγαστικό δάνειο online, το e-stegastiko.gr. «Ξεκίνησε στα μέσα του 2023 και έχει αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως επίσημος διαμεσολαβητής πώλησης στεγαστικών προϊόντων», εξηγεί ο Μαρκόπουλος. «Συνεργάζεται με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να υποβάλλουν μία αίτηση και να λάβουν προσφορές από πολλαπλές τράπεζες, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο από το να επισκεφθούν διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα».

Η πλατφόρμα e-stegastiko.gr παρέχει μια λύση στην αγορά στεγαστικών δανείων που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, ανταποκρινόμενο στην αυξημένη ζήτηση για εύκολες και γρήγορες διαδικασίες αιτήσεων δανείων.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις