Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η gen AI μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη οικονομική αξία 2,3 τρις ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα 15 χρόνια 

O αντίκτυπος της gen AI αναμένεται να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία έως τώρα.

Η πρόσφατη μελέτη της Accenture με τίτλο «Work, workforce, workers: Reinvented in the age of generative AI» αποκαλύπτει ότι έως και το 44% των ωρών εργασίας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να επαυξηθεί ή να αυτοματοποιηθεί από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Σε επίπεδο κλάδων ο υψηλότερος αντίκτυπος αναμένεται στις κεφαλαιαγορές και τις ασφάλειες με 71% των ωρών εργασίας και εν συνεχεία στις τράπεζες και τις εταιρείες λογισμικού με 69%.

Αυτό απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να κοιτάξουν πέρα από τον τρόπο με τον οποίο η gen AI θα επηρεάσει συγκεκριμένα καθήκοντα/ ρόλους και να διευρύνουν την αξιοποίησή της, εφαρμόζοντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Στην κατεύθυνση αυτή, η υπεύθυνη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης –σε μεγάλη κλίμακα και με επίκεντρο τον άνθρωπο– μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη οικονομική αξία €2,3 τρις στην Ευρώπη τα επόμενα 15 χρόνια, που ισοδυναμεί με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% μονάδες ετησίως έως το 2038.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι, παρότι η πλειονότητα (89%) των ευρωπαϊκών διοικητικών ομάδων πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους, οι επιχειρήσεις τους υπολείπονται σε επενδύσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό. Παρατηρούμε χαρακτηριστικά ότι ενώ το 80% των ευρωπαϊκών διοικήσεων σχεδιάζει αύξηση των επενδύσεων στην gen AI φέτος, μόλις το 35% σχεδιάζει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, θέτοντας σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική. Παράλληλα, το 94% των ευρωπαίων εργα- ζομένων δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες προκειμέ- νου να είναι σε θέση να (συν)εργαστεί με την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μόνο το 5% των οργανισμών παρέχει ουσιαστική εκπαίδευση. Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν συνολικά το χάσμα που επικρατεί μεταξύ των αντιλήψεων των εργαζομένων και των διοικήσεων αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ο αντίκτυπος της gen AI αναμένεται να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία έως τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανισμοί οφείλουν να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική επανεφεύρεσης με άξονα την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που να αγγίζει όλη την αλυσίδα αξίας τους. Καθώς λοιπόν το μέλλον της εργασίας εξελίσσεται, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, θα ξεχωρίσει τους κορυφαίους οργανισμούς τόσο σε επίπεδο κουλτούρας όσο και απόδοσης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις