Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ελλάδα: “Sweet Spot” για προσέλκυση developers αλλά και εταιρείων IT

Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τη σημασία του ρόλου των developer, όχι μόνο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας αλλά για ολόκληρο το επιχειρείν. Καθώς λόγω των νέων συνθηκών, η ανάγκη μετάβασης των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή και υλοποίησης του σχεδίου μετασχηματισμού είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ο κλάδος των developer γνωρίζει «άνθηση» τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το 2021 ήταν μια χρονιά αλλαγών και προσαρμογής για τις επιχειρήσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό επαναπροσδιόρισαν τη στρατηγική τους, θέτοντας στο επίκεντρο την ψηφιοποίηση.

Ως εκ τούτου, για τους επαγγελματίες που είναι καλά καταρτισμένοι σε θέματα τεχνολογίας, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για να ωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που αναμένεται να προσφέρει η αγορά εργασίας το νέο έτος, τόσο μισθολογικά όσο και από άποψη ανέλιξης.

Πού κυμαίνονται οι μισθοί των developers

Σύμφωνα με τις έρευνες που δημοσίευσαν η Marathon VC και η Randstad σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων σε θέσεις τεχνολογίας, οι μισθοί σε γενικές γραμμές είναι αρκετά ανταγωνιστικοί, όντας ελκυστικοί για ένα μεγάλο μέρος του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της χώρας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά οφέλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αυξάνοντας το ενδιαφέρον γύρω από τις startups και το οικοσύστημα εν γένει και τις διευκολύνει για να προσελκύσουν ταλέντα και απο το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Randstad o μέσος μεικτός μισθός ενός developer στην Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ 1.300 και 3.700 ευρώ. Το εύρος οφείλεται στα κριτήρια που ορίζουν οι επιχειρήσεις αναφορικά με την εργασιακή εμπειρία, το ακριβές αντικείμενο εργασίας, την μισθολογική πολιτική της εταιρείας και την γενικότερη κατάρτιση του απασχολούμενου.

Αναλυτικότερα ο μισθός ενός database developer κυμαίνεται μεταξύ 1.400 και 3.200 ευρώ (19.600 και 44.800 ετησίως), ενώ ο αντίστοιχος ενός mobile developer φτάνει ακόμα και τα 4.000 ευρώ μηνιαίως (56.000 ετησίως). Φυσικά, το επίπεδο των μισθών που λαμβάνουν οι developer είναι άμεσα συνυφασμένο με το αντίστοιχο των υπόλοιπων απασχολούμενων σε θέσεις τεχνολογίας. Ενδεικτικά, ο μισθός ενός CIO ξεκινά από τα 6.000 ευρώ και φτάνει έως τις 12.000 ευρώ το μήνα, ενώ από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον τομέα του IT support/helpdesk λαμβάνουν ξεκινούν από 900 ευρώ.

Αναλυτικά οι χαμηλότεροι και υψηλότεροι μισθοί σε εταιρείες τεχνολογίας σύμφωνα με την Randstad

Όσον αφορά τις Startups, η αυξανόμενη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος τα τελευταία χρόνια καθώς και τα ολοένα και μεγαλύτερα κεφάλαια που εισρέουν σε αυτές, τις έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, προσφέροντας σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερους μισθούς ακόμα και από κραταιά ονόματα της tech βιομηχανίας.

Επί παραδείγματι, ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός ενός Devs-Ops Engineer σε νεοφυή επιχείρηση κυμαίνεται από 24.000 έως 66.000 ευρώ ετησίως, ενώ σε όλη την αγορά λαμβάνει από 33.000 έως 53.000 ευρώ.

Αναλυτικά οι χαμηλότεροι και υψηλότεροι μισθοί σε Startups σύμφωνα με την Marathon VC

Σχετικά με το επίπεδο των αποδοχών εκτός Ελλάδας, οι μισθοί για developer και εργαζομένους σε θέσεις τεχνολογίας, είναι χαμηλότεροι κατά αντιστοιχία με τους μισθούς σε πιο ανεπτυγμένες αγορές (όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες). Σύμφωνα με την έκθεση της talent.io, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πλατφόρμας tech recruitment, τους υψηλότερους μισθούς σε developers δίνουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας. Ειδικότερα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο προσφέρουν τις ανταγωνιστικότερες απολαβές σε back-end, front-end, full stack και lead developers, μεταξύ των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου. Στη Βρετανία, τη χώρα με τους υψηλότερους μισθούς για developer, το μέσο μικτό εισόδημα σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 66.000 ευρώ. Ακολουθεί η Γερμανία (65.000 ευρώ), η Γαλλία (45.000 ευρώ) και η Ολλανδία (57.500 ευρώ), ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει το Βέλγιο (48.700) ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι παρεχόμενοι μισθοί αυξομειώνονται σημαντικά ανάλογα τα χρόνια εμπειρίας, το μέγεθος της εταιρείας, ακόμα και την περιοχή στην οποία εδρεύει.

Αν και οι μισθολογικές αποκλείσεις μεταξύ των developer της Ελλάδας και του εξωτερικού παραμένουν διακριτές, σύμφωνα με τη Marathon VC, το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και Startups ανά τον κόσμο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά απο την άλλη βρίσκονται σε ενα επίπεδο το οποίο μπορεί να προσελκύσει ταλέντα στο εξωτερικό.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις